Finansal piyasalarda riskli varlıklara olan talebin yavaştan canlandığı bir ara dönemin içinden geçerken altın tarafındaki düşüşlerin yavaşladığını görüyoruz. Ons altının 1700 USD üzerinde tutunmaya çalışırken, gram altın paralel bir kanal içinde düşüşüne devam ediyor. Tüm bu hareketler yaşanırken hem gram altın, hem de ons altın 8 günlük hareketli ortalamaları ile adeta dans etmeye başlamış görünüyor.
Ons Altın
Ons altının 2075 USD seviyesinden başlattığı düşüş hareketi hızla devam ederken, 1700 USD seviyelerinde haftalık trend desteğinde bir miktar duraksadığını gözlemliyoruz. Bu seviye hem psikolojik olarak bir destek bölgesi olması, hem de hemen aşağısında bulunan 1680 USD destek bölgesinin öncül bariyeri olması nedeniyle son derece önemlidir. Şu an için bahsettiğim destek seviyeleri henüz kalıcı şekilde kırılmadığı için fiyatın yeni yönü hakkında net bir görüş vermek teknik açıdan doğru olmaz. Bu bahsedilen destek bölgeleri kırılmadığı sürece fiyat ucuz, eğer kırılırsa fiyat pahalı hale gelebilir.
Finans piyasalarında yaklaşık 1 haftadır riskli varlıklara bir talep artışının olduğunu izliyoruz. Gerek borsa endeksleri, gerekse kripto paralarda bir toparlanma emareleri oluşmaya başladı. Bu piyasalarda yukarı yönlü bir hareket yaşanırken, garip bir şekilde değerli metal piyasalarında net bir alıcılı seyir henüz oluşmadı. Özellikle borsa endeksleri ile (Sanayi endeksleri ile) korelasyonu daha yüksek olan gümüş piyasasında bile ABD borsa endekslerinde görülen yükselişe katılım görülmedi.
Piyasalarda riskli varlıklara bir talebin artmasına ve değerli metallerdeki düşüşlerin durmasına neden olan 2 önemli olaydan bahsedebiliriz. İlki ABD tarafında açıklanan perakende güven endeksinin yüksek gelmesidir. Bu veri önümüzdeki dönemde enflasyonda bir azalmanın yaşanabileceği algısını ortaya çıkarmış oldu. İkincisi ve daha da önemlisi ise şahin kanatta oldukları bilinen Bullar ve Bostic ile FED üyesi Waller’ın bu ayki toplantıda 100 baz puandan ziyade 75 baz puanlık bir artışın yeterli olabileceğini ifade etmeleri oldu. Hatırlarsanız ABD tarafında son gelen enflasyon verisi ile gözler FED’in 100 baz puanlık bir artış yapabileceğine çevrilirken, şahinlerden gelen bu tarz açıklamalar piyasalar üzerindeki gerginliği geçici olarak hafifletmiş oldu. Bu da altın tarafındaki düşüşlerin hız kesmesine neden oldu.
Gram Altın
Aşağıdaki grafikte de görüleceği üzere gram altın haziran sonundan itibaren bir düşen kanal içinde hareket ediyor. (Aşağıdaki grafik gram altının günlük grafiği olup, mavi çizgi 8 günlük hareketli ortalamayı göstermektedir) Düşen kanal aşağı yönlü eğimli olduğu için destek ve direnç noktaları gün be gün değişerek aşağı yönde revize oluyor.
Bugün itibariyle gram altın yukarıda 972 TL’yı kırıp üzerinde kalıcı olmadığı sürece net bir yükselişten; aşağıda ise 945 TL’yi kırıp altında kalıcı olmadığı sürece net bir düşüşten bahsetmez teknik açıdan mümkün görünmüyor. Yaklaşık 25 TL’lik bir kanal bant genişliğinde hareket eden gram altının ayrıca temmuz başından beri 8 günlük hareketli ortalamasını ortalayarak hareket ettiğini söyleyebiliriz.
Temmuz başından itibaren gram altının içinde bulunduğu düşen kanalın orta çizgisi ayrıca 8 günlük hareketli ortalamasına denk gelmektedir. Fiyat bu seviyenin hemen üzerinde ve hemen altında dalgalandığı için de net bir yönden bahsetmek bu kısa dönem için zor görünüyor. Fakat ilerleyen günlerde gram altın fiyatının 8 günlük hareketli ortalaması ile arasında fiyat farkı açılarak bir yön bulması halinde (aşağı ya da yukarı yönde) içinde bulunduğu bant hareketinin de sonuna gelinmiş olabileceğinden şüphe edebiliriz. Özet olarak, gram altının net yön tayini için öncelikle 8 günlük hareketli ortalamadan kopuş, ardından içinde bulunduğu bandın sınırlarının geçilmesini yakından izleyeceğiz.