Altın rekor üzerine rekor kırıyor

Okuma Süresi: 3 Dakika
Altın rekor üzerine rekor kırıyor
Osman Bayrak
16.09.2024 08:24

Kısa vadeli destek seviyesinin üzerinde tutunmayı başaran ons altın yönünü yukarı çevirerek geçtiğimiz haftayı rekor üzerine rekor kırarak kapattı.

Aşağıdaki grafik ons altının günlük hareketlerini göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Ons altının son günlerdeki hareketleri yatırımcılarının yüzünü güldürdü. Son birkaç haftadır 2530 USD direncinin hemen altında konsolide olan ons altın, geçtiğimiz hafta bu direnci kırması ile birlikte haftanın son 2 gününü rekor üzerine rekor ile kapattı.

Ons altını analiz ederken her zaman orta vadeli yönün yukarı olduğundan bahsetmiştim. Kısa zaman dilimlerinde geri çekilmeler yaşasa bile orta vadede yönünün yukarı olduğunu görerek yaptığımız analizler bugünlerde meyvesini vermiş oldu.

2530 USD seviyesinin kısa vadede neden önemli olduğunu sizlerle paylaşmak istiyorum. Takdir edersiniz ki burada sınırlı olan alanımdan ötürü her analizde sizlere en yararlı olacağını düşündüğüm görünümü paylaşmaya, o görünümü de hafta hafta takip etmeye çalışıyorum. Bu sayede analizlerde bir tutarlılık ve öngörü başarısını yakalamaya çalışıyorum. Bunu yaparken de bundan sonra yararlandığım farklı bakış açılarını zaman zaman sizlerle paylaşmaya çalışacağım.

Yukarıdaki grafikte yer alan mavi yatay kanal ons altının önemli yükseliş hareketinden sonra yaşadığı konsolidasyonun sınırlarını belirlemişti. Bu tarz yatay kanalların kırılması ile birlikte ilk baktığımız unsurlardan biri altının yatay bant genişliği kadar yükselip yükselemeyeceğidir. Bu nedenle sizlerle paylaştığım kırmızı üst yatay kanal da ons altının “olası” kanal katlama hedefini işaret etmektedir. Dikkat ederseniz ons altının bir süredir direnç olarak karşılaştığı 2530 USD seviyesi kırmızı kanalın orta bölgesine denk gelmektedir. Bir diğer ifade ile mavi kanaldan sıyrılmayı başaran ons altın kanal katlama bölgesi içinde ilk direnç seviyesi olan kanalın orta seviyesine ulaşmış, soluklanmış ve yaşanan kırılma ile rekor üzerine rekor kırmış oldu.

Ons altın hareketinin devamı açısından önemli gördüğüm detayları sizlere madde madde izah edeyim:

  • Kanal katlama hedefinin orta seviyesini geçen ons altının içinde bulunduğu yeni kanalın zirve seviyesini 2615 USD oluşturmaktadır. Diğer taraftan yine içinde bulunduğu yükselen kanalın direnç seviyesi grafiğin zamansallığı ile değişmekle birlikte 2650 USD seviyesinden geçmektedir. Demek oluyor ki rekorlar kıran ons altın için 2615-2650 USD bölgesi geçilmesi önemli ama bir o kadar da zor bir direnç bölgesi olabilir. Teknik anlamda tek seferde bu bölgenin aşılması için bir haber akışının da desteğinin olması gerektiğine inanıyorum. Aksi halde bu seviyeye ulaşan bir ons altın için yeni bir konsolidasyon/kısa vadeli geri çekilme daha olası görünmektedir (Olası konsolidasyonların/kısa vadeli geri çekilmelerin de sağlıklı bir orta vadeli yükseliş hareketinin parçası olduğu unutulmamalıdır).
  • Ons altın göstergelerine baktığımda yaşanan son yükseliş ile birlikte MACD göstergesinin tekrar al verdiği, RSI göstergesinin ise aşırı alım seviyesi olan 70’in hemen altında 68,88 seviyesinde haftayı kapattığını görmekteyiz. RSI göstergesi daha önce de 70 seviyesi üzerine çıkıp kalıcı olduğunda ons altın fiyatında talep kaynaklı ciddi yükselişlerin yaşandığı görülmektedir. (Mart-Nisan 2024 dönemi) Bu nedenle yaşanan son yükselişin göstergeler tarafında da onaylanmış olması olası bir negatif uyumsuzluk riskini de ortadan kaldırmaktadır.

Kaynak: Tradingview

REKLAMI KAPAT X