TRX - TRON
TRON (TRX) nedir?
Kripto para piyasasında son yıllarda yaşanan gelişmeler sonucu yeni alternatif paralar üretilerek sisteme dahil oluyor. Eylül 2014’te kurulan TRON’da bu alternatif paralardan biri.
Blok zinciri tabanlı bir yapı olan TRON, kullanıcılara ücretsiz içerik ve eğlence sunmak üzere geliştirilmiş merkezi olmayan bir protokoldür. Dünyanın herhangi bir yerindeki bir kullanıcı, TRON'u kullanarak, içerik ve veri yaratabilir, üretebilir ve depolayabilir. Kullanıcılar, mevcut medya platformlarının aksine, TRON'da tam özerkliğe sahip olurlar.TRON'un para birimi TRONIX, kripto para borsalarındaki kodu ise TRX'dir.
TRON kendi sistemi içinde dijital eğlence içeriği sağlayanlarla sıradan kullanıcılar arasında benzersiz bir etkileşim yaratır. TRON kullanan içerik sağlayıcılar, Google Play ve Apple App Store gibi merkezi platformlara yüksek kanal ücretleri ödemek zorunda kalmadan içeriklerini paylaşabilirler.
TRON, diğer kripto para teknolojilerinden farklı olarak, kurumsal organizasyonlar ve devlet kurumları tarafından kabul görüyor. Singapur yasalarına uygun olarak hazırlanan TRON, Singapur Muhasebe ve Kurumsal Düzenleme Otoritesi (ACRA) tarafından da onaylandı.
TRON'un Hedefi
Sosyal ağın ve değer ağının güçlü yönlerini bir araya getirerek dijital içerik dünyasını geliştirmeye odaklanan TRON, katılımcıların sisteme adil ve makul katkı sağlamalarını teşvik etmeye odaklanıyor. TRON, ilk kez dijital varlıkları kullanarak ilgili katılımcıları ve katkı sağlayanları doğru ve şeffaf bir şekilde değerlendirmeye ve motive etmeye çalışarak bu içerik ortamını etkinleştirmeyi hedefliyor.
TRON'un Yaratıcıları
TRON'un yaratıcısı Justin Sun'dır. Justin Sun, TRON’un dışında Çin’in sosyal ağı (PEIWO/ Arabeni) (Çin’in Whatsapp benzeri en büyük uygulaması) kurucusudur., TRON'un geliştirilmesi ise Singapur merkezli kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan Tron Vakfı tarafından desteklenmektedir. Adalet ve şeffaflığın idealize edildiği TRON ağında içerik yaratanların ve üretenlerin kendi varlıklarına sahip olması gerektiği inancıyla hareket ediliyor.
TRON'un kar amacı gütmeyen yapısı diğer kripto para sistemlerine göre önemli bir farklılık olarak öne çıkıyor. Tron Vakfı üyelerinin hiç bir biçimde kar sağlama beklentisi olmadığı için TRON bir kamu hizmeti olarak kabul ediliyor. Bu nedenle TRON katılımcılarına katkılarının karşılığı olarak anonim bir hesaptan tahsis edilen tutarlar bir tür paylaşım olarak kabul ediliyor.
TRON Blok Zinciri
Merkezi olmayan bir içerik protokolü olarak TRON, merkezi internetten farklı 4 temel özelliğe sahip:
Veri özgürlüğü: her türlü içerik (metin, resim, ses ve video) ücretsiz ve özgür bir biçimde yüklenir, depolanır ve yayımlanır.
İçerik etkinleştirme: dijital varlıkların, içerik sağlanması ve yaygınlaştırılması yoluyla elde edilmesi, içerik ekosisteminin ekonomik olarak teşvik edilmesinin de yolunu açar.
Kişisel ICO: platform üyesi herhangi bir kullanıcı dijital varlıkları ICO (inital coin offering- kripto para halka arzı) şeklinde serbestçe dağıtırken, diğer kullanıcılar da dijital varlıkları satın alarak, kesintisiz veri geliştirimine katkı sağlayanlar tarafından üretilen hizmetlerden yararlanır.
Altyapı: TRON ile dağıtık yapıdaki dijital varlıklar, dağıtık yapıdaki değişim, özerk oyun, tahmin ve oyun sistemi de dahil olmak üzere eksiksiz, merkezi olmayan altyapı seti ile donatılmış olur.
TRON'un para birimi TRONIX
TRON'un para birimi TRONIX, TRON blok zincirindeki hesapların temel para birimidir. TRONIX'a ek olarak, TRON blok zincirinde ayrıca TRON Power veya TP olarak da bilinen bir başka para birimi de kullanılır.
TRX serbestçe işlem görürken, TP şifrelidir. TP sahiplerinin, TRON ağını etkileyen önemli kararlarda oy verme hakkını bulunuyor.