Altın fiyatları ilk desteğine tutunabilecek mi?

Okuma Süresi: 3 Dakika
Altın fiyatları ilk desteğine tutunabilecek mi?
Osman Bayrak
24.07.2024 10:18

Zirve seviyelerden yönünü tekrar aşağı çeviren ons altın kısa vadeli yükselen trendini kırmış olsa da yükselen kanal desteğine tutunup tutunamayacağı büyük bir soru işareti olarak karşımıza çıkmaktadır.

Aşağıdaki grafik ons altının günlük hareketlerini göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Yukarıdaki grafiği yılbaşından beri takip ediyoruz. Ons altın içinden sıyrıldığı yükselen kanalı katladıktan sonra, direnç seviyesini iki kez test etti. Direnç seviyeleri 2 kez başarılı bir şekilde çalışan bu kanalın bu nedenle destek seviyelerine de itibar ediyorum.

Yukarıdaki grafikte açık mavi renk ile gösterilen kısa vadeli yükselen trend maalesef kanal direncine kadar fiyatı desteklemeyi başaramadı. Zira ons altında görülen geri çekilme yükselen trendi sert bir kırmızı mum ile kırmayı başardı. Bu kırılım geldikten sonra fiyatın yükselen trend ile yükselen kanalın destek seviyeleri arasında sıkışmasını bekliyorduk. Bu nedenle de son 2 gündür kararsız doji mumlar gelmektedir.

Eğer ons altın yeşil yükselen kanalın destek seviyesini kırmaz ise bir süre daha sıkışma bölgesinde hareketine devam edecektir. Bu sıkışmanın direnç seviyesini temsil eden 2435 USD mavi direnç çizgisi, şu an için çok kuvvetli bir direnç olarak grafikteki yerini almaktadır. Ons altın daha önce bu seviyeyi kırmayı denese de maalesef direnç üzerinde kalıcılık sergileyemedi. Bu nedenle önümüzdeki günlerde olası bir momentum artışında 2435 USD direnç kırılımını yakından izleyeceğiz.

Ons altın fiyatındaki zayıf seyrin devamında ise ilk ve en önemli destek seviyesi bu hafta için 2380 USD’den geçmektedir. Yeşil yükselen kanalın destek seviyesini temsil eden bu seviyenin altına doğru görülebilecek bir geri çekilme, ons altının 50 günlük hareketli ortalama (Yukarıdaki grafikte yer alan mavi hareketli ortalama çizgisi) seviyesi olan 2360 USD seviyesinin de test edilmesini sağlayabilir. Son dönemde 50 günlük hareketli ortalama seviyesi kırılsa bile fiyatın hareketli ortalamadan çok da uzaklaşamadığını görüyoruz. Bunu da bir not olarak buraya düşmek istiyorum.

Gram altın

Aşağıdaki grafik gram altının günlük hareketlerini göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Ons altında görülen geri çekilme ile birlikte, yükselen kanal direncini aşmaya çalışan gram altın da tekrar yükselen kanal bölgesi içine girmiş oldu. Gram altın düşüşü şu an için daha önce oluşturduğu yatay bölge direnci tarafından durdurulmuş bir görüntü vermektedir. Dikkat ederseniz gram altının son 2 gündür verdiği kararsız doji mumlar tam olarak yatay kanal bölgenin direnç seviyesinde gerçekleşmektedir.

Gram altının tekrar yükselen kanal içine girmiş olması kısa vadeli hareketlerini aşağı yönlü baskılamaktadır çünkü yükselen kanalın direncini aşamayan gram altın için gelecek satıcılar gram altının aşağı süzülmesine neden olmaktadırlar.

Bu hafta için dikkat edeceğimiz kritik destek seviye 2545 TL olacaktır. Bu desteğin de kırılması halinde gram altın aynı zamanda yatay bölgenin de içine gireceği için kanalın orta seviyesi ve yükselen kanalın destek seviyesi olan 2460 TL seviyesinin hedef haline gelmesine neden olabilir.

2545 TL desteğinin korunması halinde ise yükselen kanalın direnç seviyesi tekrar hedef olarak masadaki yerine alacaktır.

REKLAMI KAPAT X