Yaklaşık on gün kadar önce Almanya Federal Meclisi'nde kabul edilen Nitelikli İş Gücü Göç Yasası ile Avrupa Birliği dışından nitelikli iş gücü göçünün kolaylaştırılması amaçlanıyor. Peki, Almanya’ya nitelikli iş gücü göçü nasıl kolaylaşacak?
Almanya Federal Meclisi, yaklaşık on gün kadar önce ülkeye Avrupa Birliği dışından nitelikli iş gücü göçünü kolaylaştırmayı amaçlayan yeni Nitelikli İş Gücü Göç Yasasını kabul etti. Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve Hür Demokrat Parti'den (FDP) oluşan koalisyon hükümetinin milletvekillerinin oylarıyla Federal Meclisten geçen tasarıya muhalefet kanadından muhafazakar Hıristiyan Birlik Partisinin (CDU/CSU) geneli ve aşırı sağcı Almanya İçin Alternatif Partisi (AfD) ret oyu verdi. Toplamda 388 milletvekilinin lehte oy kullandığı tasarıya 234 ret oyu verildi, 31 vekil ise çekimser kaldı.
Birçok sektörü yoğun şekilde nitelikli göçmen iş gücüne dayalı olan Almanya’nın 1960’lı yıllardan bu yana en çok işçi kabul ettiği ülke Türkiye Cumhuriyeti. Ve özellikle son yıllarda ülkemizden göç etmek isteyen nitelikli iş gücünün Avrupa Birliği’nde en çok tercih ettiği ülkelerin başında Almanya geliyor. Bu sebeple ilgili yasa ülkemizi de yakından ilgilendiriyor.
Nitelikli İş Gücü Göç Yasası’na neden ihtiyaç duyuldu?
Almanya’da gastronomi, ticaret, sanayi, sağlık, sivil havacılık, lojistik, inşaat gibi çok geniş bir yelpazede giderek artan bir nitelikli iş gücü sıkıntısı olduğu bilinen bir gerçek. Geçtiğimiz aylarda Alman Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği (DIHK), 22 bin şirketle gerçekleştirdiği anket sonucunda Almanya bulunan şirketlerin yüzde 53’ünün, yani yarısından fazlasının, ülkedeki nitelikli iş gücü eksikliği sebebiyle halihazırdaki boş pozisyonları doldurmakta güçlük çektiğini ve bu rakamın şu ana kadar görülen en yüksek seviye olduğunu açıkladı.
Benzer biçimde, Almanya Ekonomik Araştırmalar Enstitüsü’nün (DIW) de geçtiğimiz aylarda yayımladığı bir raporda, geçtiğimiz yıldan bu yana yaklaşık 630 bin açık pozisyonun işverenler tarafından halen doldurulamadığı belirtidi. Geçtiğimiz günlerde Çalışma Bakanı Hubertus Heil de şayet bir önlem alınmaz ise 2035 yılına dek yedi milyon işçi açığı gerçekleşebileceği uyarısında bulundu.
Almanya Federal İstihdam Dairesi Başkanı ise Almanya'nın bu açığı kapatabilmek adına yurt dışından her sene 400 bin nitelikli işçiye ihtiyacı olacağını açıklayarak daha fazla nitelikli göçmenin ülkeye girmesine izin verilmesi adına hükümete acil bir çağrıda bulunmuştu. Ancak görünen o ki mevcut durum daha vahim. Zira Alman federal hükümetinin Ekonomi Uzmanları Konseyi Başkanı ve Münih Ludwig-Maximilian Üniversitesi Öğretim Üyesi Monika Schnitzer, Süddeutsche Zeitung gazetesine yaptığı açıklamada, Almanya’nın nitelikli iş gücü açığını kapatabilmek adına her yıl 1,5 milyon göçmene ihtiyaç duyduğunu ifade etti.
Nitelikli İş Gücü Göç Yasası neleri değiştirecek?
Yeni yasayla hükümet öncelikli olarak AB dışından gelecek nitelikli işçiler için Almanya’da iş bulmayı daha kolay ve cazip hale getirmeyi amaçlıyor. Yasanın getirdiği avantajları maddeler halinde özetlemek gerekirse:
- Yeni yasa, Mavi Kart için istenilen maaş sınırını yıllık brüt 43 bin 800 euroya düşürecek.
- Yeni yasa Mavi Kart sahiplerine ayrıca iş değiştirme, ailelerini Almanya'ya getirme ve AB'de daimi ikamet izni alma konularında kolaylık sağlayacak.
- Yeni yasa ile ayrıca nitelikli işçiler kendi öğrenim ve niteliklerinin dışında bir alanda da çalışabilecekler. Önceki uygulamada, örneğin bir hukukçunun bankacılık sektöründe çalışmasına, kendi orijinal niteliklerinin dışında olması sebebiyle izin verilmiyordu.
- Yasanın getirdiği önemli değişikliklerden biri de Fırsat Kart (Chancenkarte) uygulaması olacak. Kanada modeline dayalı bir puan sistemine sahip olacak Fırsat Kart, finansal durumlarını güvence altına alabilecek kişilere bir yıl süreyle verilecek ve Almanya’dan iş aramalarına olanak sağlayacak yeni bir iş arama vizesi modeli olacak.
- Fırsat Kart ile Almanya’ya girebilmek için göçmenlerin 10 üzerinden en az 6 puan alması gerekecek ve puan almak için gereken kriterler Almanca dil yeterliliği, yaş ve Almanya ile bağlantı gibi faktörler olacak. Asgari Almanca dil gereksinimi A2’den A1’e düşürülecek, ayrıca B2 seviyesinde İngilizce yeterliliğine sahip olmak da başka bir seçenek olarak kabul edilebilecek.
- Yasa ayrıca Almanya’ya turist vizesiyle gelenler için de kolaylık sağlayacak. Turist vizesi ile Almanya’ya gelenler, bir iş bulmaları halinde ülkelerine dönmelerine gerek kalmadan çalışma izni alabilecek.
- Nitelikli işçilerin sınırsız yerleşim izni (Niederlassungserlaubnis) almasına imkan veren süre dört yıldan üç yıla indirilirken aile birleşiminin de kapsamı genişletilecek. Almanya'da nitelikli işçilere aile birleşimi vizesi ile katılabilecek kişiler ise sadece kişinin eşi ve çocukları olmayacak. Aynı zamanda ebeveynler de yanlarına katılabilecek.
Yasanın önümüzdeki günlerde yürürlüğe girmesi beklenirken, sürecin planlandığı şekilde devam etmesi halinde Fırsat Kart’ın da 2024 yılının başında dağıtılmaya başlanması bekleniyor.