Altın fiyatlarında rekor serisi sürecek mi?

Okuma Süresi: 3 Dakika
Altın fiyatlarında rekor serisi sürecek mi?
Osman Bayrak
14.08.2024 09:50

Destek seviyelerine tutunma çabalarını izlediğimiz ons altın haftaya muazzam bir yükselişle başlayarak yatay kanal direncini yukarı kırmayı başardı. Bu yükselişin ardından direnç üzerinde fiyatlanan ons altının yeni rekorlara koşup koşamayacağı da akıllardaki ilk soru olarak karşımıza çıktı.

Aşağıdaki grafik ons altının günlük hareketlerini göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Ons altının son dönem hareketlerini izlediğim teknik yapının içinde yukarı yönlü iştahın yüksek olduğu görülüyor. Geçtiğimiz hafta yaşanan geri çekilmelerde yükselen kanal desteğinin ons altın düşüşünü frenleyip frenleyemeyeceği bir soru işareti idi. Fakat, bu haftaya başlarken gelen yoğun alımlarla oluşan yukarı hareket ons altın için çok önemsediğimiz yatay kanal direncinin kırılmasını da sağladı. Kabaca 2450 USD seviyesinden geçen yatay kanal direnci hafta başında kırılarak üzerinde kuvvetli bir kapanış alındı.

Bu kadar kuvvetli bir yükseliş sonrası gelen direnç kırılımı fiyatı neden daha yukarıya taşıyamadı diye sorulursa cevabım ise ATH yani Tüm Zamanların En Yüksek Değeri olacaktır. Buna göre ons altın yatay kanal direncini aştıktan sonra 2 kez 2480 USD seviyesine kadar tırmanmış, bu seviye etrafında tutunmayı ise başaramamıştı. Şu an her ne kadar yatay kanal dışında olsa da hareketi frenleyen teknik unsur ATH seviyesinin ons altın fiyatını karşılamış olmasıdır.

Olası 2480 USD kırılımında ons altının hedefi yükselen kanal direnci olan 2600 USD seviyesi olabilir. Grafiğin zamansallık etkisi nedeniyle hareketin yayılacağı zaman dilimine göre 2600 USD altında ya da üzerinde bir değerde görülebilecek kanal zirvesi, şu an için ons altın açısından en önemli direnç olarak kaşımıza çıkmaktadır.

Olası güç kaybında ise ons altın için 2 ana destek dikkat çekmektedir. Desteklerin ilki yatay kanalın direnç seviyesi olan 2450 USD’dir. İkinci destek seviye ise yükselen kanalın destek seviyesi olan 2420 USD seviyesidir. Bu iki desteğin olası geri çekilmelerde korunması yukarı yönlü hareketler için umut verecektir.

Gram altın

Aşağıdaki grafik gram altının günlük hareketlerini göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Ons altına gelen talep ile birlikte kırmızı yatay direncini yukarı kıran gram altın için şu an en önemli direnç seviyesi içinde bulunduğu yatay kanalın direnç noktası olacaktır. Buna göre 2700 TL seviyesine denk gelen yükselen kanalın direnç seviyesi, gram altın için önemli bir direnç hattı konumundadır. Bu direnç kırılsa dahi bu kez bakış açımızı değiştirerek önceki kırılımlardaki hareketlere odaklanacağız.

Daha önce de yükselen kanal kırılımında ATH yapan gram altın tekrar yatay kanal içine girmişti. Buradan hareketle teknik analizin genişleyici bakış açısını kullanarak gram altının ATH seviyesini ilk kez test ettiği bölgeden yükselen kanal direncini yeniden belirleyebiliriz. Bu sayede de 2700 TL üzerinde gram altını bekleyen direnç seviyesini 2900 TL olarak öngörebiliriz. 

İLGİLİ HABER ABD'de üretici enflasyonu tahminlerin altında kaldı: Altın nasıl tepki verdi? ABD'de üretici fiyatları temmuzda aylık ve yıllık bazda tahminlerin altında bir artış gerçekleştirdi. Peki, altın fiyatlarının veriye ilk tepkisi nasıl oldu? İşte detaylar..
REKLAMI KAPAT X