Ons altın, 2005 USD’de bulunan kritik direncini sert şekilde yukarı kırması sonrasında 2050 USD seviyesini test etti. Peki, yaşanan bu yükseliş teknik açıdan incelendiğinde ortaya nasıl bir tablo çıktı?
Aşağıdaki grafik ons altının 4 saatlik hareketlerini göstermektedir.
Kaynak: Tradingview
Bir süredir ons altını 4 saatlik grafik ile takip ediyoruz. Bu grafikte mavi yatay alanda yeniden bir yükseliş trendine başlayan ons altının 1930 USD’den itibaren kırmızı yükselen trendi aşağı yönlü hiç kırmadığına birlikte şahit olduk. Bu şekilde yükseliş hareketini sürdüren ons altın için hafta başında paylaştığım analizde olası kırılım için dünü işaret etmiştim. Hafta başından itibaren dirençli görünen ons altın dün 4 saatlik barlarda hacimli bir şekilde yukarı hareket ederek 2050 USD seviyesini test etti. Teknik anlamda önemli bir sıkışma bölgesine gelen ve tercihini yukarı yönde kullanan ons altının bu hareketi mevcut yükselen trend hareketini göz önünde bulundurunca şaşırtıcı görünmemektedir.
Yaşanan bu önemli yükseliş hareketi ise ons altının yukarı yönlü momentumunun artmasına neden oldu. Bu hareket, yukarı yönlü atakları desteklerken ons altının tarihi zirvesi olan 2067 USD seviyesi ise önemli bir direnç bölgesi olarak karşımıza çıkabilir. Bu kapsamda bu seviyeye dek yaşanabilecek bir yükseliş, 2005 USD direncinin kırılmasından sonra şaşırtıcı olmamalı ama önemli olan olası bu seviye etrafında yaşanabilecek fiyatlamalardadır. Çünkü tüm zamanların zirvesi olan seviyeler önemli bir direnç bölgesi olmakla birlikte, paradigma değişimi için en uygun bölgeleri de temsil etmektedirler.
Bu konuda rahmetli Yaşar Erdinç Hoca, yaptığı analizlerde tüm zamanların zirvesini kıran yatırım araçları için yeni bir hikâyenin yazılmaya başlanmış olabileceğinden bahsederdi her zaman. Bu nedenle de yatırımcıların bu tarz durumlarda mevcut veri setlerinin yanında oluşabilecek yeni veri setlerine de odaklanmalarının faydalı olabileceğini söylerdi.
Bu nedenle de ons altının olası 2067-2070 USD bölgesine yükselişinde bu bölgeyi kırıp kıramayacağını yakından takip edeceğiz. Bu seviyenin üzerindeki olası fiyatlamalarda ve kalıcılık belirtilerinde grafiğe teknik olarak daha geniş bir pencereden bakma vakti gelmiş olacaktır.
Gram altın
Aşağıdaki grafik gram altının günlük hareketlerini göstermektedir.
Kaynak: Tradingview
Gram altın özellikle ons altında yaşanan önemli yükselişler sonrası yükselen kanal katlama hedeflerine sırası ile ulaşmıştır. Gram altın açısından kritik destek durumunda olan 1800 TL’nin kalıcı şekilde aşağı kırılmamasıyla birlikte ise gram altının yönü tekrar yukarı dönmüştü.
Dün itibarıyla 1900 TL sınırına dayanan gram altın için yükselen kanal hedefi 2000 TL olarak görünmektedir. Yükseliş hareketinin devamı halinde zamanlamaya bağlı olarak gram altın için kritik direnç seviyesi 2000 TL civarında oluşabilir.
Gram altının daha önceki hareketlerini incelediğimizde kanal dibinden zirvesine ulaşması ortalama 30 gün sürmüştür (Tamamen istatistiki bir yaklaşımla elde edilen bu bilgi, temelde yaşanan gelişmelerden bağımsız olarak sadece fiyatın hareketine odaklanarak elde edilmektedir).
Eğer ons altın yukarıda bahsettiğimiz yatay direnç bölgesine dek yükselebilirse bu hareket gram altını da 1925 TL seviyesine taşıyacaktır. Bu nedenle eğer gram altının içinde bulunduğu kanal zirvesine doğru bir hareket sergilemesi için ons altının bahsettiğim direnci aşması gerekecektir (Bu tespiti yaparken Dolar/TL değerinde dramatik bir değişim olmayacağı varsayılmaktadır).