ABD ikinci çeyrek büyüme verileri ile ilgili son okumanın açıklanması ve GSYH verisinin beklentiler doğrultusunda gelmesiyle birlikte dolar endeksi volatil hareket etmeye başladı.
ABD’de dün 2023 yılının ikinci çeyreğine ait büyüme verileri ile ilgili üçüncü ve son okumaya ilişkin rakamlar açıklandı. Buna göre ikinci çeyreğe ilişkin gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH) beklentiler doğrultusunda yüzde 2,1 olarak açıklandı.
ABD ekonomisi 2023 yılının ilk çeyreğinde yüzde 2 ile beklentilerin üzerinde büyümüştü. Temmuz ayı sonunda açıklanan ikinci çeyrek GSYH verisinin ilk okuması, yüzde 1,8 olan beklentilerin üzerinde olacak şekilde yüzde 2,4 olarak açıklanmıştı. Ağustos ayı sonunda gerçekleşen ikinci okumada ise ilk verinin sabit kalması beklenirken veri yüzde 2,1 seviyesine revize edilmişti. Hafta başında, dün açıklanan son okumanın yüzde 2,2 seviyesine yukarı yönlü revize edilmesi beklenirken, daha sonra bu beklenti yüzde 2,1 seviyesine çekilmişti.
Güçlü seyreden ABD dolar endeksi, dünkü veriler öncesi gerilemişti
Bu haftaya 106 bandında son derece güçlü giren ABD dolar endeksi (DXY), 2022 yılının Kasım ayından bu yana en yüksek seviyesine çıkmıştı. Dün 106,6 seviyesine güne başlayan endeks ardından aşağı yönlü bir hareket eğilimi sergilemeye başladı; fakat sonra, özellikle GSYH ve işsizlik haklarından yararlanma verilerinin açıklanmasının ardından, volatil bir görüntü sergiledi.
ABD’de dün işsizlik haklarından yararlanma başvurularının 202 binden 215 bine yükselmesi gerekiyordu; fakat veri beklenti altında kalarak 204 bine işaret etti. Bu rakam, son sekiz ayın en düşük başvuru seviyesine işaret ederken işsizlik rakamlarının beklentilerin altında kalması da iş piyasasının güçlü olduğuna işaret etti. Öte yandan büyüme verilerinde ise daha karışık bir görüntü izlendi. GSYH verisi, yukarıda da belirtildiği üzere beklentiler doğrultusunda yüzde 2,1 olarak açıklanırken ikinci çeyrek GSYH fiyat endeksi yüzde 1,7 olarak açıklandı ve yüzde 2 olan piyasa beklentisinin altında kalarak dolar endeksinin aşağı yönlü hareketini destekledi. Yine dün açıklanan ağustos ayı askıda konut satışları verisi ise temmuz ayında yüzde 0,5 artış gösteren ve ağustos ayında da yüzde 0,8 gerileme göstermesi beklenen askıda konut satışlarının yüzde 7,1 azaldığını ve piyasa beklentisinin bir hayli altında kaldığını gösterdi.
Dolar endeksi gün içinde yüzde 0,25’ten fazla gerilemeyle günü 106,15 seviyelerinde kapattı. Euro/dolar çaprazı ise önce 1,0579 ile son bir aydaki en yüksek günlük kazancını yaşadı, sonrasında ise 1,0550 seviyesine geriledi. Çapraz, asya piyasalarının açılışında yukarı yönlü hareket ediyor, yazının yazıldığı saatlerde 1,0562 seviyesinde seyretmekte.
Bugün hangi gelişmeler dolar üzerinde etki yaratabilir?
Haftanın son iş gününde ABD’den gelen kimi veriler izlenmeye devam edilecek. Bunlardan en önemlisi kuşkusuz Fed’in enflasyon göstergesi olarak kabul ettiği kişisel tüketim giderleri fiyat endeksi verileri olacak. Ağustos ayında aylık çekirdek kişisel tüketim giderleri fiyat endeksi verisinin yüzde 0,2 seviyesinde sabit kalması beklenirken yıllık verinin ise yüzde 4,2’den yüzde 3,9’a inmesi bekleniyor. Buna ek olarak aylık kişisel tüketim giderleri fiyat endeksinin yüzde 0,2’den yüzde 0,5’e yükselmesi beklenirken yıllık verinin ise yüzde 3,3’ten yüzde 3,5’e yükselmesi piyasaların beklentisi. Verinin beklentiler yönünde ya da beklentilerden daha kötü gelmesi, enerji ve gıda fiyatlarının aylık enflasyon üzerinde halen yukarı yönlü bir baskı oluşturduğunu işaret etmesi açısından önemli olacaktır.