Altın desteklere tutunma çabasında

Okuma Süresi: 3 Dakika
Altın desteklere tutunma çabasında
Osman Bayrak
12.08.2024 08:36

Geçtiğimiz haftayı volatil bir şekilde geçiren ons altın hafta sonuna doğru gelen alım hareketi ile önemli bir desteğe tutunmaya çalışıyor.

Aşağıdaki grafik ons altının haftalık hareketlerini göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Bir önceki hafta yaşanan kuvvetli yükseliş sonrasında umutlar geçtiğimiz hafta yatay kanal direncinin kırılması yönündeydi. Her ne kadar yatay kanal direnç seviyesi test edilmiş olsa da ons altın direnç üzerinde kalmayı başaramadı. Hafta ortasında kanal orta çizgisine doğru bir geri çekilme yaşayan ons altın için kanal orta seviyesi ise önemli bir destek görevi gördü.

Hafta sonuna doğru yeniden toparlanma görülen ons altın, haftayı “hammer” olarak tabir ettiğimiz bir tür çekiç tipli mum ile kapattı. (Bu mum yapısında satıcılar fiyatı baskılamaya çalışırken ilk önce boğaları alt etmiş fakat sonrasında boğalar piyasayı tekrar dengeye getirmiş oluyor.)

Altın, geçtiğimiz haftayı yatay kanal direnç seviyesini kırarak kapatsaydı oluşan çekiç mum yeşil gövdeli olacaktı fakat kırmızı gövdeli mum oluşmasına rağmen ayıların piyasayı domine etme çabalarının boşa düşmüş olması görünümü pozitif yaptı. Bir diğer ifade ile elimizdeki mevcut veri seti ile piyasa ons altının 23XX’li seviyelerde hareket etmesine müsaade etmemiş oldu.

Diğer taraftan ons altının içinde hareket ettiği 2 önemli yükselen kanaldan üst kısımda yer alan kanalın destek seviyesi geçtiğimiz hafta içinde önce kırılmış olsa da hafta kapanışı sırasında ons altın tekrar üst kanalın içine girmeyi başardı. Açıkçası üst kanala girmiş olması ons altının orta vadeli hareketleri açısından da pozitif bir görüntü sergiledi.

Bu hafta ons altın hareketlerini izlerken dikkat edeceğimiz en önemli seviye 2450 USD seviyesi olacaktır. 4 kez test edilen ve hatta üzerinde kapanış alınan bu seviye eğer bu hafta kalıcı şekilde kırılabilirse ons altının orta vadeli hedefi yükselen kanalın direnç seviyesi olan 2600 USD olabilir.

Olası geri dönüşlerde ise 2410 USD seviyesi önemli bir destek olarak radarımızda olacaktır. Bu seviyenin olası kırılımı da ons altını alt kanalın içine sokacağı için baskının artmasına neden olabilecek bir seviye olarak görülebilir.

Gram altın

Aşağıdaki grafik gram altının haftalık hareketlerini göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Gram altın, Dolar/TL’nin sınırlı da olsa pozitif desteği ile daha güçlü bir görüntü sergilemektedir. Buna göre gram altın içinden çıktığı yatay kanalın ardından yükselen kanal içinde 2630 TL seviyesini bir direnç haline getirdi. Fiyat bu seviyeyi 2 kez test etmesine rağmen geçemedi. Ons altının da desteği ile fiyat bu hafta bu direnci aşabilirse hedefi yükselen kanal direnci olan 2700 TL olabilir fakat direnç testi başarısız sonuçlanır ve fiyat üzerinde baskı artar ise gram altın fiyatının yatay kanal destek seviyesi olan 2540 TL’ye doğru geri çekilmesi şaşırtıcı olmayacaktır.

REKLAMI KAPAT X