Altın göstergeleri hangi mesajları veriyor?

Okuma Süresi: 3 Dakika
Altın göstergeleri hangi mesajları veriyor?
Osman Bayrak
29.05.2024 10:13

Yükselen kanal içinde hareketine devam eden ons altın ve gram altının göstergeleri farklı mesajlar vermeye başladı. Dilerseniz altın fiyatlarındaki hareketleri göstergeler ışığında yorumlamaya çalışalım.

Aşağıdaki grafik ons altının günlük hareketlerini göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Yukarıdaki grafikte ons altın hareketlerini sırası ile RSI, MACD ve DMI göstergeleri ile birlikte görmektesiniz. Fiyat hareketlerini incelerken göstergelere çok sıklıkla başvurmuyorum. Bunun başlıca nedeni, fiyatın kendisine türev unsurlarından daha çok güveniyor oluşum.

Teknik grafiklerde görebileceğiniz tüm göstergelerin 5 ortak bilgi seti vardır: fiyatın açılış değeri, kapanış değeri, dip değeri, zirve değeri ve hacim bilgisi. Tüm göstergeler bu bilgileri farklı formüllerle hesaplayarak fiyatın vermeye çalıştığı mesajı görselleştirmektedir. Bu nedenle de göstergeler her ne kadar faydalı birer araç olsalar da her zaman önceliğimiz fiyatın kendisinde ardından göstergelerinde olmaktadır.

Ons altın için hafta başında yayımladığım analizde, 2300 USD destek seviyesine dikkat çekmiştim. Fiyat henüz bu destek seviyesine kadar süzülmeden sınırlı bir tepki süreci içine girmişe benziyor. Geçtiğimiz hafta gelen sert kırmızı mumlardan sonra bu hafta yaşanan sınırlı yeşil mumlar ise düşüş tehlikesinin bertaraf edilmesi konusunda yeterli görünmemektedir.

Tam olarak bu aşamada odağımızı göstergelere çevirirsek eğer RSI göstergesinde önemli bir negatif uyumsuzluğun varlığını görebiliriz. Endeks yükselen kanalın zirvesini iki kez test ederken ve hatta ikinci testte daha yüksek seviyelere ulaşırken, RSI göstergesi maalesef kendi zirvesini tekrar test edememiş görünüyor. Bu da fiyat ile arasındaki uyumsuzluğu gözler önüne seriyor.

MACD göstergesinde bu negatif uyumsuzluk daha net bir şekilde görünmektedir. İki zirve testi sırasında oluşan MACD değerleri arasında ciddi bir fark bulunmaktadır. Ayrıca MACD’nin son yükselme çabası sonrası yönünü tekrar hızla aşağı çevirmesi ve negatif sinyal oluşturması bu hafta gelen yeşil mumların gövdelerinin darlığından kaynaklanmaktadır.

Son olarak DMI göstergesi ilk iki göstergenin aksine henüz net olumsuz bir mesaj vermemektedir. DMI ons altının yükselen kanal direncinden dönüşünde kararsız mesajlar verse de 2000 USD seviyesinden itibaren pozitif görünümünü korumaktadır.

Göstergeler fiyat hareketinin farklı hareketlerine odaklandığı için farklı mesajların gelmesi normal karşılanmalıdır fakat bu 3 göstergeden elde edebileceğimiz çıkarımı şu şekilde özetleyebiliriz:

  • Yükseliş hareketlerinin momentumu yüksek ise zaman zaman yaşanan geri çekilmelerde göstergeler soğuyabilir. Tam olarak da bu sırada ortaya çıkacak negatif uyumsuzlukların muhakkak fiyat desteklerinin olası kırılımlarında anlamlandırılması gerekmektedir. Aksi takdirde oluşan negatif uyumsuzluğun fiyatı tetiklemesi beklenir ki burada asıl ürünün fiyat, türev ürünün ise gösterge olduğu unutulmamalıdır.
  • Ons altın fiyatının özellikle saatlik grafiklerinde MACD göstergesinde görülecek toparlanma sinyalleri günlük grafikler için öncül olabilir. Saatlik grafiklerde gelecek yeşil MACD bar boylarının uzaması halinde günlük grafiklerin MACD göstergesi için umut doğabilir.
  • DMI göstergesi fiyatı diğerlerine göre daha geriden takip etmekle birlikte özellikle günlük grafikte oluşan bir mesajın fiyatın yönü konusundaki kararlılığı bize gösterecektir. Fiyat iki kanal direnci arasında salınım yaptığı dönemde bile sat sinyali üretmeyen bir DMI, yeni yükselişler için umudu diri tutmaktadır. Mevcut durumda DI+’nın DI- ile yakınlaşması bizleri bu göstergeyi daha yakından izlemeye sevk etmektedir.

**Kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

İLGİLİ HABER Altın ve gümüşte yükseliş devam eder mi? Uzmanlar, geçtiğimiz hafta yaşadıkları düşüşe rağmen rekor seviyelere yakın kalmayı sürdüren altın ve gümüş fiyatlarının önümüzdeki 1 yıl içinde güçlenmeye devam edeceğini öngördü.
REKLAMI KAPAT X