Altın ve Gümüş Analizi

Okuma Süresi: 3 Dakika
Altın ve Gümüş Analizi
Osman Bayrak
04.03.2022 11:16

Altın ve gümüş içinde bulunduğumuz haftayı önemli yükseliş mumlarıyla kapatmaya aday görünüyorlar. Her iki yatırım aracı da izledikleri yükselen trendleri kırmadan yükselişlerine devam ediyorlar. Göstergelerin de bu yükselişleri desteklediği bu haftanın sonunda, hem altının hem de gümüşün analizini yapacağız.

Ons Altın ve Gram Altın

Ons altında yaşanan yükseliş hareketi gücünü korumaktadır. Altın yatırımcıları için en önemli takip edilecek unsur 1780 USD seviyesinden başlayan trendin kırılıp kırılmayacağıdır. Kuvvetli bir trendin kırılması demek, ons altın fiyatının anlık olarak trend çizgisi altına inmesi değildir. Çünkü bu hareket 24 Şubat’ta yaşandı fakat fiyat aşağı indiği hızda kendisini yukarı atmayı başardı. Trendin kırılması ancak birkaç saatlik trend altında kapanışların yaşanması ile gerçekleşir. Örneğin trend kırılır ve trend altında 15 dakikalık grafiklerde düşüş yönlü teknik formasyonlar oluşur. Bu durumda artık yatırım aracının yükseliş momentumunun kırıldığından bahsedilebilir. Şu an için ons altın cephesinde 1915 USD seviyesi bu açıdan destek olarak görülmektedir. Olası yükselişlerde de 1950 ve 1974 USD seviyeleri direnç noktaları olarak karşımıza çıkabilir.

Gram altın fiyatlamasında ons altın ile birlikte Dolar/TL de etkili olduğu için fiyat hareketleri daha sert yaşanabiliyor. Gram altın 788 TL seviyesinden başlayan daha dik yükselen trendini aşağı yönde kırmıştı. Fakat fiyat geri dönü ve trende yapışık şekilde ilerlemektedir. Olası 885 TL üzerindeki fiyatlamalarda fiyatın tekrar aynı yükselen trende girdiğinden bahsedebileceğiz. Böyle bir senaryoda 900 TL ve 920 TL yukarıda direnç olarak karşımıza çıkabilir. Fiyatın bir nedenle yükseliş ivmesi kazanamaması durumunda ise 840 TL seviyesi önemli bir destek olabilir. Bu seviye hem fiyatın geri dönüş bölgesi hem de artık oluşan ilk yükseliş trendinin temas bölgesi olacaktır. Olası 840 TL altındaki fiyatlamalarda artık yükseliş hareketinin sonlandığından bahsedilebilir.

Ons Gümüş ve Gram Gümüş

Ons gümüşün saatlik grafiğinde bir fincan-kulp formasyonu oluşmaktadır. Formasyonun yukarı yönlü trend üzerinde oluşması yükseliş hareketini destekler niteliktedir. Olası 25,6 USD üzerindeki fiyatlamalarda 1,5 USD’lik yukarı yönlü bir hareket alanı açılabilir. Bu hareketin yaşanması durumunda ara duraklar görülerek nihai olarak 29 USD seviyesine kadar bir yükseliş hareketi görülebilir. Olası bir düşüş hareketinde ise 24,8 USD seviyesi önemli bir destek noktası olacaktır. Bu noktanın aşağı yönlü kırılması halinde yükseliş hareketi momentumunu kaybedebilir.

Gram gümüş ise 10,60 TL seviyesinden kuvvetli bir yükseliş hareketi ile yukarı yönünü teyit etti. Şu an için 11 TL seviyesi kuvvetli destek konumundadır. Yükseliş hareketinin devam etmesi 13 TL seviyesinde bulunan bir önceki zirvesinin tekrar test edilmesini sağlayabilir. Önceki zirvenin geçilmesi halinde ise olası yeni hedefler için gram gümüşün fibonacci fiyat seviyelerini inceleyeceğiz.

Ukrayna-Rusya savaşındaki tansiyon azalmadan devam ederken Mart ayı içinde değerli metal fiyatlarını FED toplantısından çıkacak faiz artırım kararı ve karar metni çok yakından ilgilendirmektedir. Faiz artışının oranından ziyade FED’in ne denli şahin bir duruş sergileyeceği piyasalar tarafından izlenecektir. Buradaki şahin duruştan kasıt FED’in 2022 yılında toplam kaç baz puan faiz artıracağı, bilanço küçültme konusunda nasıl bir hareket tarzı takip edeceğidir. İzleyip göreceğiz.

Son olarak Ukrayna-Rusya savaşının devam etmesi mevcut tedarik zincirlerinin zayıflamasına, finansal sistemin negatif etkilenmesine ve global ticaret hacminin azalmasına neden olabileceği kaygıları yükselmektedir. Bu kaygılar aslında bu vesile ile bir sistemik riskin ortaya çıkması açısından yükselmektedir. Bu nedenle yaşanan olayları ve yapılan açıklamaları olası sistemik riskler açısından değerlendirmek yararlı olacaktır.

REKLAMI KAPAT X