Haftanın en önemli verisi olarak görülen kritik tarım dışı istihdam verisi mart ayında piyasa beklentisinin altında kaldı ve 2021 başından bu yana en düşük performansa işaret etti. Peki istihdam verisinin yeni haftada piyasalara nasıl bir etkisi olacak?
Birçok piyasanın Paskalya tatilinde olduğu haftanın son işlem gününde merakla beklenen ABD mart ayı tarım dışı istihdam verisi açıklandı.
Buna göre şubat ayı tarım dışı istihdam artışı 326 bine revize edilirken, mart ayına ilişkin tarım dışı istihdam artışı 236 bin ile sınırlı kalarak, 239 bin olan piyasa beklentisinin altında kaldı. Bu rakam aylık bazda değerlendirildiğinde ise 2021 yılının ocak ayından bu yana görülen en düşük performans oldu. Ülkede işsizlik oranı ise yüzde 3,6’dan yüzde 3,5’e inerken, aylık ücret değişimi yüzde 0,3 ile beklentileri karşıladı. Yıllık ücret değişimi de yüzde 4,2’ye geriledi. Rakamlar istihdam sektöründeki yavaşlamaya işaret ederken, işgücüne katılım oranı yüzde 62,6 ile son 36 ayın en yüksek seviyesini gösterdi.
Piyasalar tarım dışı istihdam verisine nasıl tepki verdi?
Verilerin hemen hemen beklentiler seviyesinde gelmesi; ama aynı zamanda da istihdam sektöründeki yavaşlamayı teyit etmesi sonrasında piyasaların Fed’in faiz artışına devam edeceği hususundaki beklentisi arttı. Veri sonrası swap piyasalarının yıl sonunda olmasını bekledikleri Fed gösterge faiz oranı da 4,18’den 4,33’e yükseldi.
Verinin ardından en kısa vadeli tahvil faizleri 19 baz puan artışla yüzde 4,83’e; 2 yıllık hazine tahvil getirisi 12 baz puan artarak yüzde 3,96'ya, 10 yıllık gösterge faiz ise 7 baz puan artışla yüzde 3,38'e yükseldi.
Ayrıca cuma gününün başında olumlu bir veri gelmesinin altın üzerinde baskı yaratabileceği ve altın fiyatlarını düşürebileceği öngörülüyordu. Açıklanan verinin ise beklentilere yakın olsa da, ons altın fiyatını düşürmeye yeterli olmadığı görüldü. Buna göre altın, haftayı 2000 dolar seviyesinin üzerinde kapatarak önümüzdeki günlerde yükselişine devam edebileceğinin sinyalini verdi.
Dolar ise yen ve euro karşısında değer kazandı. Dolar/yen çaprazı haftayı 132,14 seviyesinde kapatırken, euro/dolar ise gerilemeye rağmen haftayı 1,09 seviyesinin üzerinde kapattı.
İstihdam sektöründeki yavaşlama Fed’i nasıl etkiler?
Peki istihdam sektöründe görülen yavaşlamanın Amerikan Merkez Bankası’nın (Fed) faiz politikası üzerine etkisi olacak mı? Fed kuşkusuz ki istihdam rakamlarını ve işgücü piyasasının mevcut durumunu göz önünde tutacaktır. Hele ki ocak ve şubat ayı toplam istihdam rakamının aşağı yönlü 17 bin kişi revize edildiği ve mart ayında 2021 yılı başından bu yana görülen en sınırlı artışın görüldüğü mevcut koşullarda. Ancak unutulmamalıdır ki Fed’in izlediği faiz politikası esnasında istihdam piyasasının yavaşlaması er ya da geç beklenen bir durumdu. Bu sebeple Fed’in enflasyonla mücadeleye öncelik vermesi ve istihdam sektöründeki yavaşlamayı artırma pahasına faiz artışlarına devam etmesi, en olası senaryo olarak görülebilir.
Ancak önceki dönemde yazılarımızda belirtildiği gibi güçlü istihdam ve iş gücü rakamları Fed’e faiz artışı politikasını daha rahat devam ettirebilmek için hareket alanı sağlıyordu. Mevcut durumda ise artık Fed daha temkinli hareket etmek zorunda kalıyor. Ancak bir yandan inatçı enflasyon, diğer yandan kırılgan görünümüyle endişeleri sürdüren bankacılık sektörü ve son dönemde yaşanan kriz; ABD’deki resesyon korkularını körüklemiş durumda bulunuyor.
Fed’in mevcut durumda bu denklemde en rahat müdahale edebileceği parametre ise enflasyon olacaktır ki bu da faiz artışlarının devam edeceğine delalet olabilir. Kaldı ki bu hafta alınan OPEC+ üretim kesintisi kararının ardından St. Louis Fed Başkanı James Bullard’ın da dile getirdiği üzere, artan petrol fiyatlarındaki hareketlilik devam ettiği takdirde bu durumun ABD’deki enflasyon üzerine olumsuz bir etkisi olması da olası görülmektedir.