İhtiyaç Kredisi

Banka Kredi Adı Faiz Oranı En Düşük Vade En Yüksek Vade
Halkbank İhtiyaç Kredisi %5,25 1 Ay 36 Ay
VakıfBank İhtiyaç Kredisi Kampanyası %4,99 3 Ay 36 Ay
Ziraat Bankası Tüketici Ürün Paketi %4,54 3 Ay 36 Ay
ING Yeni Müşterilere Özel %4,29 3 Ay 6 Ay
Enpara.com Masrafsız İhtiyaç Kredisi %4,59 1 Ay 12 Ay
Alternatif Bank Dijital İhtiyaç Kredisi %4,39 1 Ay 3 Ay
QNB "İyi ki Tanışmışız" Dedirten Kredi %4,04 1 Ay 6 Ay
Türkiye İş Bankası İhtiyaç Kredisi %4,90 1 Ay 5 Ay
TEB Hoş Geldin Kredisi %4,20 3 Ay 12 Ay
ON Dijital İhtiyaç Kredisi %4,14 1 Ay 12 Ay
Garanti BBVA İhtiyaç Kredisi %4,52 3 Ay 12 Ay
CEPTETEB Hoş Geldin Kredisi %4,20 3 Ay 12 Ay
Yapı Kredi 3 Aya Kadar Ertelemeli Kredi %5,49 1 Ay 12 Ay
N Kolay İhtiyaç Kredisi %5,89 1 Ay 24 Ay
getirfinans İhtiyaç Kredisi %3,66 1 Ay 36 Ay
Veriler enuygun.com tarafından sağlanmaktadır.

İhtiyaç Kredisi Nedir?

Tüketicilerin acil nakit ihtiyaçlarını karşılamak için sıklıkla başvurduğu, genellikle kısa ve orta vadeli, düşük faizli ve düşük tutarlı bir tüketici kredisi türüdür. Bireysel kredi veya tüketici kredisi olarak da bilinen ihtiyaç kredileri bankalar tarafından tatil kredisi, eğitim kredisi gibi farklı isimler altında da pazarlanmaktadır. Tüketiciler, bankaları tek tek dolaşmak yerine, güncel ihtiyaç kredisi kampanyalarını karşılaştırmalı olarak inceleyen internet sitelerine girerek mevcut seçenekler arasından kendi ihtiyaçlarına ve bütçelerine en uygun şartlara sahip ihtiyaç kredisi türünü belirleyebilirler. Tüketicilerin alacakları kredinin maliyetini değerlendirirken bankanın açıkladığı aylık faiz oranı yerine, tüm masrafları ve kredi tahsis giderlerini de içeren yılık yüzde oranını (APR) baz almaya dikkat etmeleri gerekir.

İhtiyaç kredilerinin başvuru ve onay süreçlerinin konut, taşıt, kobi/esnaf kredileri gibi diğer kredi türlerine göre çok daha hızlı olması ve bankaların sunduğu esnek vadeli ve avantajlı faiz oranlı ihtiyaç kredisi kampanyaları tüketicilerin ihtiyaç kredilerini daha çok tercih edilmelerine neden oluyor.

Bankalar son yıllarda düşük tutarlı ihtiyaç kredisi başvurularını internet bankacılığı veya mobil bankacılık uygulamaları kanalıyla da kabul ediyor. İnternet bankacılığı veya mobil bankacılık uygulamaları kanalıyla yapılan ihtiyaç kredisi başvurularını müşterinin kredi riski raporuna bakarak hızlı bir şekilde değerlendirebilen bankalar birkaç saat içinde ihtiyaç kredisi başvurularını sonuçlandırabiliyorlar. Müşteriler böylece banka şubesine şahsen gitmelerine veya herhangi bir ek belge ibraz etmelerine gerek kalmadan ihtiyaç kredisi başvurusu yapabilmektedir. Başvurunun onaylanması halinde müşterinin kredi kullanım ekranında bulunan yazılı kredi sözleşmesini okuduğunu belirten kutuyu işaretlemesinden sonra onaylanan kredi tutarı banka tarafından müşterinin hesabına kısa sürede aktarılır.

İhtiyaç Kredisi Türleri Nelerdir?

Farklı ihtiyaçlara ve müşteri profillerine hitap eden, çok çeşitli ve yenilikçi ihtiyaç kredisi ürünleri bankalar tarafından pazarlanmaktadır. Çeşitli taksit öteleme ve uzun vade seçeneklerinin sunulduğu ihtiyaç kredisi kampanyaları tüketicilere ilk bakışta çok cazip gelebilir. Ancak, tüketicilerin güncel ihtiyaç kredisi kampanyalarını, faiz, vade süresi, yıllık yüzde oran ve toplam geri ödeme tutarı bazında karşılaştıran çeşitli internet sitelerini dikkatle incelemeleri, nakit ihtiyaçlarının niteliğine uygun ve kendileri için en avantajlı kredi kampanyasını seçmelerini kolaylaştıracaktır.

Bayram harcamalarından, okul taksitlerine, evlilik, düğün ve balayı masraflarına, tatil giderlerine, sağlık harcamalarına, ev eşyası ve beyaz eşya satın almaya, kredi kartlarından borç transferi yapmaya kadar akla gelebilecek hemen hemen her türlü ihtiyaca uygun bir ihtiyaç kredisi türüne ait kredi kampanyası mevcut.

Bankaların sundukları en popüler ihtiyaç kredisi türleri:

  • Bayram Kredisi
  • Tatil Kredisi
  • Eğitim Kredisi
  • Alışveriş Kredisi
  • Evlilik Kredisi
  • Sağlık Kredisi
  • Beyaz Eşya Kredisi
  • İpotekli İhtiyaç Kredisi
  • Kredi kartı borcu ödeme Kredisi

En Uygun İhtiyaç Kredisi Nasıl Alınır?

Bankalar, farklı vade ve faiz oranı seçenekleri içeren ihtiyaç kredisi kampanyaları sunma konusunda birbirleriyle yarışırken, tüketiciler de bankaların hazırladığı onlarca ihtiyaç kredisi kampanyası seçeneği arasından kendi ihtiyaçlarına en uygun krediyi bulmaya çalışıyor. Bunca seçenek arasında en uygun ihtiyaç kredisini bulabilmek kapsamlı bir piyasa araştırması yapmayı gerektiriyor. Mevcut ihtiyaç kredisi kampanyalarını, vade, faiz oranı, yıllık yüzde oranı (APR), dosya masrafı, kredi tahsis masrafı bazında karşılaştırmak ve bankaların kampanya tanıtım metinlerinde yer alan küçük puntolarla yazılı uyarılar ve ibareleri dikkatlice okumak en uygun vadeli ve en düşük maliyetli ihtiyaç kredisinin seçilmesinde izlenecek en doğru stratejidir. Bu çok zaman alan bir araştırma gibi görünse de güncel ihtiyaç kredilerini karşılaştırmalı olarak inceleyen çeşitli internet sitelerine girerek çok birkaç saat içinde ihtiyaca en uygun ihtiyaç kredisi seçmek mümkündür.

Bankalar, kredi çeken tüm müşterilerden çeşitli adlar altında alınan masrafların yansıra KKDF (Kaynak kullanımı destekleme fonu) ve BSMV (Banka sigorta muameleleri vergisi) tahsil eder. Ana para üzerinden aylık bazda hesaplanan faiz tutarının (kredi faiz oranı) yansıra KKDF (%15) ve BSMV (%5) aylık kredi taksiti ödemelerine eklenir. Bu nedenle tüketicinin ödediği net kredi faizi açıklanan kredi faiz oranından çok daha yüksektir.

Ülkemizde faiz oranlarının oynak olması nedeniyle tüketicilerin faiz oranlarının seyrini yakından takip ederek kredi faiz oranları en düşük seviyeye geldiğinde kredi başvurusu yapmaları ve genellikle özel bankalara kıyasla daha uygun faizle kredi veren kamu bankalarını tercih etmeleri daha uygun şartlarla ihtiyaç kredisi almak için daha doğru olur.

İhtiyaç Kredisi İçin Gerekli Belgeler

18 yaşını dolduran ve belgelenebilir kişisel gelire sahip olan herkes ihtiyaç kredisi almak için bankalara başvuruda bulunabilir. İhtiyaç kredisi başvurularında başvuru sahibinin bankaya ibraz etmesi gereken belgeler şunlardır:

  • Kimlik Belgesi: Üzerinde başvuru sahibinin TC kimlik numarası yazılı geçerli bir kimlik belgesi, ehliyet veya pasaport,
  • İkamet Adresini Kanıtlayan Belge: Başvuru sahibinin adına ve ikamet adresine gelen yakın tarihli elektrik, telefon faturası, kira kontratı,
  • Gelir Durumunu Gösteren Belge: Özel sektör ve kamu çalışanları için başvuru sahibinin son 6 aya ait ücret bordrosu, işyeri sahipleri için güncel vergi levhası, imza sirküleri, bilanço ve gelir tablosu, ticaret sicil gazetesi, emekliler için emekli maaş belgesi ve kira geliri vs gibi ek gelir belgesi.
  • İhtiyaç Kredisi Başvuru Formu: Başvuru sahibi tarafından doldurularak imzalanmış ihtiyaç kredi başvuru formu. İhtiyaç kredisi başvuru formları ilgili banka şubelerinden veya internet bankacılığından temin edilebilir.

İhtiyaç kredisi almak için başvuran tüketicilerden talep edilen belgeler bankadan bankaya değişebildiği gibi başvuru sahibinin gelir düzeyi ve kredi notuna göre değişiklik gösterebilir. Kefil gerektiren kredi kullanımlarında kefilin de yukarıda belirtilen belgeleri ibraz etmesi gereklidir. Kredi başvurusunda istenilen belgeler bankaya teslim edildikten sonra banka başvuru sahibinin kredi notunu ve kredi sicilini, gelir durumunu inceleyerek talep edilen kredinin onaylanması için gerekli kriterlere sahip olup olmadığını inceleyerek kredi başvurusunu sonuçlandırır.

REKLAMI KAPAT X