Altın haftaya rekor tazeleyerek başlıyor

Okuma Süresi: 3 Dakika
Altın haftaya rekor tazeleyerek başlıyor
Osman Bayrak
19.08.2024 09:40

Geçtiğimiz haftayı Tüm Zamanların En Yüksek Seviyesini yani ATH seviyesini tazeleyerek kapatan ons altında görünüm pozitif seyretmeye devam ediyor.

 

Ons Altın

Aşağıdaki grafik ons altının günlük hareketlerini göstermektedir.

 

Ons altın hareketlerini yakından izlediğimiz yukarıdaki grafik ons altının tüm yükseliş hareketi boyunca yolumuza ışık tuttu. Kuvvetli yükselişlerin sönümlendikleri bölgelerde de geri dönüşlerde de yatırımcıların oyunda kalmasını sağlayan iz düşümleri başarılı şekilde sağladı. Bu nedenle her zaman dediğim gibi eğer elinizde “o anki” fiyat hareketlerini başarılı şekilde yorumlayan bir grafiğiniz varsa pusulanız sağlam demektir. Yönünüzü kolay kolay yitirmezsiniz.

On altın için yatay kanal direncini yukarıdaki grafikte 2450 USD olarak belirlemiştim. Fakat olası yükselişlerde 2480 USD üzerinde gelecek kapanışları arayacağımı ayrıca ifade etmiştim. Çünkü yatay kanalın direnç kısmını daha önce görülen zirvelerden belirlesem de bu direncin kırılması halinde ATH seviyesine gitmek isteyecek bir ons altın ile karşılaşma ihtimalimiz yüksek olduğu için 2480 USD üzerinde bir kapanışı önemsemiştim.

Cuma günü Çin Merkez Bankası’nın pek çok bankanın altın ithal etmelerine dair izin vermesi haberi ile ateşi alan ons altın tüm zamanların rekor seviyesinden haftayı kapatmış oldu. Bu sayede yatay kanal direncinden ve önceki zirvesinden sıyrılmayı başaran ons altın için artık tüm yatırımcıların ve traderların karda oldukları bir bölgeye adım attığımızı söyleyebilirim. Teknik anlamda 2600 USD seviyesine kadar önü açık görünen ons altın için bu hafta 2 konuyu önemli görüyorum.

Önemli konulardan ilki İsrail gerginliği ile ilgili. Eğer bu hafta ABD girişimleri ile savaş bir nihayete ererse ve kalıcı bir barış söz konusu olursa gündemde olan bir jeopolitik gerginliğin son bulmasından ötürü altın fiyatlarında bir gerileme görülebilir. Pek tabi ki bu ihtimalde önemli olan olası bir İran-İsrail gerginliğinin rafa kalkması olacaktır. İkinci önemli gördüğüm konu ise geçtiğimiz hafta yaşanan sert hareketler sonrası kar almak isteyen traderların hareket ihtimalleridir. Olası kar satışlarının da ons altın fiyatına negatif etki etme ihtimali (Kısa vadeli olarak) haftaya başlarken masadaki yerini almaktadır. Bu bakış açısı ile olası geri çekilmelerde 2450 USD ve 2420 USD seviyelerini önemli destekler olarak izleyeceğimi belirtmek istiyorum.

 

Gram Altın

 

Aşağıdaki grafik gram altının günlük hareketlerini göstermektedir.

 

 

Geçtiğimiz hafta gram altın için özellikle üzerinde durduğum kırmızı yatay direnç ve mavi yükselen kanalın direnç seviyeleri haftanın son 2 gününde teker teker kırıldı. Grafiklerde oluşan dirençleri yakından izleyen yatırımcılar için oluşan zirve seviyeler bu nedenle şaşırtıcı olmuyor açıkçası.

Geçtiğimiz haftanın dirençleri birer birer geçildikten sonra bu hafta olası pozitif senaryoda kırmızı genişleyen direnç çizgisinin oluşturacağı direnci kısa-orta vadeli hedef olarak izlemeye alacağım. 2900 TL etrafında fiyatı karşılama ihtimali bulunan bu direnci potansiyel temas bölgesi olarak izlemeyi sürdüreceğiz.

 Olası geri çekilmelerde ise yine grafikte belirttiğim kırmızı yatay destek bölgesinin korunması kısa vadeli yukarı yönlü hareketlerin korunması için önemli bir destek konumundadır. Bu nedenle olası geri çekilmelerde gram altının 2640 TL üzerinde kalıp kalamayacağı bizim için önemli bir gösterge niteliğinde olacaktır. 

 

İLGİLİ HABER Gram, çeyrek ve yarım altın fiyatları bugün ne kadar? 19-24 Ağustos haftasının ilk iş gününde altın fiyatları yine herkes tarafından takip ediliyor. Faiz kararları öncesinde peki altın fiyatları ne durumda?
Etiketler: altın ons altın
REKLAMI KAPAT X