Altın ve gümüş için ABD enflasyon verisinden kötü haber

Okuma Süresi: 3 Dakika
Altın ve gümüş için ABD enflasyon verisinden kötü haber
Osman Bayrak
14.07.2022 15:13

Piyasa beklentisinden de daha yüksek gelen bir enflasyon verisi esas olarak altın ve gümüş gibi değerli metaller açısından kötü haber olarak nitelendirilebilir. Peki bundan sonra neler olabilir?

Dün açıklanan ABD enflasyon verisi ile ABD tarafında yıllık enflasyon oranı %8,8 beklenirken, %9,1 olarak gerçekleşti.

​FED’in ayın son haftası gerçekleştireceği toplantısı öncesi faiz kararını en fazla etkileyecek olan veri ABD enflasyon verisi idi. Bu veri de piyasa beklentisini de aşarak geldi. Oluşan yıllık %9,1’lik enflasyon neredeyse son 40 yılın en yüksek enflasyon verisi oldu. Bir de bu enflasyon oranının hem talep hem de arz kaynaklı nedenlerinin olması işi daha da içinden çıkılmaz bir hale getiriyor. Bu noktada FED’in daha da şahinleşmesi açıkçası şaşırtıcı olmayacaktır. Her ne kadar %0,75’lik faiz artışı masadaki ağırlığı en fazla ihtimal olsa da, önümüzdeki aylarda %1’lik faiz artışları da sürpriz olmayacaktır.

​Global enflasyona neden olan petrol ve türevi ürünlerin fiyatını yukarı çeken brent petrolün resesyon endişeleri ile aşağı düşmesi, bakır ve çelik gibi hammadde fiyatlarında gerilemelerin görülmesi eğer kalıcı olmayı başarırsa global enflasyon açısından umut verici bir gelişme olabilir. Bu ürünlerin doğrudan ve dolaylı olarak (örneğin lojistik maliyetleri) tüm ürünlere girdi yapabilme gücü, enflasyonun artış hızını kesme konusunda başarılı olabilir. Bu nedenle bu tip emtiaların fiyat hareketlerini de önümüzdeki dönemde bu bakış açısı ile izlemeye devam edeceğiz.

​ABD tarafında FED’in faiz artışlarına devam etmesi ve hatta tahvil alımların başlatma ihtimali global piyasada ABD dolarının değerlenme trendinin devam edeceği anlamına geliyor. ABD enflasyon ile mücadele ederken mecburen faiz artırmak zorunda olduğu için değerlenen dolar ile baş başa kalmak zorundadır. Değerlenen dolar ABD ihracatı için hiç iyi olmasa da bir süre bu gerçek ile yaşamak zorunda olduklarının farkındalar. Gerek ekonomik aktivite rakamlarında gerekse istihdam rakamlarında henüz ciddi bir bozulma olmadığı için dış ticaret dengesinde görülebilecek aksaklıklar henüz mesele edilmiyor.

​Tüm bu gerçekler esasında altın ve gümüş gibi değerli metaller açısından negatif okunabilir. Dün de veri açıklandıktan sonra ons altın 1707 USD’ye ons gümüş ise 18,85 USD’ye düştükten sonra bir tepki aldılar. Her iki yatırım aracı da güç kaybı yaşanan bir dönemden geçtiği için önümüzdeki günlerde de üzerlerinde baskı olması son derece normal karşılanabilir. Artan faiz oranları muhakkak ki değerli metallerin aleyhine bir sürecin işlemesine yardımcı olabilir. Ons altın için takip edeceğimiz destek seviyesi 1680 USD, Ons gümüş için ise 18,70 USD. Bu seviyelerin aşağı geçilip, birden çok kapanışlar alınması halinde ise yeni ve daha derin marjların açılması gündeme gelebilir.

​Gram altın ve gram gümüş açısında ise denklem biraz daha karmaşık. Ons altın ve ons gümüş değer kaybederken değerlenen global dolar endeksi Dolar/TL üzerinde de baskı oluşturabilir. Bu nedenle fiyatların nerede dengeleneceği oluşacak yeni arz talep dengesinde belli olacaktır. Gram altın için 960 – 980 TL bandı kırılım yönü açısından izlenmeye devam edilebilir. Destek ve direnç seviyelerinin birinden kırılım gelmesi halinde kırılım yönünde yeni bir 20 TL’lik alan açılabilir. Gram gümüş için ise en kritik destek seviye 10,1 TL’den geçmektedir. Bu seviye ana destek noktası olup, 10,90 TL seviyesi ise daha önce kırılan yükselen trendin direnç bölgesidir. Olası yükselişlerde bu seviye üzerinde bir kalıcılık görülüp görülmemesi yükselişlerin devamı açısından önemlidir.

REKLAMI KAPAT X