Türkiye Varlık Fonu Nedir?

Okuma Süresi: 5 Dakika
Doviz.com
15.11.2018 16:16

Profesyonel yönetim ilkeleri ile yönetilen ancak Cumhurbaşkanlığı'na bağlı olan anonim şirket yapısındaki Türkiye Varlık Fonu, ülke ekonomisine katkı sağlamak ve yeni yatırımlar için finansman bulunmasına katkı sağlamak amacı ile 2016 yılında kuruldu.

Dünya’da birçok ülkede örnekleri olan Varlık Fonu yapısı, yeni yatırımlar için kaynak sağlayarak kamuya ait olan kurumların daha etkin yönetilmesi ve geliştirilmesine katkı sağlamaktadır.

Varlık Fonu’nun Amacı Nedir?

Varlık Fonu’nun başlıca amacı; kamuya ait olan varlıkların daha verimli bir şekilde yönetilmesini sağlamak ve bu varlıklara değer kazandırmaktır. Bünyesine kattığı kamu varlıklarına değer kazandırarak ülkemizin yatırımları için kaynak sağlamayı amaçlayan Varlık Fonu, gelecek nesiller için daha güçlü bir Türkiye hedeflemektedir.

Fon Nedir? / Fon Ne Demek?

Bir ülkenin rezervlerinden elde edilen, ülke ekonomisi ve vatandaşlara fayda sağlayacak yatırımlar için ayrılan para havuzlarına fon denir. Bir Varlık Fonu için finansman, genellikle bütçe ve ticaret fazlası nedeniyle biriken merkez bankası rezervlerinden ve doğal kaynaklardan elde edilen gelirden sağlanır.

Türkiye Varlık Fonu gelirlerini; Bakanlar Kurulu tarafından belirlenen ihtiyaç fazlası gelir, varlık ve kaynaklardan elde etmektedir.

Varlık Ne Demek?

Varlık; bir kişi, topluluk, şirket veya ülke tarafından sahip olunan tüm varlıkların değeri ile ölçülür. Varlık, sahip olunan tüm maddi ve maddi olmayan varlıkların toplam piyasa değerinden tüm borçların düşülmesiyle belirlenir. Bir ülkenin varlığını ölçümlemek uzun vadeli ekonomik büyüme için gereklidir.

Kamu Ne Demek?

Kamu, bir ülkedeki genel nüfus içinde yaşayan herhangi bir kişi veya grup tarafından erişilebilen her şeyi ifade etmektedir. Finans piyasalarında ise kamu terimi borsada veya tezgah üstü pazarda mevcut olan menkul kıymetleri ve bu menkul kıymetleri icra eden nüfusu tanımlamak için kullanılır.

Varlık Fonunda Devir Nedir?

Sermaye piyasalarına katkı sağlamak, tek fon üzerinden kaynak bularak bünyesinde bulundurduğu şirketleri güçlendirmek ve yeni yatırımlar yapmak amacıyla kurulan Varlık Fonu, devlet şirketlerini tek çatı altında toplamaktadır. Kanunla kurulan Varlık Fonu, anonim şirket olarak çalışmalarını yürütmektedir.

Varlık fonuna devredilen kamu varlıkları ve fonlar, şirketlerin mevcut işletme politikaları, mevcut yönetimleri, iş, yatırım ve büyüme planlarına uygun olacak şekilde değerlendirilmekte ve uzun vadede bu kuruluşların ülke ekonomisine katkısını artıracak şekilde geliştirilmektedir.

Varlık Fonu Ne Zaman Kuruldu?

26.08.2016 tarihli “TÜRKİYE VARLIK FONU YÖNETİMİ ANONİM ŞİRKETİNİN KURULMASI İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN” kararınca kurulan Türkiye Varlık Fonu, Cumhurbaşkanlığına bağlı olarak faaliyetlerini sürdürmektedir.

Türkiye Varlık Fonu Yönetimi/ Yönetim Kurulu

Türkiye Varlık Fonu, Cumhurbaşkanlığına bağlı olarak profesyonel yönetim ilkeleri ile yönetiliyor. Özel hukuk hükümlerine tabi olan Varlık Fonu, Anonim Şirket yapısında faaliyetlerini sürdürüyor.

Varlık Fonu; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Yönetim Kurulu Başkanlığında, Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve 6 Yönetim Kurulu Üyesi ile yönetiliyor.

Varlık Fonu Başkanı Kimdir?

Varlık Fonu Yönetim Kurulu Başkanı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dır. Yönetim Kurulu üyesi ve Genel Müdür görevini de Zafer Sönmez yürütmektedir.

Zafer Sönmez Kimdir?

1974 yılında Düzce’de doğan Zafer Sönmez, İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi’nde eğitimini tamamladı. Interbank Denetim Departmanında kariyerine başlayan Sönmez, Dışbank’ta yönetici müfettişliği, MNG Bank’ta Pazarlama Yöneticiliği, ABN AMRO Bank’ta Kurumsal Müşteriler Başkan Yardımcılığı görevlerinde çalıştı.

2017 yılından itibaren, Khazanah Afrika operasyonlarında görev alan Zafer Sönmez, 12 Eylül 2018 tarihli Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Türkiye Varlık Fonu A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü görevine atandı.

Varlık Fonu Şirketleri

Dönüşüm programı ile değer kazandırılması amacıyla Varlık Fonu’na devredilen kurumların yanı sıra, farklı yatırım modelleri kullanılarak yeni yatırımlar da gerçekleştiren Türkiye Varlık Fonu A.Ş, tüm portföy şirketlerine en iyi yönetim prensiplerini uygulayarak bünyesinde bulunan şirketler arası sinerji olanakları da yaratmaktadır.

Varlık Fonuna Devredilen Kurumlar/ Şirketler

• Türk Telekom – %6,68
• Türk Hava Yolları - %49,12
• Halkbank - %51,11
• Ziraat Bankası – Hazineye ait hisselerin tamamı
• Botaş - Hazineye ait hisselerin tamamı
• Türkiye Petrolleri- Hazineye ait hisselerin tamamı
• Türksat - Hazineye ait hisselerin tamamı
• PTT - Hazineye ait hisselerin tamamı
• Borsa İstanbul - Hazineye ait hisselerin tamamı
• TCDD – İzmir Limanı’nın devir işlemleri tamamlanana kadar TCDD yönetiminde kalmasına karar verilmiştir.
• Milli Piyango – 49 yıl süre ile Şans Oyunları lisansı verilmiştir.
• Eti Maden - %100
• Türkiye Denizcilik İşletmeleri - %49
• Kayseri Şeker Fabrikası - %10
• Türkiye Jokey Kulübü – 49 yıl süre ile bahis ve at yarışı lisansı verilmiştir.
• Çaykur - %100

Varlık Fonuna Devredilen Bankalar

19 Ağustos 2016 tarihinde özelleştirme kapsam ve programından çıkarılan Halk Bankası’nın Hazine’ye ait hisseleri Türkiye Varlık Fonu’na devredilmiştir.

24 Ocak 2017 tarihinde Bakanlar Kurulu Kararı ile T.C Ziraat Bankası A.Ş.’nin hazineye ait hisseleri Türkiye Varlık Fonu’na devredilmiştir.

Varlık Şirketleri Nereye Şikayet Edilir?

Varlık Fonu ile Varlık Yönetim Şirketleri birbirine çok karıştırılan kuruluşlardır. Varlık Yönetim Şirketleri BDDK’ya bağlı olarak çalışan özel kuruluşlardır ve Türkiye Varlık Fonu ile ilişkisi yoktur. Varlık şirketleri, tahsil edilemeyen borçları bankalardan satın alan ve borçludan tahsilat yapmak için çalışan şirketlerdir.

Varlık yönetim şirketleri, BDDK tarafından denetlenir. Varlık şirketleri ile ilgili şikayette bulunmak isteyenler BDDK’ya başvurarak şikayetlerini iletebiliyor.

Makalede Geçen Terimler ve Anlamları:

Kurum Ne Demek?

Bir görevi yerine getirmek amacıyla faaliyet gösteren kuruluşlardır. Devlet kurumları ise toplum ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla hizmet gösteren “resmi kurumlardır”

Varlık Nedir?

Bir kurumun ya da işletmenin sahip olduğu değerlere varlık denir.

Halk Ne Demek?

Aynı ülkede yaşayan insan topluluğuna halk denir.

Ulusal Ne Demek?

Ekonomide ulusal terimi, bir ülkenin kendi koşullarına göre uygulamakta olduğu ekonomi politikasını tanımlar.

Yatırım Ne Demek?

Bir parayı gelir getirmesi beklenen bir taşınmaza yatırmak.

Devren Ne Demek?

Bir iş yeri ile birlikte; mülk, müşteri, araç, gereç gibi taşınmaz ve hakları da beraberinde almak, devretmek.

İlgili Makaleler

REKLAMI KAPAT X