1805 USD seviyesinin test edilmesinin ardından yönünü aşağıya çeviren ons altın, gram altının da yönünün aşağıya dönmesini sağladı. Peki, altın fiyatlarında yaşanan bu geri çekilmeleri nasıl okumalıyız?
Ons altında geçen hafta oluşan flama formasyonu ons altında ciddi bir yükseliş hareketinin başlangıcı olarak yorumlanmıştı. Her ne kadar yukarı yönlü hareket başlamış olsa da hareketin düzeltme olmaksızın devam edebilmesi için temel anlamda altının değerlenmesini sağlayacak bir sıcak gelişme olması gerekir (ülkeler arası gerilim vb.). Şu an temel tarafta bu yönde bir gelişme olmadığı için altında görülen yukarı yönlü hareket ara düzeltmeleri de beraberinde getirecektir.
Ons altının ilk olarak fibo 0,382 seviyesi olan 1780 USD seviyesinden dönmesi beraberinde daralan üçgenin oluşmasını sağladı. Yönünü yukarı çeviren ons altının 1804 USD seviyesinden dönmesinin nedeni ise dip oluşumu öncesi görülen lokal zirvenin 1800 USD seviyesinden geçmesiydi. Bu haliyle ons altın sağlıklı bir yükseliş hareketi sergiliyor diyebiliriz. Burada önemli olan ons altının yükseliş sırasında sergilediği dip seviyelerin altına inmemesidir. Çünkü yukarı yönlü hareketin kilit unsuru diplerin birbirinin üzerinde oluşmasıdır. Bu nedenle ons altının bu hafta 1755-1760 USD seviyesi altına inmemesi yükseliş adına ümit verici olacaktır. Fakat piyasanın çift yönlü okunması gerekeceği için, eğer ons altın 1755 USD seviyesi altına sarkarsa sarkmanın 1720 USD seviyesi altına inip inmediğini yakından izleyeceğiz. 1720 USD seviyesi üzerinde altın piyasasını yukarı yönlü okumaya devam edeceğimiz için volatilitenin yüksek olduğu günlerde bu seviyeleri takip ederek ons altın grafiğini okumalıyız.
Gram altın
Aşağıdaki grafik gram altının izlediği kanal hareketlerini gösteren günlük grafiktir.
Kaynak: Tradingview
Gram altın 1040 TL’den geçen yatay trend direncini kırdıktan sonra kırdığı seviyeyi test ederek pull-back hareketi yapmış ve yönünü tekrar yukarı çevirmişti. Bu haliyle yukarı yönlü hareketini perçinleyen gram altının 1040 TL altına inmediği sürece, olası geri çekilmeler alım fırsatı olarak yorumlanabilir. Gram altın için en kritik destek 1040 TL’den geçmektedir. Daha önceki sarkmaları da göz önünde bulundurursak 1030 TL üzerinde kaldıkça gram altının içinde bulunduğu hareket yükseliş yönlü okunabilir. Yukarıdaki grafiğin altında yer alan RSI indikatörünün de 70 seviyesinin hemen altında yer alması yükseliş için 70 seviyesinin beklenmesi gerektiğini işaret etmektedir. Eğer gram altında yükseliş hareketi yaşanacak ise bu hareket muhakkak RSI indikatörünün 70 seviyesi üzerinde iken yaşanabilir. Bu nedenle RSI indikatörünün daha dar zaman aralıklarındaki hareketlerini yakından izlemeliyiz. (4 saatlik ve 1 saatlik)
Son olarak altını gelecek hafta son derece volatil bir hafta beklemektedir. Gelecek hafta salı günü 16:30’da açıklanacak olan ABD TÜFE verisinin kasım ayında %0,3 artması beklenmektedir. Çarşamba günü ise Fed toplantısı ve faiz kararı açıklaması olacaktır. Ons altın üzerinde son derece büyük bir etkiye sahip iki gelişme gelecek hafta ortasında altın piyasasında volatilitenin yükselmesine neden olacaktır. Bu nedenle özellikle gelecek hafta başında sahip olunan pozisyonların bu açıdan gözden geçirilmesinde yarar olacaktır.