Yatırım araçlarında oluşan trendler, doğru tespit ve takip edilirse yatırımcısına ciddi anlamda kazanç sağlayabilir. Bu sebeple, altın fiyatlarında oluşan yükselen trendi sağlık bir şekilde takip edebilmek için yapmamız gereken altın grafiğine EMA (13) göstergesini eklemek olmalı.
Aşağıdaki grafik ons altının günlük hareketlerini 13 günlük Üstel Hareketli Ortalama (EMA) ile göstermektedir.
Kaynak: Tradingview
Biz daha önce bu grafiği RSI, MACD, DMI göstergeleri ve trend çizgileri ile takip etmiştik. Bu takibimize ek olarak EMA (13) göstergesini yani 13 günlük Üstel Hareketli Ortalamayı da takip stratejimize ekliyoruz. Burada akıllara gelen ilk soru neden daha dar bir EMA yerine EMA (13)’ü kullandığımız olabilir. Bu sorunun cevabını verebilmek için oluşan trendi doğru tespit edecek, bizi o trendde uzun süre tutacak bir göstergeyi bulmamız gerekir. 13 sayısı aynı zamanda bir fibonacci sayısı olduğu için EMA (13)’ün ons altının son zamanda oluşturduğu trendi son derece sağlıklı şekilde takip ettiğinden bahsedebiliriz.
Yukarıdaki grafiğe göre 43 işlem günü süresince ons altın EMA (13) değerinin altında sadece 1 kez kapanış yaptı. Fakat bu kapanışın ertesi günü fiyat kendisini hemen EMA (13) üzerine atmayı başardı. O yüzden ons altın değeri EMA (13) üzerinde kaldıkça, yükselen trendin devam edeceğinden bahsedebiliriz.
Ons altın için trend takibimizi kolaylaştıracak EMA (13) göstergesini de tanıttıktan sonra ons altının son hareketlerini yorumlayabiliriz. Ons altın geçtiğimiz hafta perşembe günü kuvvetli bir geri çekilme yaşamıştı. Fakat cuma günü görülen yükseliş hareketi ile ons altın haftayı zirve seviyeden kapatmayı başardı. EMA (13) göstergesini takip eden bir yatırımcı, perşembe günü yaşanan düşüşün EMA (13)’ü aşağı kırmaması ile trendi takip etmeye devam edebilirdi. Böylece de cuma günü yaşanan yükselişin de içinde kalırdı.
Peki, bu aşamada akıllara gelebilecek o doğal soruyu ben sormuş olayım: Ons altın fiyatı cuma günü de düşseydi ne olurdu? Cuma günü bir düşüş hareketi devam etseydi öncelikle fiyatın EMA (13) altında kapanış alıp almadığı incelenirdi. Böyle bir kapanış durumunda ise 1614 USD’den başlayan doğrusal trend desteğine bakmak gerekirdi. O trendin de kırılması halinde ise yükseliş trendinin iyice zayıfladığından bahsedebilirdik. Burada özellikle vurgulamak istediğim detay şu ki trendlerin bir kez ihlal edilmesi kırılmaların kesinlikle gerçekleştiği anlamına gelmez. Bu konu ile ilgili teknik analizde “Ayı Tuzağı” olarak adlandırılan hareketler tanımlanmıştır. Bu hareketler ise ancak yaşandıktan sonra kategorileştirilebilir. Toparlamak gerekirse, yükselen trendde olan altına yatırım yapmış bir yatırımcı için önemli olan trendde kalabildiği kadar kalıp, maksimum faydayı elde etmek ve trend sonunda bir miktar kazancından feragat ederek trendden ayrılmaktır. Çünkü trend zirvelerini öncesinde tespit etmenin şanstan başka bir açıklaması bulunmamaktadır.
Ons altın teknik olarak fibo 0,5 seviyesi olan 1843 USD seviyesini yukarı kırarak 1897 USD seviyesini hedef haline getirmiştir. Fakat ons altının daha önce defalarca geçmekte güçlendiği 1870 USD bölgesinin bu hafta üzerinde kalınması yükseliş açısından umut verici olacaktır. Olası geri çekilmelerde ise gerek EMA (13) gerekse yükselen trend desteği 1830 USD seviyesinden geçmektedir. Bu nedenle bu seviyeye kadar yaşanabilecek bir geri çekilme normal karşılanabilir. Fakat bu seviyenin kırılması halinde teknik resmin geneline bir daha bakmamız gerekecektir.
Gram altın
Gram altın ons altından aldığı destek ile haftayı zirve seviyeden kapatmayı başardı. Bu hafta gram altın için ilk hedef 1130 TL üzerinde kalıcı olmak, ikinci hedef ise yükselen kanal direnci olan 1140 TL'ye ulaşmak olacaktır. Olası geri çekilmelerde ise EMA (13) seviyesi 1100 TL’den, yükselen kanal desteği ise 1090 TL’den geçmektedir. Bu seviyelerin üzerinde kalan bir gram altının yükselişine devam ettirmemesi için aksi yönde hiçbir gerekçe görülmemektedir.