Ons altında geçtiğimiz hafta yaşanan yükseliş ve düşüşlerin ardından görülen flama formasyonu dikkat çekmektedir.
Ons altının günlük hareketlerini incelediğimizde aşağıdaki gibi bir grafik ile karşılaşıyoruz. Grafikte ons altının destek ve direnç bölgelerini belirlediğimizde ise karşımıza bir flama formasyonu çıkmaktadır. Oluşmaya devam eden formasyonun hedeflerinden bahsetmeden önce ise potansiyel çekincelerimizi not etmeliyiz. Buna göre başlıca çekincelerimiz şunlardır:
Ons altın, ABD bankacılık sisteminde görülen stres sonrasında gördüğü zirve seviye olan 2000-2010 USD bölgesini ikinci denemesinde de geçemedi.
Zirve tazeleyemeyen ons altın iki kez önemli bir geri çekilmeye imza attı. Her yükseliş denemesi ise 70 USD ve 50 USD’lik geri çekilmeyi beraberinde getirdi.
Ancak aşağıdaki grafikte görüldüğü üzere ons altın zirve tazeleyemese de geri çekilmelerde de yeni bir dip yapmamaktadır. Bu ise yükseliş adına umut verici bir detaydır.
Ayrıca yaşanan her yükseliş ve geri çekilme sonrasında ons altında belirgin bir flama formasyonu oluşmaya başladı. Bu formasyon kapsamındaki fiyat sıkışması yani yukarıdaki üçgen bölge içinde hareket edebileceği son tarih ise 12 Nisan olarak görülmektedir.
Kaynak: Tradingview
Flama formasyonlarında izlenecek strateji
Ons altında belirgin bir flama formasyonu oluşurken bu formasyonu nasıl bir strateji ile izleyebileceğimizi irdeleyelim. Öncelikle flama formasyonlarının ciddi bir yükseliş sonrasında oluştuğuna dikkat edelim. Fiyat önemli bir kırılım ya da olay sonrasında ciddi bir şekilde primlenir sonrasında gelen kar satışları ile bir geri çekilme yaşanır. Önemli olan bu kar satışından sonra fiyatın ısrarla yukarı gitme arzusudur. Zamanla oluşan long-short pozisyon dengesi ile konsolide olan fiyat destek ve direnç hatlarından hangisini kırarsa aynı yöne hareketini sürdürebilir.
Yukarıdaki grafikte görülen destek bölgesine göre ons altının bu haftaki destek bölgesi 1960 USD’den, direnç bölgesi ise 1995 USD’den geçmektedir. Bu seviyelerden hangisi kırılır ve aynı yönde kalıcı olursa o yönde sert hareketler yaşanabilir. Olası yukarı yönlü hareketlerde 2087 USD ilk hedef, 2185 USD ise ikinci hedef olarak karşımıza çıkabilir. Bu yöndeki bir harekette ons altının daha önceki zirve seviye olan 2070 USD’de ara direnç olarak karşımıza çıkmaya aday olabilmektedir.
Ons altın ayrıca destek seviyesi olan 1960 USD’yi aşağı kırar ise 1860-1880 USD bölgesini hedef haline getirebilir. Burada bu hedefi destekleyen 2 önemli teknik yapı göze çarpmaktadır. İlki geçen hafta bahsettiğim ikili tepe ihtimalinin çalışmış olması; ikincisi ise üçgen sıkışma bölgesinin aşağı yöne kırılmış olması. İki açıdan da önemli bir düşüş formasyonu aktive olacağı için olası bir düşüş halinde hareketin sert olması muhtemeldir. Bu nedenle 12 Nisan’a kadar yukarıda belirttiğim destek ve direnç bölgeleri yakından takip edilmelidir.
Bu haftanın önemli veri takvimi
Yukarıda açıkladığım teknik yapıyı bu hafta önemli bir veri seti beklemektedir. 7 Nisan Cuma günü açıklanacak olan ABD Tarım Dışı İstihdam Verisi ve mart ayı işsizlik oranı belirgin bir kırılmaya neden olabilir. Mart ayı tarım dışı istihdam verisinin 238 K, işsizlik oranının ise %3,6 gelmesi beklenmektedir. Beklentilerden farklı olarak önemli bir sapma ile açıklanabilecek veriler, her iki yönde de sert hareketlerin yaşanmasına neden olabilir.