Altın kritik dirence yaklaşıyor

Okuma Süresi: 3 Dakika
Altın kritik dirence yaklaşıyor
Osman Bayrak
16.07.2024 09:12

İçinde bulunduğu teknik yapıların dirençlerinden sıyrılmayı başaran altın, yönünü kısa vadeli ana direncine çevirdi.

Aşağıdaki grafik ons altının günlük hareketlerini göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Ons altın için yakın zamana kadar kritik önemde gördüğüm kırmızı renk ile işaretlenen destek çizgisi, son derece başarılı çalışarak ons altında yönün yukarı dönmesini sağladı. Bu destek çizgisine neredeyse 3. kez temas eden ons altın, bu temasların ardından ise kısa vadeli tüm dirençlerini teker teker egale etmeyi başardı.

Ons altında “mıknatıs seviye”

Yukarıdaki grafiğin ana unsuru olan 2 yükselen kanalın üst kısmında yer alan kanalın içinde hareketini kalıcılaştırmayı başaran ons altın için kaçınılmaz hedef ise ATH seviyesi olan 2435 USD idi (Bu seviyeyi yukarıda mavi yatay çizgi ile göstermeye çalıştım). Dikkat ederseniz bu seviyeye ilk olarak nokta temas eden ons altın, daha sonra 2450 USD teması sırasında bu seviyeyi geçmişti ancak bu seviye üzerinde bir şekilde kalıcılık sergileyemeyen ons altın, bu seviyeye doğru atak yapmaktan da vazgeçmedi.

Ben bu tarz seviyeleri “mıknatıs seviye” olarak adlandırıyorum. Fiyatı bir şekilde kendisine çeken bu seviyeler, her temasta bir miktar daha zayıflamaktadır. Ons altının kısa vadeli hareketlerine odaklanınca açıkçası bu seviyenin de eskiye nazaran zayıfladığını düşünüyorum.

Geçtiğimiz hafta ABD tarafında açıklanan enflasyon verisinin beklentilerden daha iyi gelmesinin ardından, değerli metallerde bir yükseliş hareketi görülmüştü. Bu yükseliş hareketinin altında yatan temel neden FED’in faiz indirim patikasına gelen veriler ile birlikte beklenenden önce başlaması ihtimaliydi. Bu ihtimal hem faiz indirim süreci öncesi hem de faiz indirim sürecinde altın fiyatlarını belirleyen temel unsurlardan biri olacak.

Ons altın hareketine kısa vadeli bakar isek 2435 USD’nin geçilmesi halinde ATH seviyesi olan 2450 USD hedef olacaktır. Bu seviyenin de aşılması halinde yükselen kanal direnci olan 2560 USD ana hedef olarak masadaki yerine alacaktır. Olası zayıflama senaryosunda ise 2380 USD’den geçen yükselen kanalın destek seviyesi yakın takibimizde olacaktır. Yükselişten ziyade fiyatın her halükarda bu seviye üzerinde kalması zaman içinde yaşanabilecek yükseliş için kritik öneme sahip olacaktır.

Gram altın

Aşağıdaki grafik gram altının günlük hareketlerini göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Önceki analizlerimi yakından inceleyenler, gram altın için temmuz ortasının kritik önemde olduğunu vurguladığımı hatırlayacaktır.

Düşüş senaryolarının ortasında yatay kanal ile yükselen kanal kesişti. Bu nedenle düşüş devam etseydi gram altın hem yükselen kanalın hem de yatay kanalın altında kalacaktı. Ancak, bu ihtimal masadan kalktığı gibi, fiyat da yatay kanaldan yukarı çıkmayı başardı. Bizler de bu yükselişi olası bir zayıflama anında oluşabilecek riskin gölgesinde başarılı şekilde izledik.

Yatay kanaldan yukarı çıkmayı başaran gram altın için şu an ilk direnç mavi yükselen kanalın direnç seviyesi olan 2610 TL’dir. Bu seviyenin kolaylıkla kırılmasını beklemiyorum ama bu engel de aşılabilirse (Gerek ons altının, gerekse Dolar/TL’nin desteği ile) yatay kanal bant genişliği kadar bir yükseliş alanı açılmasından ötürü ana hedef 2700 TL olacaktır.

REKLAMI KAPAT X