Altın direnç hattında tutunmaya çalışıyor

Okuma Süresi: 3 Dakika
Altın direnç hattında tutunmaya çalışıyor
Osman Bayrak
18.07.2024 09:25

Yükseliş hareketini aralıksız sürdüren ons altın, salı günü aldığı kuvvetli yükseliş ile ana direnç hattının üzerine çıkmayı başardı. Bu analizimizde dün yaşanan kar satışları ile direnç hattı üzerinde tutunmaya çalışan altını teknik olarak inceleyeceğiz.

Aşağıdaki grafik ons altının günlük hareketlerini göstermektedir.

 

Kaynak: Tradingview

Ons altın, ABD enflasyon verilerinden aldığı güç ile kendisini ATH seviyelerini de simgeleyen mavi yatay direnç hattı üzerine atmayı başardı. 2435 USD seviyesinden geçen bu hattın aşılması hem de kuvvetli bir mum ile aşılması, ons altın açısından son derece pozitif bir gösterge oldu.

Dün yaşanan kırmızı mum her ne kadar şu an için kar satışı olarak nitelendirilse de yatırımcılar ons altının olası 2435 USD seviyesi üzerinde kalıcılık gösterip gösteremeyeceğine odaklanacaktır.

Yeşil yükselen trend içinde hareket eden ons altının kısa vadede en önemli iki desteğinden birisi mavi yatay destek, ikincisi ise açık mavi renk ile gösterilen yükselen trend desteğidir. Bu destekler üzerinde kaldığı sürece yükselme umutlarını taze tutacak bir altın ile karşı karşıya kalacağız. Bu sebeple bu hafta için 2400 USD seviyesinden geçen yükselen trend desteği yakın takibimizde olacaktır.

Gram Altın

Aşağıdaki grafik gram altının günlük hareketlerini göstermektedir

Kaynak: Tradingview

Ons altında yaşanan yükseliş hareketi gram altını öncelikle içinde bulunduğu yatay kanalın dışına attı. Ardından gelen yükseliş ile yükselen kanal direncini güçlü şekilde kıran gram altın, dün hafif bir geri çekilme yaşadı. Bu tarz önemli direnç kırılımlarının tek seferde meydana gelmesi ancak haber odaklı bir hareket ile olabilir. Teknik olarak kırılan bu tarz güçlü dirençler fiyatı bir mıknatıs gibi kendilerine çekerler. Dün gram altında yaşanan hareket bir miktar bu gerçekliğe uygundu.

Yaşanan mum açıkçası çok hoş bir mum olmadı. Ters çekiç olarak nitelendirebileceğimiz bir mum meydana geldi. Ayılar ile boğaların kavgasını dün itibarıyla kazanan ayılar oldu fakat unutmamak gerekir ki bir muharebenin kaybedilmesi, savaşın kaybedildiği anlamına gelmez.

Hafta sonuna kadarki zaman diliminde gram altının yükselen kanal direnç seviyesi üzerinde kalıp kalamayacağı yakın takibimizde olacaktır. Özellikle cuma günü gelecek olan haftalık kapanış bu açıdan son derece önemlidir. Buradan hareketle bu hafta yakından izleyeceğimiz gram altın seviyesi 2610 TL olacaktır.

Darphane Altın Sertifikası

Aşağıdaki grafik Darphane Altın Sertifikasının günlük hareketlerini göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

10 Temmuz’da sizlerle paylaştığım teknik analizde Altıns1 olarak anılan Darphane Altın Sertifikasının fiyatlamasında bir anomalinin varlığından bahsetmiştim. Bu anomali ile başladığım analizde altıns1’in teknik grafiğini incelediğimde gram altında olmayan bir flama yapısının mevcut odluğunu sizlerle paylaşmıştım. Teknik analiz kurallarına göre oluşan bir flama yapısı eğer yukarı kırılırsa, hareket flamanın sapı boyu kadar yukarı devam edebilir. Yukarıdaki grafik altıns1’in bu açıdan geldiği son noktayı göstermektedir. Gelen kırılımın ardından dün itibarıyla fiyat tam olarak flama sapı kadar yükselmiş ve yatırımcılarına %6,6’lik bir kazanç sağlamıştır. Altıns1’in Borsa İstanbul bünyesinde işlem görmesi ve alım satımlarında makas farkı olmaması nedeniyle elde edilen tüm kazanç yatırımcısının kazanç hanesine yazılabilir cinstendi (Değerlendirenleri tebrik ediyorum).

İLGİLİ HABER Altın fiyatlarında çifte rekor Ons altın ve gram altın, ABD Merkez Bankasının (Fed) faiz indirimi beklentilerinin güçlenmesi üzerine sabah saatlerinde rekor tazeledi.
REKLAMI KAPAT X