EFT Ne Demek? Havale ile Arasındaki Fark Nedir?

Okuma Süresi: 8 Dakika
Doviz.com
27.09.2019 12:00

EFT, İngilizce Elektronik fon Transferi anlamına gelen “Electronic Funds Transfer” kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır. Aynı ülke içinde yapılan bankalararası para transferi işlemi EFT olarak adlandırılır. İnternet bankacılığı ve mobil bankacılık uygulamalarının yaygın olarak kullanılmaya başlamasıyla günlük yaşamın bir parçası haline gelen EFT, farklı bankalarda bulunan hesaplar arasında bilgisayarlar üzerinden online olarak yapılan para transferi işlemidir. EFT işlemi banka şubeleri, ATM’ler, telefon bankacılığı internet bankacılığı ve mobil bankacılık uygulamaları üzerinden yapılabilmektedir.

Örneğin A Bankasında bulunan banka hesabınızdan B bankasında bulunan bir bireysel veya kurumsal hesaba para transferi veya ödeme yapmak istediğinizde mesai saatleri içinde banka şubesine şahsen giderek ya da ATM, mobil bankacılık veya internet bankacılığı üzerinden EFT işlemi yapmanız gerekir. Para transferi için kullanabileceğiniz bir banka hesabınız yoksa veya banka hesabınızı kullanmadan para transferini gerçekleştirmek istiyorsanız herhangi bir banka şubesine giderek nakit ödemeli EFT işlemi yapmanız gereklidir.

Para transferi ve ödeme gibi bankacılık işlemlerinde hız ve kolaylık sağlayan EFT işlemi sayesinde,
farklı bankalarda bulunan hesaplarınız arasında banka şubesine gitmenize gerek kalmadan para transferi yapabilir veya kendi hesabınızdan üçüncü kişilerin başka bankalarda bulunan hesaplarına para gönderebilir veya ödeme yapabilirsiniz.

EFT işlemi havale ve virman gibi diğer para transferi işlemlerinden farklı olarak EFT saatleri adı verilen belirli saatler içinde yapılabilmektedir. Banka her işlem başına EFT ücreti adı verilen bir ücreti göndericinin hesabından otomatik olarak düşer. EFT ücretleri bankadan bankaya değiştiği gibi EFT işlemini nereden yaptığınıza göre de değişir. Şubeden yapılan EFT işlemlerinden alınan EFT ücreti, ATM, internet bankacılığı ve mobil bankacılık üzeriden yapılan EFT işlem ücretlerine kıyasla çok daha yüksektir.

EFT ile Havale Arasındaki Fark Nedir?

Havale de EFT gibi hesaptan başka bir hesaba elektronik yollarla yapılan para transferi işlemidir. Ancak havale ile EFT aslında iki farklı para transferi işlemidir.

  • Havale aynı bankanın farklı şubelerinde bulunan hesaplar arasında, EFT ise farklı bankalarda bulunan hesaplar arasında yapılan para transferi işlemidir,
  • Havale işleminin 7 gün 24 saat yapılabilmesine karşın EFT hafta içinde bankaların EFT saatleri olarak ilan edildikleri saatlerde yapılabilir.
  • İstisnalar haricinde bankalar tüm EFT işlemlerinden EFT ücreti veya EFT komisyonu adı altında bir ücret alır.

EFT Açılımı Nedir?

EFT’nin açılımı, İngilizce Elektronik Fon Transferi anlamına gelen “Electronic Funds Transfer”’dir.

Geç EFT Nedir?

Bankaların ilan ettikleri normal EFT saatlerinden sonra yapılan ancak aynı gün karşı hesaba geçen EFT işlemlerine Geç EFT adı verilir. Her bankanın belirlediği normal EFT saatleri farklı olduğu için geç EFT saatleri de bankadan bankaya değişmektedir. Genel olarak 16:00 – 17:30 saatleri arasında yapılan EFT işlemleri geç

EFT kategorisine girmektedir. Geç EFT işleminde bankaların aldığı Geç EFT ücreti genellikle normal EFT ücretlerinin 2 veya 3 katı kadar olabilmektedir.

EFT Ücreti Ne Kadar?

EFT ücretleri bankadan bankaya değişiklik göstermektedir. Her banka EFT işlem ücretini işlem masrafları kategorisinde internet sitelerinden ilan etmektedirler. Bankaların EFT işleminin yapıldığı yere göre farklı EFT ücreti talep etmektedirler. Şubelerden yapılan EFT işlemlerinde, hesaptan yapılan işlemlerden alınan EFT ücreti ile nakit ödeyerek yapılan işlemlerden alınan EFT ücreti farklı olabilmektedir. Aynı şekilde telefon bankacılığı, ATM ve internet bankacılığı üzerinden yapılan EFT işlemleri için farklı farklı EFT işlem ücreti tahsil edilmektedir.

EFT İşlem Ücretleri*

Şube: 55 - 800 TL (transfer edilen tutara bağlı olarak)
ATM: 10 - 18 TL
Telefon Bankacılığı: 4,75 - 70 TL
Internet Bankacılığı: 3,33 - 6,90 TL
Mobil Bankacılık: 4,5 - 6,90 TL

*EFT işlem ücretleri üzerinden tahsil edilen %0,05 BSMV dahil edilmemiştr.

Bankaların aldığı EFT işlem ücretleri yukarıdaki tablodan da görüldüğü gibi çok farklı olduğu için EFT işlemi yapmadan önce bankaların işlem masraflarını karşılaştırmanızda fayda var. Kamu bankalarının EFT ve diğer bankacılık işlemlerinden aldıkları işlem ücretlerinin özel bankalara kıyasla çok daha düşük olduğunu söylemek mümkün.

Kredi Kartına EFT Nedir?

Kredi kartına EFT, ödemenin gönderildiği hesabın bulunduğu bankaya ait olmayan kredi kartına yapılan ödeme işlemidir. Hesabınızın bulunduğu bankanın internet şubesine veya mobil bankacılık uygulamasına girerek varsa başka bankalardan aldığınız kredi kartlarınıza ödeme yapabilirsiniz. EFT işlem saatleri içinde işlemler menüsünden para transferi adımını seçerek kredi kartı numarasına EFT seçeneğinde kredi kartı bilgilerinizi ve ödeme tutarını girip onayladığınızda başka bankaya ait kredi kartınıza ödeme sağlamış olursunuz.

Hesaba EFT Nedir?

EFT işlemiyle bir başka bankada bulunan hesaba para transferi yapılabildiği gibi isme veya kredi kartına da EFT yapılabilir. Bir banka hesabından başka bir bankada bulunan hesaba yapılan para transferine hesaba EFT işlemi adı verilir. Ancak EFT işlemi iki banka hesabı arasında para transferi biçiminde yapılabildiği gibi isme veya başka bankaya ait kredi kartlarına da yapılabilmektedir.

Dolayısıyla hesaba EFT, EFT işlemiyle isme veya kredi kartına değil bir başka banka hesabına para transfer edildiğini belirtir.

EFT Nasıl Yapılır?

EFT ile bir başka bankada bulunan hesaba, isme veya bir başka bankanın kredi kartına para transfer edilebilir. EFT işlemi Banka şubeleri, telefon bankacılığı ATM’ler İnternet bankacılığı ve mobil uygulamalar üzerinden gerçekleştirilir.

  • Banka Şubesinden: Banka şubesi kanalıyla EFT işlemi yapmak için bankaya mesai saatleri içinde şahsen giderek alıcının adı ve soyadı, banka hesap numarası ve şube kodu veya 26 haneli IBAN’ı (Uluslararası Banka Hesap Numarası) ve alıcı hesabına transfer etmek istediğiniz para tutarını gösteren EFT talimatını banka görevlisine iletmeniz gerekir. Transfer edilecek tutar ve EFT ücreti aynı bankada bulunan kendi hesabınızdan karşılanacağı gibi bu tutarları nakit olarak da ödeyebilirsiniz. Banka görevlisi EFT işlemini gerçekleştirden sonra tranfer edilen tutar birkaç dakika içinde alıcı hesaba geçer. Banka şubesinde yapılan EFT işlemlerinden alınan EFT ücreti diğer kanallardan yapılan EFT işlemlerinden alınan ücretlerden çok daha yüksektir.
  • ATM, İnternet Bankacılığı, Mobil Bankacılığı ve Telefon Bankacılığı Üzerinden:, EFT işlem saatleri içinde hesabınıza bu kanallardan erişerek başka bankaya para transferi seçeneğini işaretlediğinizde veya tuşladığınızda sistem sizi otomatik olarak yönlendirecektir. İşlemleri tamamlamak için alıcıya ait IBAN veya hesap numarasını ve transfer etmek istediğniz para tutarını girmeniz veya tuşlamanız gereklidir. İşlemin tamamlanması için bankanızın EFT işlemi için aldığı ücreti kabul ettiğinizi belirtmeniz ve ve işlemi onaylamanız gerekidir. İşlem onayladıktan birkaç dakika sonra transfer edilen tutar alıcının hesabına ulaşacaktır.

Banka şubesi dışındaki kanallar üzerinden EFT işlemini başarıyla gerçekleştirmek için paranın gönderileceği hesapta transfer edilecek tutar ve EFT ücretini karşılamak için yeterli bakiye olması gereklidir.

Bankaların aldıkları EFT ücretleri bankadan bankaya değişiklik gösterir. Genel olarak 6 -9 TL arasında değişen EFT işlem ücreti göndericinin hesabından tahsil edilmektedir. Ancak bazı bankalar şubesiz bankacılık veya maaş hesapları üzerinden yapılan işlemlerden EFT ücreti almıyor.

Bankaların EFT Saatleri

Bankaların EFT işlem saatleri genel olarak hafta içi 8:00 - 17:30 arasındadır. Ancak her bankanın EFT işlemi başlangıç ve bitiş saatleri farklı olmakla birlikte bu aralığın dışına çıkmaz. EFT işlem saati en erken 8:00’de başlar ve en geç 17:30’da son erer. Bankaların uyguladıkları EFT işlem saatleri internet sitelerinden, ATM’lerden veya şubelerden öğrenilebilir.

  • Bazı bankaların EFT başlangıç ve bitiş saatleri:

Akbank 9:00 – 17:00
Denizbank 8:00 – 16:00
Halkbank 9:00 – 16:30
ING Bank 8:30 - 17:15
İş Bankası 9:00 – 17:00
Yapı Kredi 9:00 – 16:45
Ziraat Bankası 8:30 – 17:00

EFT işlem saatlerinin öncesinde ve sonrasında yapılan EFT işlemleri ile hafta sonlarında yapılan EFT işlemleri izleyen EFT saatlerinde gerçekleşir.

Havale Nedir?

Havale geniş anlamıyla bir alıcıya para gönderilmesi işlemidir. Banka havalesi ise bir bankanın farklı şubelerinde bulunan hesaplar arasında para transferi işlemidir.

Aynı bankanın farklı şubelerinde bulunan hesaplarınız arasında para transfer ettiğinizde havale işlemi yapmış olursunuz. Örneğin, C Bankasının Taksim şubesindeki hesabınızdan yine C bankasının Bebek şubesinde bulunan hesabınıza para göndermek için havale işlemi yapmanız gereklidir. Aynı şekilde C bankasının Taksim şubesindeki hesabınızdan C bankasının Karaköy şubesinde bulunan alıcının hesabına para göndermek istediğinizi varsayalım. Kendi hesabınızdan alıcının hesabına söz konusu tutarı havale etmeniz gereklidir.

Havale işlemi banka şubelerinden ve ATM’lerden yapılabildiği gibi telefon bankacılığı internet bankacılığı ve mobil bankacılık uygulamaları üzerinden yapılabilir. Banka şubelerinden mesai saatleri içinde diğer kanallardan ise saat kısıtı olmaksızın 7 gün 24 saat havale işlemi yapılabilmektedir. Alıcının hesap numarası ve şube kodu veya IBAN numarası havale işlemi yapmak için yeterlidir

Havale edilen tutarlar, hafta sonlarında ve mesai saatleri dışında yapılan havale işlemleri de dahil olmak üzere, birkaç dakika içinde alıcının hesabına geçer. Bazı bankalar havale işleminden ücret almazken bazıları gönderen hesaptan veya göndericiden değişen tutarlarda havale ücreti tahsil etmektedir.

Virman Nedir?

Virman bankacılıkta para transferi için kullanılan bir terimdir. Havale ve EFT gibi virman da bir banka hesabından bir başka hesaba para aktarımı işlemini ifade eder. Ancak virmanı havale ve EFT işleminden ayıran farklar vardır:

  • Virman bir banka şubesinde aynı hesap sahibine ait hesaplar arasında yapılan para transferidir. EFT ve havale ise farklı bankalar veya aynı bankanın farklı şubelerinde bulunan hesaplar arasında yapılan para transferidir.
  • Virman işlemi yapılabilmesi bir hesap sahibinin aynı şubede birden fazla vadesiz hesabının bulunması gereklidir. Bir hesap sahibine ait farklı şubelerde bulunan veya farklı bankalarda bulunan hesapları arasında virman işlemi yapılamaz.
  • Virman işlemi banka şubelerinden bankaların mesai saatleri içinde ATM, telefon bankacılığı internet bankacılığı ve mobil bankacılık uygulaması kanalları üzerinden ise herhangi bir saat kısıt olmaksızın 7 gün 24 saat yapılabilir.

Virman işlemi ücretsizdir. Havale ve EFT işlemlerinden ücret alınır.

İlgili Makaleler

REKLAMI KAPAT X