Dün açıklanan ABD ocak ayı TÜFE verisiyle ABD’de yıllık TÜFE %6,4’e gerilerken, piyasa beklentisi olan %6,2’nin üzerinde gerçekleşen enflasyon altın fiyatlarının aşağı yönlü hareket etmesine sebep oldu.
Aşağıdaki görselde ABD TÜFE verisindeki değişimi izleyebilirsiniz. Açıklanan son TÜFE verisi ile bir önceki aya göre %0,1’lik bir azalma olsa da piyasa beklentisi yıllık TÜFE’nin %6,2 olması yönündeydi. Bu nedenle veri, piyasa beklentisinden bir miktar üzerinde geldi. Bu da, ons altına gelen ilk tepkinin satış yönlü olmasına sebep oldu. Bu satışın gelmesinin ana nedeni ise piyasa beklentisinden yüksek gelen TÜFE verisinin yapılabilecek potansiyel faiz artırımları konusunda FED’in elini güçlendirecek olmasıdır.
Her ne kadar TÜFE verisi konusunda düşüş eğilimi devam etse de son açıklanan veri ile enflasyondaki geri çekilme hız kesmişe benzemektedir. Dikkat ederseniz son 3 ay ortalama %0,5’lik geri çekilmeler yaşanırken bu ay sadece %0,1’lik bir geri çekilme yaşandı. Aslına bakılırsa geri çekilmede hızın düşmesi olumsuz bir durum olarak görülebilir. Özellikle çekirdek enflasyon tarafında görülen güçlü duruş FED’in %2’lik enflasyon hedefine ulaşması için sıkılaştırma adımlarının artabileceğine işaret etmektedir.
Açıklanan veri sonrasında ons altının ilk tepkisi 1850 USD seviyesinin test edilmesi şeklinde oldu. Veri sonrasındaki ilk 1 saatte 1860 USD seviyesinde dengelenmeyi başaran ons altın, takip eden ilk saatte 1843 USD seviyesine kadar geri çekildi. Fakat yaşanan her düşüş gelen talep ile birlikte yönünü yukarı çevirmeyi başardı. Gün içindeki volatilite %1,5’e kadar yükselirken, gün kapanışı uzun kuyruklu doji mum şeklinde oldu. Bu nedenle bugün gerçekleşecek kapanış ayrı bir önem kazanmış durumda bulunuyor.
Ons altının hareketlerini 4 saatlik zaman diliminde incelediğimizde 1950 USD’den başlayan düşen trendin direnç çizgisinin ilk kez dün itibariyle zamansallıktan ötürü yukarı yönlü kırıldığını görüyoruz. Fakat dün volatilitenin yüksek olmasından dolayı, düşen trendin kırıldığından bahsetmek için şu an erken görünmektedir. Eğer bu akşam yaşanacak gün kapanışı 1870 USD üzerinde oluşursa düşen trendin kırıldığından bahsedebiliriz. Aksi halde 1828 USD seviyesi ana hedef olarak düşüş hareketinin devam etmesi teknik olarak beklenebilir.
Ons altının göstergelerini incelediğimizde ise her ne kadar RSI göstergesi pozitif uyumsuzluk içinde olsa da DMI göstergesinin 4 saatlik grafikte al sinyali içinde olmaması net bir kırılımdan bahsetmemizi engellemektedir. Bu hafta özellikle 4 saatlik grafikte DMI göstergesi al sinyali üretirse düşen trendin kırıldığını ifade etmeye yakın olacağız.
Ons altındaki harekete bağlı olarak gram altında da volatilitenin yüksek olduğu görülmektedir. Şu an için al sinyali üreten bir gösterge göze çarpmazken, dünkü mumun uzun kuyruklu bir doji olması gram altın için de bugünkü kapanışı önemli hale getirmektedir. Yukarı yönlü hareketlerde ise kırılan ilk destek olan fibonacci 0,236 seviyesi 1134 TL direnç olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu nedenle olası ilk yukarı yönlü harekette 1134 TL üzerinde kapanış önemli bir done olacaktır. Aşağı yönlü hareketin devamında ise ilk hedef hala 1102 TL olarak karşımıza çıkmaktadır.
Son olarak altın/gümüş rasyosunu incelediğimizde rasyoda yaşanan yükselişin devamını görüyoruz. Dün gümüşte geri çekilmeler olurken altın gümüşe göre daha dirençli kalmayı başardı. Bu da altın/gümüş rasyosunun yukarı yönlü hareket etmesini sağladı. Değerli metallerde bir yükseliş hareketinin yaşanması için bu rasyoda bir aşağı yönlü hareketin olması beklenirken rasyonun henüz gücünü korumakta olduğunu görmekteyiz.