Altın yatay kanala geri mi dönüyor?

Okuma Süresi: 3 Dakika
Altın yatay kanala geri mi dönüyor?
Osman Bayrak
29.07.2024 08:45

Yukarı yönlü iştahlı hareketler sergilemesine rağmen hareketine gerekli momentumu sağlayamayan ons altın tekrar yatay kanal sınırları içerisine döndü. Hareketin bundan sonra izleyeceği patika için dilerseniz ipuçlarını birlikte arayalım.

Aşağıdaki grafik ons altının günlük hareketlerini göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

2 hafta önce muazzam bir yükseliş ile yatay kanal direncini gün zirvesinde kapanış alarak kapatan ons altın, maalesef hareketin devamını getiremedi. Burada en önemli faktör hareketin devam etmesi için gerekli uzun pozisyonun açılarak yeterli talebin gelmemesidir. Bu sert yükselen mumu izleyen zayıf kırmızı mumlarla tekrar yatay bölgeye süzülen ons altın yatay bölge hareketi için ilk işareti vermişti.

Ons altın hareketinde temel olarak iki yükselen kanalı baz alıyorum. Mavi ve yeşil yükselen kanallar ons altının 1800 USD seviyesinden itibaren devam eden hareketinde bize çok başarılı şekilde ışık tutmaktadır. Güncel durumda ons altın yeşil kanal direnci ile desteği arasında fazlasıyla zaman geçirince yeni bir yatay kanal ortaya çıkmış oldu. 2430 USD’de direnci, 2280 USD’de desteği bulunan bu kanalın son birkaç haftadır yükselen kanallara göre ons altın hareketinde daha belirleyici olduğundan bahsedebilirim.

Yukarıdaki grafikte açıkça görebileceğiniz gibi yeşil yükselen kanalında destek seviyesi aşağı kırılması ons altın üzerindeki baskının artması anlamına gelecekti. Hafta kapanışı öncesi yeşil yükselen kanal desteği altında kapatmak istemeyen ons altın bir tepki yükselişi gerçekleştirdi ama tepkinin gücü maalesef ons altını yeşil yükselen kanal içine sürüklemeye yetmedi. Bugün ons altın tekrar yeşil yükselen kanal içine giremezse, yatay bant hareketini baz alarak yoluna devam edecektir.

Ons altın her ne kadar bir süredir yatay bir bant hareketi yapsa da teknik olarak bu hareketin 1,5 aylık ömrü var gibi görünüyor. Bu 1,5 aylık süre içinde ons altının yükseliş ya da düşüş yönünde bir karar vermesi gerekecektir. Kısa vadede 2430 USD direncini aşabilirse ons altının hedefi 2580 USD olacaktır. Olası zayıf seyrin devamında ise 2280 USD desteği ilk hedef olarak karşımıza çıkacaktır.

Gram altın

Aşağıdaki grafik gram altının günlük hareketlerini göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Ons altında görülen zayıf seyir ile birlikte tekrar mavi yükselen kanal içine giren gram altın aynı zamanda kısa vadeli oluşan yeşil yatay bandın da içine girmiş oldu. 2545 TL altında fiyatlandığı sürece yatay bant hareketinin devam edeceğinden bahsedebileceğimiz gram altın, 2545 TL direncini kırabilirse 2680 TL seviyesini hedef haline getirebilir.

Olası zayıf seyrin devamında teknik anlamda gürültünün yükselebileceğinden bahsedebiliriz çünkü gram altının içinde bulunduğu yatay kanalın orta seviyesi olan 2465 TL seviyesi aşağı geçilirse gram altının mavi yükselen kanalı aşağı kırma ihtimali ortaya çıkar ki bu da 1600 TL seviyesinden beri sürdürdüğü yükselen trendin yerini yatay trende bırakması anlamına gelir. Bu nedenle şu an için yükselişten ziyade odağımız gram altının 2420 TL seviyesini aşağı kırmaması yönünde olacaktır. Masadaki yerini alan bu ihtimalin gerçekleşmesi halinde bizim de stratejilerimizi yeni durumla uyumlandırmamız gerekecektir çünkü piyasa kendisi ile inatlaşılamayacak kadar büyüktür.

İLGİLİ HABER JP Morgan'dan altın ve gümüş için yeni tahmin ABD'li yatırım bankası JP Morgan, altın ve gümüş için 2025 yılına yönelik hedef fiyatını yükseltti.
REKLAMI KAPAT X