30 dolar direncine takılan gümüşün yeni hedefi ne olacak?

Okuma Süresi: 3 Dakika
30 dolar direncine takılan gümüşün yeni hedefi ne olacak?
Osman Bayrak
23.08.2024 09:21

Kuvvetli yükseliş hareketini sürdüren ons gümüş bu hafta 30 dolar ana direnç seviyesini test ettikten sonra geri çekildi. Bugün gelecek haftalık kapanışı bu hareketin gölgesinde yorumlayacağım.

Aşağıdaki grafik ons gümüşün günlük hareketlerini göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Geçtiğimiz hafta ons gümüşün alçalan trendi ve alçalan kanalın direnç seviyesini yukarı kırması ile yükseliş yönlü bir ivmelenme başlamıştı. Önemli bir direnç kesişme noktasının geçilmesi ile birlikte uzun pozisyonların yoğunlaşmasının da yardımıyla yukarı yönlü ciddi bir atak yaşanmıştı. Kısa vadeli pozisyon alan yatırımcılar için bu direnç bölgesinin geçilmesi teknik anlamda alınması gereken makul bir riski masaya getirdi. Bu kırılım sonrası akıllara gelen en önemli soru ise ilk önemli direnç seviyesinin neresi olacağı idi?

Bu soruya kişisel olarak cevabım her zaman 30 dolar seviyesi oldu. Keza, ons gümüş bu hafta 29,97 dolar seviyesine dek yükseldikten sonra realize olmaya başladı. Bu hareketi ben son derece sağlıklı görüyorum çünkü uzun süredir üzerinde önemli bir destek, altında ise önemli bir direnç olarak gördüğümüz 30 dolar seviyesinin haber kaynaklı olmadan ilk denemede geçilmesi çok olası değildi.

30 dolar seviyesini ilk önemli direnç seviyesi olarak görmemizin ana nedeni yatırımcı davranışlarıdır. Kısa ve orta vadeli pozisyon alan yatırımcıların yaşanan yükselişlerde kar alacakları bölgeler çoğunlukla daha önce zirve olarak test edilmiş seviyeler oluyor. 30 dolar seviyesi de hem psikolojik bir direnç hem de daha önceki hareketlerde test edilmiş bir zirve olması nedeniyle ons gümüşün yükselişini frenlemeyi başardı.

Bugün gelecek haftalık kapanışta ons gümüşün yükselişi bir süre es vermeye, haftalık kapanış mumu ise yukarı hareketlerin satışla karşılandığı bir mezar taşı görünümünde olmaya aday görünüyor. Bu nedenle kısa ve orta vadede ons gümüşün bir sonraki yükseliş hareketinin ufukta belirmesi için 30 dolar üzerinde kalıcılık bir ön koşul olacaktır.

Yukarıdaki grafik yorumda bahsi geçen ons gümüşün haftalık hareketlerini göstermektedir.

Gram gümüş

Aşağıdaki grafik gram gümüşün günlük hareketlerini göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Ons gümüşün etkisi altında hareketine devam eden gram gümüşün günlük grafiği de ons gümüşe benzerlik göstermektedir. Alçalan trendin yukarı geçilmesi ile birlikte önemli bir yükseliş kaydeden gram gümüş grafikte yeşil yatay çizgi ile belirttiğim ara dirence takılmış durumda. 32,60 TL seviyesi kalıcı bir şekilde kırılmadığı sürece (En az 2 günlük kapanış) yeni bir yükseliş hareketinin görülmesi ihtimali düşük olacaktır. 32,60 TL seviyesinin olası yukarı geçilmesi durumda 33,74 TL’den geçen tüm zamanların en yüksek seviyesi hedef haline gelecektir.

Olası geri çekilmenin devam etmesi halinde 30,20 TL destek seviyesini yakından izleyeceğiz. Çünkü içinde bulunduğumuz bu yükseliş hareketinin orta vadeli devam edebilmesi için yaşanan geri çekilmelerde 30,20 TL ana destek seviyesinin korunması hayati önemde olacaktır.

REKLAMI KAPAT X