Düşen trendi yukarı yönlü kırmayı başaran ons altın için dün akşam adeta kâbusa döndü. Buna göre, Fed Başkanı Powell’ın açıklamaları piyasa tarafından oldukça şahin olarak algılanırken, ons altın 1810 USD seviyesine kadar geri çekildi.
Fed Başkanı Powell’ın dün yaptığı açıklamalar piyasa tarafından son derece şahin tonda karşılandı. Açıklamanın detaylarına geçmeden önce belirtmek isterim ki Fed üyeleri yaptıkları basın açıklamaları ile piyasayı sözlü olarak yönlendirmektedir. Fed üyelerinin güvercin ya da şahin tonda yaptıkları açıklamalar ise piyasayı belirli seviyelerden döndürme noktasında son derece başarılı olmaktadır. Örneğin geçtiğimiz hafta Atlanta Fed Başkanı Powell'ın güvercin tonlu faiz açıklaması sonrası değer kazanan ons altın, dün akşam Powell’ın şahin açıklamaları ile sert bir şekilde geri çekilmiştir.
Bu bakış açısı ile dün gelen açıklamaların dilerseniz satır aralarını inceleyelim. Powell son dönemde gelen ABD ekonomik verilerinin ABD ekonomisinin güçlü kalmaya devam ettiğini gösterdiğini söyledi. Bu nedenle de ABD faizlerinin zirve seviyesinin beklenenden daha yüksek olabileceğine vurgu yaptı. Bu söylem ile mart ayında Fed'in 50 bp faiz artırma olasılığı %53’e çıktı. Aynı şekilde faizlerin bu yaz %6’ya çıkma beklentisi de %35’e yükseldi. Oysa daha 1 ay önce mart ayında 50 bp faiz artırma beklentisi %1, beklenen maksimum faiz oranı ise %5,25 idi. Buradan anlaşılabileceği gibi Fed sözlü yönlendirmeler ile piyasa üzerinde baskı kurmaya devam etmektedir.
Bu gelişmeler ışında, yapılacak ilk Fed toplantısına kadar açıklanacak her ekonomik veri değerli metallerdeki volatiliteyi artıracaktır. Örneğin, bu hafta cuma günü açıklanacak olan ABD Tarım Dışı İstihdam verisi 203 binlik beklentiye karşın daha yüksek bir okuma gerçekleştirirse, değerli metallerde bir tur daha geri çekilme yaşanması beklenebilir. Zayıf gelecek bir veri ise söylemlere rağmen Fed'in elini zayıflatacağı için değerli metallerde bir değerlenmeye neden olabilir.
Temel gerçeklerde yaşanan bu baş döndürücü gelişmeler, ons altında oluşan teknik yapıların da maalesef bozulmasına neden oldu. 1960 USD seviyesinden başlayan düşen trendin kırılması ile birlikte güzel bir yükseliş ivmesi yakalayan ons altının oluşturduğu TOBO yapısı yaşanan sert geri çekilme ile son derece zayıfladı. Şu an teknik anlamda yapılacak en doğru analiz 15 dakikalık ve saatlik grafiklerde negatif uyumsuzluklar ile olası dönüş bölgelerinin tespit edilmesidir.
Dün yaşanan sert geri çekilme ile RSI göstergesi saatlik grafikte 12 seviyesine kadar düştü. RSI göstergesinin geçmişini incelediğimde bu seviyelerin ardından muhakkak bir tepki yükselişi yaşandığını görülmüştür. Yine saatlik grafikte MACD ve DMI göstergeleri de net bir şekilde sat sinyali görülmektedir. Şu an olası dönüşler için yapılacak en doğru analiz 15 dakikalık grafikte göstergelerin daha fazla düşüşü desteklememesidir. Bu nedenle özellikle RSI göstergesini 15 dakikalık grafikte takip edip, negatif uyumsuzluk yaşanıp yaşanmayacağını “tepki yükselişi ihtimali” için izlemeliyiz.
Dolar endeksi (DXY)
Altın cephesinin değer kaybetmesine neden olan DXY endeksi ise dün kuvvetli bir yükselişe imza attı. Neredeyse yükselen trendine kadar yükselen DXY endeksinin 101 seviyesinden başlayan yükselen trendine geri dönüp dönmeyeceği ise altının kısa vadeli seyri için belirleyici olacaktır. Bu nedenle DXY endeksinin 106 seviyesi üzerinde kalıcılaşma göstermesi altın tarafı için negatif bir ortamın devamı anlamına gelebileceğinden bu seviyeyi yakından izlemeye devam edebiliriz.