
Bu haftaya sakin bir başlangıç yapan altın ve gümüş tarafındaki son teknik görünümleri birlikte inceleyeceğiz.
Yaklaşık 3,5 yıldır sizlerle düzenli şekilde altın ve gümüş hareketlerine dair görüşlerimi paylaşıyorum. Sizlere özellikle orta vadeli hareketler konusunda teknik yaklaşımla bir bakış açısı kazandırmaya çalıştım. Bugün son kez sizlere altın ve gümüşün teknik görünümlerini bu mecradan paylaşıyor olacağım. Geçen zaman içinde analizlerime gösterdiğiniz ilgi ve alaka için çok teşekkür ediyorum.
Aşağıdaki grafik ons altının günlük hareketlerini göstermektedir.
Ons altının orta vadeli hareketlerini takip ettiğimiz yeşil yükselen kanal uzunca bir süre bizimle birlikte olacaktır. Kanalın direnç hattını kırmakta zorlanan ons altın, kanal dışına ihlal hareketlerinde bulunsa dahi kanalın üstünde kalmayı bu hafta itibarıyla başaramadı. Geçtiğimiz hafta kanal içine geri çekilmeler yaşasa da kanalın direnç hattı etrafında fiyatlanmaya devam ediyor.
Kısa-orta vadeli bakış açısı ile ons altının kırmızı yükselen trendi koruması halinde zaman içinde kanalın direnç hattı ile bir sıkışma yaşayacağı aşikârdır. Kırmızı yükselen trend aşağı kırılır ise orta vadeli olarak kanalın destek hattı nihai hedef haline gelecektir. Yükselen kanal yapılarında kanal sınırları kalıcı olarak ihlal edilirse eğer ihlal edilen yöne kanal derinliği kadar yeni bir marj açacaktır. Orta vadeli yatırım stratejilerinize bu bakış açısı ile bakabilirsiniz.
Aşağıdaki grafik gram altının günlük hareketlerini göstermektedir.
Ons altın için bahsettiğim kanal katlama stratejisi gram altında görülen ani sıçrama yaşanmış bir vaka olarak karşımıza çıkmaktadır. Yeşil yükselen kanal dışında fiyatlanan gram altın Dolar/TL’ye gelen ani talep ile kanal katlama hedefi olan 4000 TL’yi bir anda test etmiş oldu. Orta vadeli bakış açısı ile gram altının tekrar yeşil yükselen kanal içine girip girmeyeceği yakın takibimizde olacaktır. Ons altın kaynaklı bir geri çekilme olur ise geri çekilmenin büyüklüğüne bağlı olarak gram altının da yeni oyun alanı tayin edilecektir. Bu nedenle orta vadeli bakış açımızı yukarıdaki grafiğe göre yapmak teknik olarak makul görünmektedir.
Darphane Altın Sertifikası (Altıns1)
Özellikle Borsa İstanbul’da düşüşlerin yaşandığı dönemde talep yükselmesi görülen altıns1’de gram altın ile arasındaki makas farkı fiyatın ucuz ya da pahalı olmasını tayin etmektedir. 1 gram altına denk gelen 100 altıns1’in son bir haftadır gram altın ile arasındaki makas farkı tekrar tarihi zirve seviyeler ulaşmıştı. Bu hafta bu tarihi zirveden dönüş alan altıns1’in fiyatını bu bakış açısı ile izlemeyi teknik açıdan doğru buluyorum.
Aşağıdaki grafik ons gümüşün günlük hareketlerini göstermektedir.
Ons gümüş için yakından takip ettiğimiz yukarıdaki grafikte, ons gümüş 32,80 USD seviyesi üzerinde kaldıkça yönü yukarı olarak takip ediyorduk. Kısa vadeli hareketlerde mavi yükselen kanal içinde hareket eden ons gümüşün kısa vadeli destek ve direnç seviyelerini mavi yükselen kanal belirleyecektir. Bu kanal içinde 32,80 USD seviyesi aşağı kırılmadığı sürece ons gümüşün orta vadeli yönünün yukarı olduğundan bahsedebiliriz. Kısa vadeli yukarı yönlü hareketlerde tüm zamanların en yüksek değeri ons gümüş için en önemli direnç olarak çalışacaktır. Bu seviyenin egale edilmesi halinde yukarıdaki grafiğe farklı bir teknik bakış açısı ile bakma ihtiyacı ortaya çıkacaktır. Yaşanacak hareketleri bu genel bakış açısı ile izlemeyi teknik açıdan doğru buluyorum.
Gram gümüş
Aşağıdaki grafik gram gümüşün günlük hareketlerini göstermektedir.
Dolar/TL’de yaşanan ani yükseliş ile yükselen kanalın direnç hattını test eden gram gümüş, yaşanan hareketin sönümlenmesi ile birlikte tekrar yükselen kanal içine geri döndü. Kırmızı yatay destek hattı üzerinde kaldıkça kısa-orta vadeli hedefin yeşil kanal zirvesi olacak gram gümüş için aşağı yönde 38 TL seviyesi destek olarak, 45 TL seviyesi de olası direnç seviyesi olarak takip edilebilir.
Kalın Sağlıcakla…