Gelişen teknolojiyle, bankacılık işlemlerinin elektronik ortamda gerçekleşmeye başlaması, yatırımların da sanal ortamda işleme geçmesini kolaylaştırmaya başladı.
Günümüzde geleneksel yöntem olarak kabul edilen kuyumcudan altın alma halen devam ediyor olsa da, bankacıların kuyumcularla olan altın rekabetinde, bankacıların önde olduğu gözlemleniyor.
Bankalarda gerçekleştirilen altın işlemlerinin büyük çoğunluğu gram altın bazında değerlendirilmektedir.
Ons altın ve gram altın bazında gerçekleştirilen altın işlemleri aynı etkiye sahip değildir. Bu nedenle birçok yatırımcının aklında “Gram Altın mı, Ons Altın mı?” sorusu beliriyor.
Gram Altın Nedir?
Gram Altın, 1 gram altın ile temsil edilen değer miktarıdır. Gram Altın, İstanbul Altın Rafinerisi’nin (İAR) tescilli markası olmakla birlikte, 1 gr, 5 gr, 10 gr, 20 gr, 50 gr, ve 100 gr olarak, 995 veya 999.9 saflıkta üretilen, standart ağırlık ve standart saflıktaki, garantili işlenmemiş altın külçeleridir. Gram Altın’ın tasarlanması ve çeşitlendirilip üretilmesinin sebebi, para birimleri gibi ayrılarak kullanılmasının kullanımı kolaylaştırmasıdır.
Ons Altın Nedir?
Altın, platin, gümüş, elmas yakut gibi değerli taş ve madenlerin fiyatlarının hesaplanması ons birim fiyatı ile hesaplanır. Ayrıca, sabit birim fiyatları da ons birim fiyatı ile değerlendirilir. Ons'un sembolü OZ’dur ve aslen bir kütle birimidir. Dünya genelinde ons altın 31.10 Has Altın demektir. Ons altın, gram altının Türk Lirası karşılığını hesaplamak için kullanılır, daha sonra gram altın fiyatı üzerinden çeyrek altın ve yarım altın hesaplanır.
Gram Altın mı, Yoksa Ons Altın mı?
Ons altın dünyadaki tüm yatırımcıları ve merkez bankalarını ilgilendirirken ve uluslararası platformda işlem görürken, gram altın sadece Türkiye bazında hareketlenmelerde değişim göstermektedir. Ons bazında gerçekleşen yükseliş ya da düşüşlerin gram altına çok sert yansımadığını gözlemlenebilir.
Ons bazında altın fiyatı yükseldiğinde gram altının da yükselebilmesi için Türk Lirası’nın değer kaybetmesi ya da ons bazında çıkacak değerlendirmenin Türk Lirası’ndaki değerlenme oranından daha yüksek olması gerekmektedir. Buna paralel olarak, çoğu zaman Ons bazında gerçekleşen yükselişler ya da düşüşler aynı oranda gram altına da etki etmektedir. Kısaca, ons altındaki değişimler Gram Altındaki değişimden daha kalıcıdır. Buna bağlı olarak kazanç oranları daha tatmin edicidir.
Gram Altın Sertifikası Nedir?
Gram altının dünya standartlarına uygun ayarda ve gramajda, mini bir külçe olduğunu garantileyen sertifikadır. Gram altın standartlarını, paketlenmiş Gram altınların üzerinde görmek mümkündür.
Gram Altın Aldıktan Sonra Satılır mı, Nasıl Satılır?
Gram altın Türkiye sınırlarındaki bütün kuyumculara, sarraflara ve döviz bürolarına satılabilir ve nakit paraya çevrilebilir. Türkiye dışında, bankalar ve Dubai Altın Borsası’nda da değerlendirmeye açıktır.
Gram Altının Avantajları Nelerdir?
- Gram altında işçilik olmadığı için alırken de satarken de işçilik ücreti muaf tutulur; satarken zarar edilmez.
- Banka hesabına yatırılabilir.
- Gram altında tarih problemi yoktur.
- Her bütçeye uygundur.
- Saklanması kolaydır.
- Nakite çevirmesi en kolay altın çeşididir.
Ons Altın ve Gram Altın Arasındaki Fark Nedir?
Gümüş, altın, paladyum ve platin gibi kıymetli metallerin veya elmas, yakut gibi değerli taşların kütlelerinin ölçülmesi için kullanılan bir ağırlık ölçü birimidir.
Çeyrek Altında Kaç Gram Has Altın Bulunur?
Ulusal piyasalarda 1 Ons altının karşılığı 31,10 gram has altındır. Örneğin; Ons fiyatı 1.350 dolar seviyesinde olsun. Dolar kuru da 3,81 lira olarak baz alalım ve iç piyasalardaki gram altının Türk Lirası karşılığını hesaplayalım. Ons altın fiyatını 31,10’a bölüp, dolar kuruyla çarptığımızda çıkan sonuç bize has altın fiyatını verir. 1.350/31,10 x 2,96 = 128,48 Lira has altın demektir.
Altın fiyatları değişken bir yapıya sahiptir. Uluslararası piyasalarda yaşanan dalgalanmalar ons altın fiyatını doğrudan etkileyecektir. Genellikle uluslararası piyasalar olumsuz günler geçirirken altın fiyatlarındaki yukarı yönlü hareketler görülebilir. Bunun sebebi ise; altın, ticaretin başladığı yıllardan beri para veya değerli mal olarak kabul edildiği için piyasalarda güvenli mal algısı yaratmıştır. Ancak altını gram bazında değerlendiren yatırımcılar hem ons altını hem de dolar/tl paritesinin genel durumunu takip etmesi ve değerlendirmesi daha güvenilir olacaktır.
Yazar: Cansu Saraç