Ons altın cephesinde haftalardır süren düşüş trendi dur durak bilmeden devam ediyor. Ons altın fiyatlarını doğrudan etkileme gücüne sahip kritik ABD Haziran TÜFE verisi de bugün açıklanıyor.
Global gelişmelerden doğrudan etkilenen altın için 1730 USD seviyesinden geçen destek de test edilir hale geldi. Verinin beklentilerin ne tarafında geleceği piyasa hareketleri açısından son derece önemli olacaktır.
Küresel finansal sistemde son bir aydır ciddi bir paradigma değişimi yaşanıyor. Global resesyon riskinin ciddi anlamda fiyatlanmaya başlanmasıyla riskli varlıklardan kaçış iklimi hakim olmaya başladı. Küresel borsalar, kripto para piyasaları gibi riskli piyasalardan para çıkışları gözlemleniyor. Bu sonucun ortaya çıkmasına neden olan temel etken Merkez Bankaları’nın faiz artırım sürecinde olmalarıdır. Hatırlayalım pandeminin ilk başladığı dönemlerde faizleri indiren ve parasal genişlemeye giden Merkez Bankaları sayesinde borsa endeksleri “V Tipi” bir yükseliş izlemiş; kripto paralarda daha önce görülmemiş zirveler görülmüştü. Şu an içinde bulunulan ortam da aslında bu sürecin tam tersi olarak görülebilir.
Bu ortamın değerli metallere etkisi de şu ana kadar negatif süregeldi. Çünkü artan faizler risksiz getiri imkânı sunarken, altın gibi değerli metallerin pratik olarak bir getirisi bulunmuyor. Tarihsel süreçte de altın gibi değerli metaller yatırımcıları ciddi enflasyon baskısından korumak için kullanılmıştır. Dünya henüz bu bakış açısı ile yatırımlarını şekillendirmediği için ons altın 1730 USD desteğini test etmeye başladı.
Altın ve benzeri değerli metallerin yeni bir yükseliş hareketi başlatabilmesi için yeni bir temel gerçekliğin fiyatlanmaya başlanması gerekir. ABD ekonomisi için bahsedilebilecek bir stagflasyon riski bu temel hikayelerin en başında gelmektedir. Fakat henüz staglatif hareketlere dair ciddi belirtiler olmadığı için altın tarafında temel bir paradigma değişimini gözlemlemiyoruz.
Değerli metallerin fiyatlarını izlerken iki önemli göstergeye son derece dikkat edilmesi gerekir. İlki brent petrol fiyatı. Brent petrolün 130 USD’leri test ettiği dönemlerde çok daha yüksek rakamlar telaffuz edilerek bir korku atmosferi yaratılmaya çalışıldı. Bu zirveden sonra test edilen 123 USD seviyesinde göstergelerin negatif uyumsuzluk göstermesi, yükselişin kalıcı olmayacağını işaret ediyordu ki öyle de oldu. 97 USD seviyesi altında kapanışların başlamasıyla birlikte kademeli olarak 80 USD seviyesinin hedef haline gelebileceği brent petrol fiyatı değerli metaller için de öncü bir gösterge olacaktır. İkinci ve daha da önemli gösterge ise dolar endeksidir. Dolar endeksi 108 değeri ile 20 yılın ardından ilk kez karşımıza çıkmaktadır. Doların global olarak bu kadar değerlenmesi yerel para birimleri için ciddi bir risk yaratmakla birlikte altın gibi değerli metallerin de güç kaybetmesini sağlamaktadır. Bu nedenle dolar endeksinin yükseliş hareketinin devam edip etmeyeceği de bir öncü gösterge niteliğinde olacaktır.
Bu bilgiler ışığında ons altın eğer 1730 USD desteğini de aşağı kırarsa 1680 USD seviyesi bir sonraki hedef olarak karşımıza çıkabilir. Temmuz ayında yapılacak FED toplantısından çıkabilecek yüksek bir faiz artışı bu hedefin görülmesine destek verebilir. Bu açıdan, bugün açıklanacak ABD enflasyon verisini son derece yakından izlemeliyiz. Yıllık ABD TÜFE’nin % 8,8 gelmesi beklenirken verinin daha yüksek gelmesi FED’in daha şahinleşmesini akıllara getireceği için değerli metallerde negatif bir etkisi olabilir. Bu nedenle açıklanacak veriyi, detayları ile birlikte analiz etmeliyiz. Diğer taraftan Dolar/TL’den destek alan gram altın 957 TL desteğini aşağı kırıp, kapanış(lar) alırsa 943 TL desteği bir sonraki hedef olarak karşımıza çıkabilir. Aksi halde 960-980 TL arasındaki dar bant devam etmeye aday olacaktır.