26 Ağustos haftasında kripto piyasasını neler bekliyor?

Okuma Süresi: 4 Dakika
26 Ağustos haftasında kripto piyasasını neler bekliyor?
Çınar Küçükay
26.08.2024 08:18

Bu hafta kripto yatırımcılarının odağı Fed’in enflasyon göstergesi olarak kabul ettiği PCE verilerinde olacak. Geçtiğimiz hafta yayınlanan FOMC tutanakları piyasada büyük etki yaratmıştı. Öte yandan Telegram kurucusunun Fransa’da tutuklanması ise sadece TON ve NOT için olumsuz etki yarattı.

 

İşte geçen haftanın en önemli gelişmesi: FOMC Tutanakları

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) Temmuz ayı Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısının tutanakları, Eylül ayında faiz indirimi beklentilerini artırdı. 30-31 Temmuz 2024 tarihli toplantıya ait yayımlanan tutanaklarda, katılımcıların büyük bir çoğunluğunun, ekonomik verilerin beklentiler doğrultusunda gelmeye devam etmesi halinde Eylül ayında bir faiz indiriminin uygun olabileceğini düşündükleri belirtildi.

 

Her ne kadar birkaç katılımcı Temmuz toplantısında faiz indirimi yapılmasını desteklese de tüm katılımcılar nihayetinde faiz oranlarını sabit tutma kararı aldı. Tutanaklarda, "büyük bir çoğunluğun" Eylül ayında faiz indirimi yapılmasının muhtemel olduğunu düşündüğü ifade edildi. Bu durum, piyasalarda Eylül ayında bir faiz indirimi yapılacağına dair beklentileri güçlendirdi.

Tutanaklar, enflasyon ve işsizlik risklerinin daha dengeli bir hale geldiğini, ancak bazı katılımcıların iş gücü piyasasında daha ciddi bir bozulma riskini gördüğünü ortaya koydu. Neredeyse tüm FOMC katılımcıları, ABD'de dezenflasyon sürecinin devam edeceğini öngörüyor.

Temmuz FOMC toplantısında faiz oranı %5,25-5,50 aralığında sabit tutuldu. Fed’in, üçüncü çeyreğin sonunda para politikasını gevşetmeye başlaması ve 2024 yılı sonuna kadar toplamda 50 baz puanlık faiz indirimi yapması bekleniyor. Ancak, Fed yetkilileri, ekonomik ve iş gücü piyasası verilerinin hala yumuşak bir ABD inişi sinyali verdiği için, Eylül ayında daha büyük bir 50 baz puanlık indirim ihtimalinden kaçınıyor.

Sonuç olarak, Temmuz ayı FOMC tutanakları, Fed’in Eylül ayında bir faiz indirimi yapma olasılığını ciddi bir şekilde değerlendirdiğini gösteriyor.

 

İşte 26 Ağustos itibarıyla haftanın öne çıkan gelişmeleri:

 

ABD'nin Temmuz ayı Kişisel Tüketim Harcamaları (PCE) verisi, ekonomik verilerin yoğun olduğu bu haftada piyasaların odağında. PCE, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) en çok önem verdiği enflasyon göstergelerinden biri olarak biliniyor. Piyasa beklentilerine göre Temmuz ayında PCE aylık bazda %0,2 artış gösterecek, bu oran bir önceki ay %0,1 olarak kaydedilmişti. Yıllık bazda ise PCE enflasyonunun %2,5 seviyesinde sabit kalması bekleniyor.

Çekirdek PCE verisi de büyük önem taşıyor çünkü bu veri, gıda ve enerji fiyatlarını dışarıda bırakarak daha stabil bir enflasyon ölçüsü sunuyor. Beklentilere göre Temmuz ayında çekirdek PCE aylık bazda %0,2 oranında artış gösterecek, yıllık bazda ise %2,7’ye yükselecek. Haziran ayında yıllık çekirdek PCE enflasyonu %2,6 olarak kaydedilmişti.

Bu veriler, Fed’in Eylül ayında yapacağı faiz indirimi kararını şekillendirebilir. Şu anda piyasalarda genel beklenti, Fed’in Eylül ayında faiz oranlarını 25 baz puan düşüreceği yönünde. Ancak, açıklanacak olan PCE verilerinin beklentilerin üzerinde gelmesi durumunda, bu beklentilerde değişiklik yaşanabilir. Fed Başkanı Jerome Powell’ın, gelecek verilerin politika kararlarını etkileyeceğini belirtmesi, PCE verisinin önemini daha da artırıyor.

Öte yandan, bazı analistler Fed’in faiz indirimi kararının büyük ölçüde istihdam verilerine bağlı olduğunu ifade ediyor. Bu bağlamda, 6 Eylül’de açıklanacak olan Tarım Dışı İstihdam Raporu, Fed’in nihai kararını belirlemede önemli bir rol oynayabilir.

Piyasalardaki bu belirsizlik ortamında, özellikle kripto para piyasalarında volatilitenin artması bekleniyor. Son haftalarda kripto paralarda yaşanan yükselişin ardında, Fed’in faiz indirimine gideceği beklentisi yatıyordu. Ancak, PCE verisinin yüksek gelmesi durumunda, bu ralli kısa sürebilir.

Sonuç olarak, ABD’nin Temmuz ayı PCE verisi, sadece Fed’in faiz kararını değil, aynı zamanda global finansal piyasaların yönünü belirlemede de kritik bir rol oynayabilir. Piyasa katılımcıları, verinin açıklanmasını büyük bir dikkatle bekliyor.

 

Bu Hafta Kilidi Açılacak Kripto Paralar

Bu hafta OP (%2,03) ve WLD (%3,00) isimli kripto paraların belirtilen oranda kilit açılımı gerçekleşecek.

 

 

Kaynak: DropsTab

Optimism (OP)

Ethereum blok zincirinin üzerine inşa edilmiş bir katman 2 zinciri olan Optimism, işlem ücretlerini azaltır ve Ethereum işlemlerini hızlandırır. Ayrıca, her işlem Optimism üzerinde gerçekleşirken, veriler Ethereum'a gönderilir ve orada doğrulanır.

 

Bu hafta, OP coin sahipleri için %2,03'lük bir kilit açma işlemi beklenmektedir.

Worldcoin (WLD)

İnsanları çevrimiçi olarak yapay zekadan ayırt etmeyi amaçlayan bir dijital kimlik ve kripto para projesi olan WLD, blok zinciri teknolojisini kullanarak, güvenli ve benzersiz insan kimlik doğrulaması için iris taramasıyla oluşturulan bir Dünya Kimliği (World ID) sunar ve bu kimliği merkeziyetsiz bir şekilde depolar.

 

WLD coin sahipleri bu hafta %3,00’üik bir kilit açma işlemiyle karşı karşıya.

REKLAMI KAPAT X