Avrupa Birliği Merkez Bankası (ECB) Nedir?
AB Merkez Bankası, Avrupa Birliği’nin parasal sistemi ve euro para biriminden sorumlu merkez bankasıdır. 1998 yılında Almanya’nın Frankfurt kentinde kurulan AB Merkez Bankası, AB bloğunda fiyat istikrarının sağlanmasına yardımcı olan para politikalarını belirlemek için AB üye ülkelerinin merkez bankalarıyla işbirliği içinde çalışır. AB Merkez Bankasının siyasi bağımsızlık statüsü kanunlarla korunmaktadır.
Avrupa Birliği’nin para birimi olan euronun 1 Ocak 1999 ‘de kullanıma başlandığı tarihten itibaren Avrupa Birliği’nin para politikalarının belirlenmesinden sorumlu olan AB Merkez Bankası’nın temel görevleri kambiyo rejiminin yürütülmesi, döviz rezervlerinin saklanması ve euro ihracının onaylanmasıdır.
AB Merkez Bankası Faiz Artırırsa Ne Olur?
AB Merkez Bankası politika faizini artırdığında, euro bölgesi içinde bankalararası borçlanma maliyeti artar bu da kredi faizlerine yansır. Tüketicilerin ve ticari işletmelerin borçlanma maliyetleri artar. Buna bağlı olarak tüketici harcamaları, iç talep, şirket yatırımları ve karlılıkları azalır. Artan faiz ile birlikte risksiz getiri oranı artacağından işletmeler için yatırım yapmak cazip olmaktan çıkar. Sonuç olarak ekonomik aktivite ve büyüme yavaşlar. Ayrıca, euronun temel para birimlerine karşı değeri yükselir, ithalat ucuzladığı için artar, euro bölgesinde üretilen ürünlerin dış piyasalarda rekabet gücü zayıflayacağı için de ihracat azalır. Dış ticaret dengesi ithalat lehine artar ve euro bölgesinin cari açığı büyür.
Faiz artış oranı ne kadar büyük olursa ekonomiye etkileri de o kadar yıkıcı olur. Reel sektörde faiz artışının etkileri en erken 6 ay sonra hissedilirken, para ve sermaye piyasaları faiz artışına anında tepki verir.