Yaşadığı belirgin güç kaybı sonrası jeopolitik gerilimlerin etkisiyle yükselen altın fiyatlarında yaşanan yükselişinin kalıcı olup olmayacağı hala büyük bir soru işareti olarak kalmaya devam ediyor.
Aşağıdaki grafik ons altının günlük hareketlerini DMI göstergesi ile göstermektedir.
Kaynak: Tradingview
Ons altının son 2-3 haftadır yaşadığı güç kaybı ons altının tekrar yatay kanal içine sürüklenmesine neden olmuştu. Teknik anlamda yorumladığımız bu düşüşün soluk almaksızın devam etmesi benim açımdan şaşırtıcı olurdu çünkü temel anlamda altın fiyatlarının gerilemesine neden olacak bir gelişme olmadan altının soluksuz bir düşüş hareketi içine girmesini normal karşılamazdım. Bu nedenle dün yaşanan yükseliş hareketini anlamlı buluyorum.
Ons altının son haftalarda sergilediği harekete bakarsak artık yatay bir kanal içinde hareket ettiği son derece aşikâr. Önümüzdeki 1,5 aylık süre içinde hala yükselen 2 kanal sınırlarını da grafiğimizde tutacak olsak da ilk etapta dikkat ettiğimiz yapı ons altının yatay kanal bölgesidir.
Ons altının dün aldığı tepki yeşil yükselen kanal içine tekrar girmesini sağlaması açısından önemliydi eğer ons altının içinde bulunduğu yatay kanal yapısı olmasaydı ons altının yakın fiyat bölgesinde önemli bir direnci de olmazdı açıkçası fakat şu an ons altın hareketini frenleme gücüne sahip olabilecek en önemli direnç 2430 USD’den geçmektedir. FED’in faiz kararı ve sonrasında gelebilecek açıklamalar ile bu seviye test edilse dahi aşılması için önemli mesajların gelmesi gerekecektir.
Teknik anlamda henüz bir tepki yükselişinin başında olmakla birlikte eğer ons altın 2430 USD seviyesini kıramazsa bu kez 2360 USD desteğini çok daha yakından takip edeceğiz çünkü ons altın eğer bir önceki oluşturduğu dibi ilk geri çekilmesinde aşağı geçerse kısa vadeli bir düşen kanal oluşturabilir.
Son olarak ons altın göstergelerini incelediğimde DMI göstergesinin sat sinyali vermeye çok yaklaştığını fakat dün yaşanan tepki yükselişi ile bu ihtimalden uzaklaştığını görüyoruz. Her ne kadar MACD ve RSI göstergeleri bir zayıflık içinde olsa da DMI göstergesindeki net sinyali görmeden yorum yapmak istemem açıkçası.
Gram altın
Aşağıdaki grafik gram altının günlük hareketlerini göstermektedir.
Kaynak: Tradingview
Gram altının yukarıdaki grafiği açıkçası ons altından daha pozitif bir görünüm sergilemektedir. Hem yükselişini tek kanalda yapmış olması hem de içine girdiği yatay kanaldan dün itibaren sıyrılmaya çalışması ve önünde kısa vadede bir direnç olmaması gram altın görünümünü daha pozitif yapmaktadır.
Yaklaşık 160 TL’lik bir derinliği olan gram altının yatay kanaldan sıyrılması önemli bir işaretti fakat sadece bu kanaldan sıyrılan bir mum yeterli değildir. Muhakkak gram altının bugün ve yarın gelecek gün kapanışları ile bu hareketini onaylaması gerekir. Yatay kanal bandının direncinde hareket eden bir gram altının direnç üzerinde birden çok kapanış alabilmesi pozitif yorumlanacaktır. Özellikle FED faiz kararı ve basın toplantısı sonrasında yaşanabilecek bir zayıflık maalesef gram altının bir süre daha kanal içinde hareketini sağlayacaktır. Bu durumda da 2375-2540 TL destek direnç seviyelerini yakından izleyeceğiz.