Vadeli Mevduat Hesabı Ne Demek?
Bankacılıkta, belirli bir süre için para yatırılan hesaba vadeli mevduat hesabı adı verilir. Mevduat, bankaya yatırılan birikimler anlamına gelir. Vadeli mevduat ise birikimlerin belli bir süreliğine faiz kazanmasını ifade eder ve bu süreye hesabın vadesi adı verilir.
Vadeli hesaplar Türk Lirası ve döviz cinsinden olabilir. Vade seçenekleri çok çeşitli olmakla birlikte genel olarak 1 ay, 3 ay, 6 ay 12 ay ve 24 aydır. Söz konusu vadeler için ödenen yıllık faiz oranları ve Türk Lirası ve diğer döviz mevduatına ödenen faiz oranları farklıdır. Vadeli mevduata ödenen faizler piyasa koşullarına göre belirlenir. Her banka farklı vadeler için farklı faiz oranları uygular.
Yatırılan paranın bağlandığı vade sonunda, hesapta bulunan ana para ve işleyen faizi ile birlikte çekilebilir. Vade sonunda hesap bakiyesi tamamen veya kısmen çekilebilir, otomatik olarak vade yenilenmesi talimatı verilebilir veya hesaba farklı bir vade tanımlanabilir.
Vadeli mevduat hesabı yatırım ve birikim yapmak için en kolay ve avantajlı seçeneklerden biridir. Paranın bağlandığı vadenin erken çözülmemesi şartıyla, vadeli hesapta bulunan birikimler, işletilen faiz nedeniyle zaman içinde değer kazanır. O nedenle Vadesiz hesaba yatırılan paralar her zaman çekilebilirken, vadeli mevduat hesabına yatırılan paralar vade sonunda işleyen faiziyle birlikte çekebilir. Vadeli hesap açmak için bankaların belirlediği minimum tutar kadar para yatırmak gereklidir. Her bankanın Türk Lirası ve döviz cinsinden vadeli mevduat açtırabilmek belirlediği mimum tutar farklı olabilir. Hesabın vadesi uzadıkça ve yatırılan paranın miktarı arttıkça faiz getirisi de o kadar artar.
Tasarrufların değerlendirilmesi ve küçük birikimlerden gelir elde etmek için ideal bir yatırım seçeneği olan vadeli mevduat hesapları hem müşteriler, hem bankalar ve hem de ülke ekonomisine katkıda bulunarak birden fazla amaca hizmet eder;
Para biriktirme ve değerlendirme yöntemlerinden biri olarak vadeli mevduat hesabı yatırımcılara risksiz ve kolay gelir elde etme fırsatı sunar. Çalınma, kaybolma riskinden uzak banka güvencesinde saklanan birikimlerin bu sayede yatırıma dönüştürülerek gelir getirmesi ve enflasyona karşı değerinin korunması sağlanır.
Bankalar mevduat hesaplarına yatırılan paralarla kendilerine kaynak sağlar ve bu kaynağı hem kredi almak isteyen yatırımcılara kredi vererek yatırıma dönüştürerek bankacılık faaliyetlerini sürdürmeye devam eder.
Tasaruffların artması teşvik edilerek yastık altında atıl olarak saklanan birikimler ve kayıt dışı para ekonomiye kazandırılır, artan tasarruflar ise yatırımlara kaynak sağlayarak ülkenin kalkınmasını hızlandırır.
Vadeli Mevduat Hesabı Nasıl Açılır?
Vadeli mevduat hesabı açmak da vadesiz hesap açmak kadar kolaydır. 18 yaşını tamamlayan tüm bireyler vadeli mevduat hesabı açtırabilir. Bu işlem için bankanın sizden istediği belgelerle şubeye giderek hesap açılış sözleşmesi imzalamanız ve hesap formunu doldurmanız ve yeterlidir. Şube yetkililerine vadeli mevduat hesabınıza yatıracağınız parayı ne kadar süreyle bağlamak istediğinizi ve yatırmak istediğiniz tutarı ilettiğinizde hesap açılış işlemleriniz tamamlanır. Vadeli hesabınıza yatırmak istediğiniz tutarı diğer hesaplarınızdan transfer edibilir veya şubeden yatırabilirsiniz.
Bankaların Vadeli Hesap Açmak İçin Talep Ettiği Belgeler
Geçerli kimlik belgesi: Kimlik belgesi olarak nüfus cüzdanı, ehliyet veya pasaportunuzu yanınızda bulundurmanız gereklidir.
Adres ve telefon numarası bilgileri:Adresinizi kanıtlayacak adınıza gelen bir fatura, haberleşme iletilerinin size ulaşılabileceği ev ya da iş adresi bilgisini ve cep telefonu numaranızı paylaşmanız şifre işlemleri ve internet bankacılığı kullanımı için gereklidir.
Vadeli hesap açılış sözleşmesi: Bankacılık kanunu gereği vadeli hesabınızın kullanımı ve işletilmesiyle ilgili hükümleri içeren hesap açılış sözleşmesini okuduktan sonra hesap sahibi sıfatıyla imzalamanız gereklidir.
Bankada daha önceden açtırdığınız hesaplar nedeniyle kimlik ve adres bilgilerinizin bankanın sisteminde mevcut olması halinde, şubeye gitmenize gerek kalmadan telefon bankacılığı, internet bankacılığı ve mobil bankacılık uygulaması üzerinden de vadeli mevduat hesabı açabilirsiniz.
Her bankanın vadeli hesap açma alt limiti, vade seçenekleri ve faiz oranları farklı olabileceği için, vadeli hesap açmadan önce küçük bir araştırma yaparak, bankaların faiz, vade seçenekleri ve hesap açma limitlerini karşılaştırmak en avantajlı vade seçeneği ve faiz oranını uygulayan ve birikimlerini güvenle saklayacak ve en iyi şekilde değerlendirecek bankanın seçilmesi daha uygun olur.
Vadeli hesaba yatırılan fonlardan faiz geliri elde edebilmeniz için vade sonundan önce paranızı çekmemeniz gereklidir. İhtiyacınız olduğu zaman paranızı çekebilirsiniz ancak herhangi bir faiz gelir elde etmezsiniz. Bu nedenle vade seçeneğini belirlerken yatırılacak paraya vade süresince ihtiyacınızın olmayacağından emin olmanız gerekir.