Ons altın geçtiğimiz haftayı son derece volatil hareketler sergileyerek, 1982,92 USD seviyesinden kapattı. Gün içi hareketlerin sertleştiği ve her gün yönün değiştiği bir hafta geride bırakılırken, akıllardaki ilk soru ise ons altının yönünü tekrar yukarı çevirip çeviremeyeceği oldu.
Ons altının geçtiğimiz hafta sergilediği hareketler muhtemelen pek çok altın yatırımcısının aklında soru işaretlerinin belirmesine neden olmuştur. Buna göre geçtiğimiz hafta her gün ons altının yönü değişmişti. Bu nedenle de oluşan testere piyasası, yatırımcı davranışının şekillenmesine engel oldu. İsterseniz ons altının içinde bulunduğu son durumu aşağıdaki grafik ile adım adım analiz edelim.
Kaynak: Tradingview
Ons altın geçtiğimiz haftayı kısa vadede oluşturduğu yükselen kanalın destek seviyesinin altında kapattı. Bu durumun ise ons altın üzerinde kısa vadeli baskılar yaratması beklenebilir.
Geçtiğimiz hafta test edilen 2005-2010 USD bandının ons altın için önemli bir direnç haline geldiğini görmekteyiz. Buna göre fiyat, her düşüş sonrası yönünü yukarı çevirmeye çalıştığında, bu direnç bölgesinden geri döndü. Bu nedenle bu hafta olası yükselişlerde bu seviyenin kırılıp kırılmaması yükselişin devamı açısından yakından takip edilecektir.
Aşağı yönelimlerde ise ana yükselen trendin orta bölgesinin (yukarıdaki grafikteki mavi kesik çizgi) önemli bir destek olarak çalıştığını görüyoruz. Ons altın haftaya bu seviyenin üzerinde başlasa da bu seviye üzerinde kalıp kalamayacağını yakından izleyeceğiz.
Göstergeler tarafında ise olumsuz gidişin artık göstergelere de etki etmeye başladığını söyleyebiliriz. Buna göre MACD ve DMI göstergeleri sat sinyali verirken, RSI göstergesi ise fiyatlardaki zayıflığı teyit etti. Eğer bu hafta başında önemli bir yükseliş görülüp ons altın fiyatı tekrar 2000 USD üzerinde kalıcı olmayı başaramazsa, aşağı yönlü hareketin bir süre daha devam etmesi beklenebilir.
Ons altının geri çekilme yaşadığı bu dönemde bir diğer dikkat edilmesi gereken yapı ise saatlik grafikte görülen alçalan tepelerdir. Standart düşüşler içinde görülen bu alçalan tepeler, nizami ya da gayrinizami şekillerde OBO yapılarının oluşmasına da neden olmaktadır. Şu an için net bir OBO yapısından bahsetmesek de, alçalan tepeler yapısı düşüşlerin zamana yayılarak devam etmesine neden olabilir.
Gram altın
Aşağıdaki grafik gram altının 4 saatlik hareketlerini göstermektedir. Aşağıdaki grafikten hareketle ons altında görülen hareketlerin gram altını 2 önemli açıdan etkilediğinden bahsedebiliriz.
Kaynak: Tradingview
Ons altında görülen geri çekilme hareketi gram altının 1100 TL seviyesinden başlattığı yükselen trendinin kırılmasına neden oldu.
Kırılan yükselen trend sonrası ise yukarıdaki grafikte açıkça görüldüğü gibi bir OBO formasyonu oluştu.
Kırılan yükselen trend ve oluşan Omuz Baş Omuz formasyonu düzeltmeler adına destekleyici gelişmeler olarak göze çarpmaktadır. Oluşan OBO formasyonunun omuz hizası 1230 TL seviyesinden geçtiği için gram altının 1230 TL altında gün kapanışı yapması halinde 1193-1202 TL bölgesi hedef haline gelebilir. Göstergeler tarafında da henüz bir toparlanma sinyali oluşmadığı için ons altın kaynaklı düşüş hareketlerinin devam edip etmeyeceğini yakından izlemeliyiz.
Dolar endeksi (DXY)
Dolar endeksinde (DXY) 100,8 seviyesi sonrası toparlanma hareketlerinin devam ettiği görülmektedir. 105,8’den başlayan düşen trendin kırılmasının ardından yataya saran DXY’nin 102,2 seviyesini yukarı kırması halinde 103,5 seviyesi yeni hedef haline gelebileceğinden ve dolayısı ile altına bir satış hareketi getirebileceğinden altın yatırımcısının dolar endeksinin hareketini de yakından izlemesi gerekecektir.