Altın tarafında zayıf seyir sürüyor

Okuma Süresi: 3 Dakika
Altın tarafında zayıf seyir sürüyor
Osman Bayrak
03.07.2024 08:46

Altın bu hafta cuma günü açıklanacak ABD Tarım Dışı İstihdam verisi öncesi sakin fakat zayıf hareketini sürdürüyor.

Bu hafta başta altın olmak üzere değerli metaller için veri yoğun bir hafta oluyor. Bugün Türkiye saati ile 15.30’da işsizlik haklarından yararlanma başvuru rakamı açıklanacak. Beklenti 235.000 başvuru olması yönünde. Beklenti üzeri gelecek bir rakam altına pozitif etki edebilecekken, beklentinin altına gelebilecek bir rakam negatif etki yaratabilir.

Öte yandan piyasalar yine bu gece Türkiye saati ile 21.00’de yayımlanacak olan FOMC tutanaklarının satır aralarında olası faiz indirim görüşlerine dair doneler arayacak. Bu açıdan tutanakları inceleyen uzmanların görüşlerine dikkat etmeliyiz.

Veri açısından bu haftanın en kritik verileri ise cuma günü açıklanacak. Cuma günü Türkiye saati ile 15.30’da ABD tarafında %0,3’lük artış beklentisi ile ortalama saatlik kazanç verisi, 189.000’lik beklenti ile Tarım Dışı İstihdam verisi ve %4’lük beklenti ile işsizlik verisi açıklanacak. Buradaki veriler FED’in faiz kararını doğrudan etkileme gücü yüksek veriler olduğu için açıklanacak verileri dikkatle izleyeceğiz. Ekonominin güçlü olduğuna işaret eden veriler gelirse (Yüksek saatlik kazan, yüksek istihdam verisi ve düşük işsizlik verisi) altın tarafında zayıflama görebiliriz fakat tam tersi yönde gelebilecek veriler olası faiz indirim ihtimalini artıracağı için altın tarafında güçlenme gerçekleşmesini sağlayabilir. Burada önemli olan verileri tek tek değil, tümünü kapsayıcı bir bakış açısıyla değerlendirmek olacaktır. Aksi takdirde resmin eksik parçalarına odaklanmakta zorlanabilirsiniz.

 Ons altın

Aşağıdaki grafik ons altının günlük hareketlerini göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Ons altın grafiği bize zayıf seyrin devamını işaret etmektedir. Yeşil yükselen kanal içine giremeyen ons altın aşağıda yer alan 2280 USD desteği üzerinde kalabilme çabası sergilemektedir. Dikkat ederseniz gelen her talep ve oluşan her yeşil mum muhakkak bir satışla karşılaşıyor. Oysa talebin güçlü olduğu dönemler hem yeşil mumların bar boyları uzar hem de yeşil mumlar birbirlerini takip eder. Oysa yukarıdaki grafikte oluşan her kuvvetli yeşil mum hemen ertesi gün baskın bir kırmızı mum ile baskı altına alınmaktadır.

Bu görünüm muhtemeldir ki cuma günü verilerin açıklandığı saate kadar devam edecektir eğer veriler beklentilerden oldukça saparak gelirse ons altının yeni yönü tayin olabilir. Bu görüşüm her iki yön için de geçerlidir. Mevcut hareketlere bakarak müneccimlik yapmaktan özellikle uzak durduğumu fark etmişsinizdir çünkü ABD tarafında açıklanacak veriler hareketin yönünü keskin şekilde değiştirebilecek güçtedir.

Gram altın

Aşağıdaki grafik gram altının günlük hareketlerini göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Gram altın tarafında her ne kadar hala bir OBO riski masada olsa da, OBO’nun sağ omuzu sağa doğru açıldıkça bu ihtimal giderek zayıflıyor fakat burada formasyon zayıflıyor olsa da dikkatinizi çekmek istediğim bir diğer detay, gram altının önemli bir yükseliş sonrası içine girdiği yatay kanalın ta kendisi. 2375 TL ile 2535 TL arasına sıkışmış bir yatay kanal içinde hareket eden gram altın kanal sınırlarını kırdığı gün, kanal genişliği kadar bir harekete gebe olacaktır. Bu nedenle bu hafta açıklanacak ABD verilerini bu bakış açısı ile takip etmemiz teknik açıdan doğru olacaktır.

İLGİLİ HABER Altının ons fiyatı çoğu varlık sınıfını geride bıraktı Dünya Altın Konseyi, altının ons fiyatının yılın ilk yarısında yıllık bazda yüzde 12 artarak çoğu ana varlık sınıfını geride bıraktığını bildirdi.
REKLAMI KAPAT X