Ons altın geçtiğimiz haftayı da son derece volatil şekilde geçirerek 1798 USD seviyesinden kapatırken, hafta sonuna doğru ons altında görülen geri çekilmenin 1784 USD seviyesinden dönmesi ons altının yükselen trendden güç aldığını göstermektedir.
Yılın sonuna doğru yaklaşırken ons altını aşağıda gösterdiğim günlük grafikle takip etmeye devam ediyoruz. Yaklaşık bir aydır aynı grafiği güncelleyerek paylaşmamın nedeni, yükselen bir harekette trend takip etmenin önemine vurgu yapmaktır. Yaklaşık bir aydır ons altın fiyatında görülen geri çekilmeler her defasında yükselen trend desteğinden güç bularak yönünü yukarı çevirmeyi başardı. Geçtiğimiz hafta da benzer bir hareket görüldü. 22 Aralık Perşembe günü ons altında görülen sert geri çekilme trend desteğine kadar sürdü. Bu nedenle ons altın fiyatının 1784 USD seviyesinden dönmesi kesinlikle bir şans faktörü değildi.
Kaynak: Tradingview
Ons altın için yukarıdaki grafikte kırmızı çizgi ile gösterilen yükselen trend desteği kırılmadığı sürece ons altının ilk hedefi 1832 USD, ikinci hedefi 1880 USD ve nihai hedefi ise 1930 USD bölgesi olacaktır. Bu yükseliş devam ettiği sürece 1880 USD bölgesi son derece önemli bir direnç olarak karşımıza çıkabilir. Bu nedenle de fiyat bu seviyeyi aşmakta zorlanabilir. Çünkü günlük grafiğin geçmiş verilerini incelediğimizde fiyatın iki kez bu bölgede lokal tepeler yaptığını görmekteyiz.
Fiyat hareketlerini her zaman iki taraflı düşündüğümüz için ons altın yükselen trendinin kırılması halinde kırılımın kalıcı olup olmadığına özellikle dikkat edeceğiz. Bu tarz yükseliş hareketlerinde yükselen trendin kırılması durumunda yatay destekler devreye girebilir ve emtiaya alıcı gelmesi halinde de fiyat potansiyel olarak yatay desteklerin birinden yukarı dönebilir. Bu nedenle yükselen trendlerde görülebilecek bu tarz “ayı tuzaklarına” da özellikle dikkat etmeliyiz. Maalesef ki bu tarz hareketlerin ayı tuzağı olarak kalıp kalmayacağı zamanla anlaşılmaktadır. Küçük bir detay olarak ise hacim bilgisini takip etmek önemli olabilir. Eğer olası bir düşüş hareketi ortalama hacimden çok daha küçük bir hacimle gerçekleşirse bu hareketin ayı tuzağı olma ihtimali yükselebilir.
Gram altın
Gram altın da ons altına benzer bir hareketle yukarı yönlü hareketine devam etmektedir. Gram altın için bu hafta 1070 TL seviyesi potansiyel destek olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu seviye altında kapanışların görülmesi halinde yükseliş hareketi sorgulanır hale gelecek olup, 1040 TL seviyesi bir sonraki hedef olarak karşımıza çıkabilir.
Gram altında orta vadeli yatırımcılar için 1040 TL seviyesi son derece önemli bir destek olarak grafiklerdeki yerini almaktadır. Bu seviyenin altında kalıcılaşma olması halinde gram altın yükselişi kalıcı olarak sorgulanabilir.
Gram altın için yukarıdaki ilk hedef 1100 TL olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu seviye ayrıca yükseliş hareketinin direnci konumundadır. Eğer bu seviye agresif bir şekilde kırılırsa yükseliş hareketinin güç kazanacağından bahsedebiliriz. Bu yöndeki bir senaryoda ya da sakin bir yükseliş hareketinde gram altının orta vadeli yükseliş hedefi ise 1130 TL olarak görülmektedir.
Dolar endeksi ve ABD 10 yıllık tahvil getirileri
Son olarak ons altın ile ters korelasyona sahip olan DXY (dolar endeksi) ve ABD 10 yıllıklarında göze çarpan son yapıları da paylaşmak istiyorum. DXY endeksi düşüşünü sonlandırdı ve bir dip çalışması yapmaya başladı. Özellikle RSI göstergesinin yeni dipler yapmaması ve fiyattaki düşüş hareketinin durulması yükseliş beklentilerini artırmaktadır. ABD 10 yıllık tahvillerinde ise durum daha olgunlaşmışa benzemektedir. %3,4 seviyesinde gördüğü dipten sonra yükselişine devam eden tahvil faizleri %3,75 seviyesine dek ulaştı. Tahvillerin önündeki tek engel ise %3,87 olarak görülmektedir. Bu seviye de kırılırsa tekrar zirve tazelenebilir. Burada endişelerin yükselme nedeni ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin en son zirve yaptığında ons altının 1620 USD seviyesini test etmesiydi. Bu nedenle ons altın hareketini bu değişkenlerle birlikte takip etmeye devam edeceğiz.