Bu haftayı son derece kuvvetli bir yükseliş hareketi ile tamamlamaya aday görünen ons gümüşün önündeki son önemli engel 24 USD seviyesindeki düşen trend direnci olacaktır.
Geçtiğimiz haftalarda yükselen faiz beklentileri ile 20 USD seviyesine kadar önemli bir geri çekilme yaşanan ons gümüşün özellikle 21,50 USD seviyesinin altında kalması düşüş baskılarının da artmasına neden oluyordu. Her ne kadar faiz artış beklentilerinde bir yükselme olsa da bankacılık piyasasında görülen çalkantılar ise ons gümüşü hızlı şekilde yükselen kanal içine sokmayı başardı. Özellikle 21,50 USD seviyesinin üzerine çıkılmasıyla da yükselişlerin hızlandığını gözlemledik.
Özellikle Silicon Valley Bank (SVB) hadisesinin ardından yaşanan olayların diğer bankalara da sıçrayabilme ihtimali Fed’in faiz artış oranını 0,25 puan ile sınırlamasına neden olmuştu. Birkaç hafta öncesine göre son derece güvercin bir Fed ile karşılaşmamız sonucunda ise ons gümüşteki değerlenme sürecinin devam ettiğini gördük. Her ne kadar Fed bu yıl için son bir faiz artışına daha işaret etse de yaşanabilecek gelişmelerin (enflasyonda beklentilerin dışında gerçekleşebilecek bir artış) Fed’in söylem değiştirmesine neden olabileceği unutulmamalıdır. Bu nedenle 7 Nisan’da açıklanacak olan ABD Tarım Dışı İstihdam verisini, 12 Nisan’da açıklanacak olan ABD TÜFE verisini ve 3 Mayıs’ta düzenlenecek Fed toplantısını yakından izleyeceğiz.
Bu bilgiler ışığında ons gümüş hareketini incelersek eğer karşımıza kuvvetli bir yükseliş hareketi çıkmaktadır. Bu hareketin karşılaşabileceği en önemli direnç bölgesi daha önce 3 kez direnç ile karşılaştığı 30 USD’den başlayan düşen trend çizgisidir. Bugün itibarıyla bu direnç bölgesi 24 USD’den geçmektedir. Bu direncin kolaylıkla geçilebileceğini ise düşünmüyorum. Bu bölgede gelebilecek kar satışlarının devamı ise bu bölgenin geçilmesinde oldukça önemli bir işaret olacaktır. Bu seviyeden ya da öncesinde yaşanabilecek bir geri çekilmede ise 22,80 USD seviyesi önemli bir destek olarak karşımıza çıkabilir.
Peki 24 USD seviyesi gümüş için neden önemli? 20 USD’den gelen yükselen trendin devamı için fiyatın bu seviye üzerinde kalıcı olması son derece önemlidir. Bu tarz yükselen trendlerde trendin kısa süreli kırılması kısa pozisyon açmak isteyenler için cesaretlendirici bir gelişme olmaktadır.
Ons gümüşün göstergelerini incelediğimizde ise tüm göstergelerin yükseliş hareketini desteklediğini görmekteyiz. Özellikle RSI göstergesinin aşırı alım seviyesine yaklaştığı görünmektedir. Yükseliş devam ederken saatlik grafikte RSI göstergesinin yükselişe ayak uydurmayıp yeni zirveler yapamaması ise olası dönüşler için ilk sinyal niteliğindedir. Fakat yükseliş hareketi son derece kuvvetli olduğu için bu negatif uyumsuzluğun baskın olması ihtimali de düşük görünmektedir.
Altın/gümüş rasyosu
Değerli metallerde görülen yükselişe ilk işaret eden gösterge altın/gümüş rasyosuydu. Uzunca bir süredir yükseliş trendinde olan bu rasyo, 13 Mart’tan beri yükseliş trendini kırmış ve yeniden yükselen trende dönememişti. Son bir haftada ise bu rasyonun 4 saatlik grafikte OBO formasyonu oluşturduğunu izliyoruz. 87 seviyesinin OBO formasyonunun omuz çizgisi olduğunu düşünürsek bu seviye altında kalınan her saatte değerli metallerde yükseliş hareketinin devam edebileceğini düşünebiliriz.