Yoğun veri gündemine sahip geçtiğimiz haftayı ons altın 1939,9 USD seviyesinden kapattı. Böylelikle ons altın kısa vadeli grafiğinde de muntazam bir yükselen kanal oluşturdu.
Ons altın açısından sürpriz verilerin geldiği bir haftayı geride bıraktık. Geçtiğimiz hafta ABD tarafında açıklanan işsizlik verisi ve ortalama saatlik kazanç değişimi verisi beklenti altı gelerek bir sürprize imza attı.
Her ne kadar Tarım Dışı İstihdam verisi beklentiyi aşmış olsa da, diğer iki verinin beklenti altı kalması ons altına ilk etapta kuvvetli bir alım getirdi. Fakat gelen ilk tepki sonrası yaşanan gün kapanışını anlamlandırmak için ons altının saatlik grafiğine odaklanmak daha faydalı olacaktır. Çünkü ons altının saatlik grafiğine yakından baktığımızda muntazam çalışan bir yükselen kanalın oluştuğunu gözlemliyoruz.
Buna göre aşağıdaki grafik ons altının saatlik hareketlerini göstermektedir.
Kaynak: Tradingview
Yukarıdaki grafikte farklı renklerde görülen yatay bantlar ise fibo seviyelerini göstermektedir. Ancak bu analizde fibo seviyelerine odaklanmayacağımız için özellikle seviyelerin detaylarını paylaşmadım.
Analizlerimi takip edenler, ons altının günlük grafikte 200 günlük hareketli ortalamasının altında kalıcı olmamasına dikkatleri çektiğimi bilir. Bu nedenle ons altının 1885 USD’den itibaren yaşadığı yükseliş hareketi cuma kapanışı itibarıyla yukarıdaki gibi yükselen kanal hareketi oluşturdu.
Kanalın destek çizgisi 4 kez, direnç çizgisi ise daha fazla test edildiği için kanalın muntazam çalıştığını söyleyebiliriz. Bu bakış açısı ile geçtiğimiz cuma günkü hareketlere odaklandığımızda ABD verilerinin açıklandığı 15.30 sonrası ons altının verilere yükseliş ile tepki verdiğini görüyoruz. Fakat yükselişin yükselen kanal direncine temas ettikten sonra sert bir şekilde geri dönmüş olması, akıllara bu kanalın diğer yatırımcılar tarafından da takip edildiğini getirmektedir.
Özellikle algoritmalar aracılığı ile yapılan işlemlerde bu tarz temaslar sonrası yaşanan geri çekilmeler ise dikkat çekici olmaktadır.
Diğer taraftan, ons altının kısa vadede bu kanal içinde hareketini sürdürmesi halinde 1935-1960 USD seviyeleri destek ve direnç bölgeleri olarak takip edilebilir. 1960 USD seviyesinin aynı zamanda fibo 0,236 seviyesi olduğu için önemli bir direnç olarak karşımıza çıkacağını ise unutmayalım. Fakat ons altın 1960 USD seviyesi üzerine atıp kalıcı olabilirse, yukarıdaki grafikte gösterdiğim kırmızı kanal, kanal katlama bölgesi olarak takibimize girecektir.
Gram altın
Gram altın içinde bulunduğu yükselen kanalın destek bölgesinden aldığı destek ile kanal orta bölgesine dek yükseldi. Bu sebeple bu hafta için 1680 TL seviyesi kısa vadeli direnç noktası olarak takibimizde olacaktır.
1720 TL’den gelen alçalan trendin direnç bölgesi olması nedeniyle olası yükselişlerde bu seviyenin aşılıp aşılamaması ise kritik öneme sahip olarak görülmelidir. Eğer bu seviye aşılıp da üzerinde kalıcılık sağlanırsa, 1760 TL ana hedef olacak şekilde fiyatı takibimize alacağız. Fakat gram altın bu alçalan trendi aşağı kırarsa, bu kez ana hedefi 1600 TL olacak şekilde takibimize alacağız.
Altın/gümüş rasyosu
Altın gümüş rasyosu için dikkatleri çektiğim 79 seviyesi aşağı kırılsa bile bu seviye altında kalıcı olamayarak yeniden yükselen trendin üzerine çıktı. Daire içine aldığım bölgede yaşanan hareket rasyoyu tekrar sıkışma alanına çekmiş görünüyor. Değerli metallerin yakın vade hareketleri için önemli bir hareket alanı olma adayı olan bu bölge için, bu hafta bölge etrafındaki hareketleri de yakından izlemeliyiz.
Kaynak: Tradingview