Geçtiğimiz hafta altın yatırımcılarının yüzünün güldüğü bir hafta oldu. Peki, haftayı pozitif kapatmayı başaran ons altın için bu hafta hangi seviye takip edilecek?
Aşağıdaki grafik ons altının 4 saatlik hareketlerini göstermektedir.
Ons altını bir süredir 4 saatlik grafik ile takip ediyoruz. Ons altın teknik anlamda çok nizami bir şekilde ilerleyişine devam ediyor. Önce kırmızı alçalan trendin kırıldığı ons altında ardından kırılan seviye test edildi ve yön tekrar yukarı çevrildi. Hafta kapanışı itibarıyla ons altını ise özet olarak şu şekilde yorumlayabiliriz:
- 2005 USD seviyesinden gelen ve 3 kez test edilmesine rağmen geçilemeyen alçalan trend yukarı yönlü kırıldı.
- Kırılan trend tekrar test edildi ve ons altın fiyatı altına inmeyerek yönünü tekrar yukarı çevirdi.
- Tüm bu hareketler yaşanırken ons altın ısrarla 1935 USD seviyesinden başlayan yükselen trendin üzerinde kalmayı başardı.
- Son olarak bir süredir ons altın için yatay kanal olma özelliği gösteren 1960-2005 USD bölgesi ons altın için hala hareket alanı olmaya devam ediyor.
Aslına bakarsanız tüm analizin sonucunda yazı başlığında yazdığım 2005 USD seviyesi önem kazanmaktadır. Çünkü bu seviye ons altın için yakın zamanda önemli bir sıkışmanın pivot noktası olacak. Ons altın için yatay hareket alanının direnç seviyesini gösteren 2005 USD seviyesi (üst mavi direnç) ile 1930 USD seviyesinden başlayan yükselen trend (yeşil renkli trend) bu hafta kesişecekler. Bu hafta salı günü ortasına kadar bir yöne kırılım olması şaşırtıcı olmayacaktır.
Bu bahsettiğim kırılım geldiğinde 2 ana senaryodan birini yaşayacağız. Eğer ons altın 2005 USD seviyesini yukarı kırıp, üzerinde kalıcı olmayı başarırsa ons altın tekrar tarihi zirve seviyesi olan 2070 USD’ye doğru yola çıkabilir. Bir zaman hedefi olmadan yaşanabilecek bu hareketin en önemli noktası tarihi zirvenin kırılıp kırılamayacağı olacaktır. Eğer olası bir yükseliş hareketinde tarihi zirve bölge de kırılırsa ons altın için yeni bir ana senaryoya ihtiyacımız olacaktır. Çünkü bugüne kadar geçerli olan pek çok realitenin ötesinde hareketlerin yaşanması olası hale gelecektir.
Diğer bir ihtimal dâhilinde eğer 1995 USD aşağı yönlü kırılır ve kalıcılık görülürse 1980 USD seviyesi ana hedef haline gelecektir. Bu seviye hem kırmızı alçalan trend hem de mavi yatay kanalın orta seviyesi olması nedeniyle çok önemli bir kesişim bölgesi. Bu seviyede de önemli olan 1980 USD’nin aşağı yönlü kırılıp kırılmadığı olacaktır. Çünkü 1980 USD altında satış baskısının artması kuvvetle muhtemeldir.
Altın/gümüş rasyosu
Değerli metal yükselişleri için yakından izlediğim altın gümüş rasyosunun yakın vadeli grafiğinde olumlu gelişmeler olduğunu görüyoruz. Aşağıdaki grafikte daha net görebileceğiniz şekilde özellikle ons gümüş tarafında yaşanan kuvvetli yukarı yönlü tepki nedeniyle rasyo aşağı gelmektedir. Küresel altın piyasasının yaklaşık 200 milyar USD, gümüş piyasasının ise 20 milyar USD olduğunu düşünürsek gümüş tarafında daha sert hareketlerin görülmesi daha olasıdır. Altın/gümüş rasyosunun yakın vadede 80 seviyesi altına inmesi halinde, yukarı bahsettiğim paradigma değişimi için done toplamaya başlayabileceğimizi aklımızdan çıkarmamamız gerekir.