Altın haftaya sert bir geri çekilme ile başlamış olsa da dün gelen önemli yükseliş ile yatırımcılarına umut vermeye başladı.
Aşağıdaki grafik ons altının 4 saatlik hareketlerini göstermektedir.
Kaynak: Tradingview
Pazartesi günü paylaştığım analizde olası geri çekilmeler için özellikle vurgu yaptığım 2020 USD seviyesi pazartesi günü için fiyatı karşılamış görünüyor. Ons altının gün içinde yapacağı hareketin uç noktaları (Yani dip ve tepe seviyeleri) bir fikir verse de yatırımcı kararları için gün kapanışını görmek son derece önemlidir. Örneğin pazartesi günü 2015 USD seviyesini gören bir yatırımcı ons altının tekrar alçalan kanal içine girdiğini düşünüp pozisyonunu ona göre aldı ise büyük bir hata yapmış oldu. Çünkü yukarıdaki grafiğe 5 dakikalık zaman aralığı ile bakılacak olursa 2015 USD seviyesinin o gün için aşırı satım bölgesi olduğu görülebilirdi. Göstergeler bu konuda net mesaj vermişti. Kapanış değeri itibarıyla alçalan kanal direnç seviyesi üzerinde kalmayı başaran ons altın aslında pazartesi gününden bir mesaj vermiş, salı günü gelen yükseliş de o mesajı onaylamış oldu.
Yukarıdaki grafikte açıkça görülen yeşil alçalan trend yukarı kırıldıktan sonra tekrar test edilmiş oldu. Bu normal şartlar altında kırılan bir yapının back-testi anlamına geldiği için bir anlamda yükseliş onayı olarak algılanabilir. Bu kanış üzerine dün gelen net yükseliş ise pazartesi günü oluşan yapının teyidi anlamına gelmiş oldu. Yukarıdaki grafiğe özellikle 4 saatlik zaman aralığında baktığımızda göstergeler tarafında net mesajların ortaya çıkmaya “başladığına” da şahit oluyoruz.
Başlama sözcüğünü özellikle kullanıyorum burada. Çünkü yukarıdaki grafikte yer alan MACD göstergesi 4 saatlik zaman diliminde al sinyali üretmek üzere. Her zaman belirttiğim gibi teknik yapılar kendilerini onayladıktan sonra geçerlik kazanır. Ons altının fiyatı öncelikle kırdığı trendi tekrar test etti ve yoluna yeniden yükseliş ile devam ediyor. MACD göstergesinin de fiyatı onaylamaya çalışması görünümü ekstra pozitife çevirmiş durumda.
Ons altının yukarıdaki görünümde teknik seviyelerini incelediğimizde ise yukarıda 2060 USD seviyesinin önemli bir yatay direnç olarak karşımıza çıktığını görmekteyiz. Fiyat daha önce bu seviyeyi 2 kez test etmiş olsa da kırmayı başaramadı. Bu nedenle olası yükseliş hareketinin devamında 2060 USD seviyesi ilk önemli direnç, kırılması halinde ise 2070 USD ve 2090 USD seviyeleri sıralı dirençler olarak karşımıza çıkacaktır.
Olası bir momentum artışında 2090 USD seviyesinin hacimli ve kuvvetli bir günlük mum ile kırılması, görülecek yeni zirveler için ilk işaret olarak takip edilecektir.
Olası geri çekilmelerde 2010 USD seviyesi ana destek olarak ekranlarımızda olacaktır. Bu seviye hem bir yatay destek hem de alçalan trendin destek seviyesi olması nedeniyle önem kazanmaktadır. Olası her geri çekilmede bu seviyenin üzerinde kalan bir ons altın yönünü tekrar yukarı çevirmek isteyecektir.