EOS - EOS
EOS (EOS) nedir?
EOS (EOS) Nedir?
İşletmelere yönelik blok zinciri yazılımları geliştiren Block.one’ın ilk projesi olan EOS, web tabanlı uygulamalara benzer kurumsal blok zinciri uygulamaları geliştirilmesini sağlayan, ticari ölçekte merkezi olmayan uygulamaları destekleyen bir işletim sistemidir. Ancak EOS hala büyük ölçüde kavramsal olduğundan, ICO Ethereum (ERC-20) üzerinde yürütülmektedir.
EOS üzerinde, merkezi olmayan global ölçekte projeler geliştiren ve destekleyen kurumlar EOS blok zincirinin sağladığı güvenlik, doğruluk ve şeffaflıktan yararlanırlar.
Yüksek işlem maliyetleri ve düşük iş hacmi nedeniyle eleştirilen Ethereum'a alternatif olarak gösterilen veya yeni “Ethereum” olarak değerlendirilen EOS, işlem ücreti olmaması ve sonsuz ölçeklenebilme kapasitesyle diğer blok zincirlerden ayrılıyor. EOS blok zincirinde kullanılan kripto paraya da EOS adı veriliyor.
EOS'u Yaratan Ekip
EOS’u yaratan 35 kişilik bloc.com ekibinin çekirdek kadrosunu, daha önce Bitshares'i geliştiren ve Steem'i geliştiren ekibin içinde yer alan dahi programcı ve EOS’un Teknoloji Direktörü Dan Larrimer; 14 yaşından beri eski teknolojileri hızla ikame edecek yeni teknolojiler üzeride çalışan, Hong Kong’un en büyük dijital emlak ofisi olan Okay.com,’ un kurucusu, ve bloc.com’un CEO’su Brandon Blumer; ve 20 yıldır kriptolu muhasebe kaydı platformları geliştirerek kriptolu işlemleri finansal alana taşıyan, Ricardian Sözleşmesi’nin yaratıcısı ve 3’lü Giriş Muhasebe Sisteminin yaratıcılarından biri, EOS’un ortağı ve danışmanı Ian Grigg oluşturuyor.
EOS, DPOS ve DAC teknolojilerini geliştiren ve önceki projelerinden ani olarak ayrıldığı için eleştirlerin hedefi olan Larrimer’in 3üncü projesi.
EOS'un Temel Özellikleri
Steem ve Bitshares ile çok büyük bir başarı yakalayan Dan Larrimer, bu projede de pek çok yeniliğin peşinde koşarak, EOS'a diğer blok zincirlerde rastlanamayan özellikler ekledi. EOS blok zinciri, akıllı sözleşme, kripto paranın yanı sıra, Steem ve Bitshares'de uygulanan saniyede 10.000 üzerinde işlem yapma kapasitesi gibi Dan Larrimer ve ekibinin özgün buluşlarını içeriyor.
EOS'da bulunan delege edilmiş pos (proof of stake) adı verilen özellik sayesinde kullanıcı hesapları anahtarlardan ayrılmıştır. Kullanıcının özel anahtarı başka bir kişinin eline geçtiğinde, Bitcoinde olduğu gibi hesabı da ele geçirilmiş olmaz.
Paralel İşlem Yapabilme (Parallel Processing) özelliği, EOS'da başlatılan uygulamaların sistemdeki kurallara göre dondurulabilmesini ve değiştirilebilmesini sağlar.
Merkezi Olmayan İşletim Sisteminde blok zincir teknolojisini kullanılarak akıllı sözleşmeler kolayca programlanabiliyor. Öte yandan EOS blok zinciri, diğer blok zincirlerde olmayan, "çok-parçacıklıya benzer yapıda" bir ortamda çalışabilme olanağı sağlıyor.
EOS işletim sistemi kolayca yükseltilebilir olduğu için uygulama geliştirciler EOS’un yardımıyla, üst sürümlere yükseltilebilir sistemleri hazırlayabilirler.
Asenkron (eş zamanlı olmayan) akıllı sözleşme iletişimi özelliği sayesinde EOS, kendisinden daha yavaş blok zinciri protokolleriyle iletişim kurabiliyor. Sadece EOS’a özgü olan bu özelliğin mevcutların yerini alacak kuruluşlar çağına geçişi sağlayacağı düşünülüyor.
EOS ayrıca zincir içi yönetişim gibi bir yeniliği de sahip.
EOS (EOS) Ne Kadar?
Block.one, mevcut toplam 1.000.000.000 EOS’un %90’ının yatırımcıya satılacağı kripto para dağıtımı sürecini 26 Haziran 2017'de başlattı ve kripto para tarihinin en başarılı arzını gerçekleştirerek, ilk 30 gün içinde 250 milyon dolar değerinde EOS para sattı. EOS para satışı 341 gün sürecek ve 1 Haziran 2018 tarihinde sonra erecek. Mevcut EOS paranın %10’u EOS’un ortaklarına dağıtılacak.
26 Haziran 2017 tarihinde 0,96 dolardan satışa çıkan ve 27 Ocak tarihi itbariyle 14,48 dolardan işlem gören EOS’un 7 aylık getirisi %1,455 oldu. 27 Ocak tarihi itibariye dolaşımda bulunan 629,650 milyon EOS’un piyasa değeri 9,06 milyar dolar civarındadır. Günlük işlem hacmi 365 milyon dolar civarında olan EOS, kripto paralar sıralamasında piyasa değerine göre halen 9uncu sırada yer alıyor.