Son dönemin en önemli FED toplantısı dün yapıldı. Dünkü toplantı sonrasında alınan kararlar ve yapılan açıklamalardan altının nasıl etkilenebileceğini inceleyelim.
Dün yapılan FED toplantısından piyasanın beklediği gibi 0.25 puanlık faiz artırım kararı geldi. FED yaptığı faiz artırımları öncesinde piyasa ile iletişimine özel önem verdiği için özellikle son toplantılarından piyasayı terste bırakacak kararlar gelmedi. Bu da piyasa dostu bir tavır olması açısından not edilmesi gerekir. FED başkanı Powell’ın basın toplantısı sırasından verdiği demeçler ise piyasa tarafından “Güvercin” olarak algılandı. Faiz artırımlarının devam etmesi konusunda özellikle enflasyon verisi olmak üzere veri odaklı olacaklarına vurgu yaptı. Enflasyon ne kadar bir düşüş patikasında olsa da FED’in arzu ettiği seviyeye düşmesi ciddi bir zaman alacağa benziyor.
Eğer ABD enflasyonunu etkileyecek negatif bir gelişme yaşanmazsa finans piyasaları faiz seviyesi için bir pivot ihtimaline şans vermeye başladı. Bu durum da altın fiyatlarını destekleyen bir gelişme olarak görülebilir. Bir sonraki FED toplantısına kadar özellikle veri açıklanan günler volatil olmak üzere yükselişi destekleyici yönde bir altın piyasasının görülme olasılığı yükselmektedir. Dilerseniz temel argümanlar açısından açıkladığımız ons altını teknik anlamda da inceleyelim.
Ons Altın
Aşağıdaki grafik ons altının 4 saatlik hareketlerini göstermektedir.
Yukarıdaki grafik ons altın hareketlerini anlamlandırmak anlamında yolumuzu epey aydınlattı. Dün ve önceki gün ons altın fiyatlarında görülen hareketlere odaklanırsak eğer; ons altın öncelikle mavi düşen kanalı yukarı kırarak kanal dışında ilk kapanışını yapmış oldu. Ardından FED toplantısı sonrası ise kırmızı yükselen kanalın hemen direnç bölgesinde seyir eden ons altın kendini tekrar kırmızı yükselen kanalın içerisine atmayı başardı. Son 2 günde yaşanan hareketleri günlük mumlar açısından incelediğimizde ise 2 önemli yeşil mumun oluştuğunu söyleyebiliriz. Bu da yükseliş adına umut verici bir teknik yapıyı işaret etmektedir. Bu aşamadan sonra ons altın için 2025 USD seviyesi kabaca destek bölgesi olarak takip edilecektir. Bu seviye altına sarkmalar olsa dahi kalıcı olmaması beklenir. Eğer bu seviye üzerindeki seyrine devam ederse ons altının yeniden yükselen kanal içine girdiğini kesin olarak söyleyebiliriz. Bu tespit için de yarın oluşacak olan haftalık kapanış önemli bir işaret olacaktır. Haftalık hareketlerde de yükseliş kanalının onaylanması yükseliş hareketlerine şans tanıyacaktır.
Göstergeler tarafında ise DMI göstergesi dün itibariyle tekrar al pozisyonuna geçmiş oldu. Eğer haftalık kapanış da yeşil bir mum ile gerçekleşir ise MACD göstergesi de al sinyali üretecektir. RSI göstergesi ise her ne kadar kritik 70 sınırının altında olsa da son 2 gündür yaşanan toparlanma ile yönünü güçlü şekilde 70 bölgesine yöneltmiş durumda. Özet olarak, göstergeler de ons altında yaşanan yükselişe destek vermektedir. Son olarak eğer ons altın yükselen kanal içinde kalıcılaşma sağlayabilir ise ons altının orta vadeli hedefi 2130 USD olacaktır. Yukarıda belirttiğim kırmızı yükselen kanal içinde hareket ettikçe grafiğin zamansallık ilkesi gereği ons altın hareketlerindeki yumuşaklık ya da sertliğe göre orta vadelim ons altın hedefi 2130 USD etrafında bir bölge olabilir.