Perşembe günü açıklanacak olan ABD TÜFE verisi öncesinde gerek ons altın gerekse gram altın temkinli bir görünüm sergiliyor.
10 Ağustos Perşembe günü TSİ 15:30’da açıklanması beklenen ABD TÜFE verisinin yıllık %3,3, aylık ise %0,2 olarak gelmesi bekleniyor. Özellikle gıda fiyat endeksindeki yükseliş ve petrol fiyatlarındaki artış, ABD enflasyonunu da yukarı çekecek başlıca iki etmen olarak göze çarpıyor. Bu aya dek düzenli şekilde azalan ABD enflasyonunun bu ay artması ile birlikte gözlerin ise tekrar FED’e çevrilmesi bekleniyor.
Bu yıl içinde bir faiz artışı daha yapması beklenen FED’in bu yönde bir karar vermesi için ABD enflasyon verisinin beklenti üzerinde gelmesi bile kâfi derecede yeterli olabilir. Eğer yarın açıklanacak ABD TÜFE verisi yıllıkta %3,3 üzerinde gelirse, altın piyasasına bir satış dalgası gelme ihtimali yükselebilir. Aksi durumda beklenti altında gelebilecek bir enflasyon verisi altın piyasasında bir yükseliş dalgasının gelmesini sağlayabilir. Bu nedenle perşembe günü öğleden sonra oluşabilecek volatiliteye dikkat edilmelidir.
Ons altın
Ons altının günlük hareketlerini incelediğimiz grafiğin son halini aşağıda paylaşıyorum.
Ons altının 1985 USD seviyesine dek yaşadığı tepki yükselişinin sınırlı kalması ile birlikte fiyat üzerindeki zayıflığın devam ettiği görülüyor. Piyasa yaşanan her yükselişi bir satış fırsatı olarak değerlendirdiği için dün 1925 USD seviyesine dek çekilen bir ons altın gördük. Bu hafta özellikle perşembe günü açıklanacak olan ABD enflasyon verisi eğer beklentilerden ciddi anlamda bir sapma yaşarsa ons altında volatilitenin artması beklenebilir. Olası düşüşlerde 200 günlük hareketli ortalama değeri olan 1907 USD’nin (hafif sarkmalar da düşünülerek) ons altına destek olması beklenebilir.
Grafikte de görebileceğiniz gibi son 2 düşüş hareketi de desteğini 200 günlük hareketli ortalama değerinden almıştı. Bu nedenle teknik anlamda bu seviyeyi önemli bir destek olarak görüyorum. Diğer taraftan olası bir yükseliş hareketinde ise fibo 0.236 seviyesi olan 1960 USD ilk direnç seviyesi olarak takip edilebilir.
Gram altın
Gram altının günlük hareketlerini incelediğimiz grafiğin son halini aşağıda paylaşıyorum.
Yukarıdaki grafikte açıkça görebileceğini gibi gram altın üçüncü kanal katlama direncini de test ettikten sonra kısmen yatay bir bantta konsolide olmaya başladı. Burada önemli olan ilk konu mavi yükselen trendin direnç testinin ardından kırılması ve fiyatın aşağı süzülmesi oldu.
Muhakkak ki test edilen 1717 TL zirvesinin ardından çok keskin bir geri dönüşü kimse beklemiyordu. Çünkü gram altın fiyatına etki eden iki değişkenden biri olan dolar/TL’nin ulaştığı seviyeden keskin bir şekilde geri gelmesi beklenmiyor. Diğer taraftan ons altın ise düşük bir hızla da olsa 200 günlük hareketli ortalamasına doğru geri çekildi zaten. Bu seviyeden sonra düşüşün derinleşmesi için temel anlamda bir haber akışının olması gerekecektir. Şu an için bu yönde bir beklenti ve gündem olmadığı için gram altının düşük bir ivme ile salınması gayet normaldir.
Gram altının bu son hareketi ile aşağıda 1575 TL destek olarak, yukarıda 1740 TL direnç bölge olarak takip edilebilir. Bu seviyeler yükselen kanal destek ve direnç bölgeleri olduğu için zamanla değişmesi beklenecek bu seviyeler yakından izlenmelidir.