Ons altın son dönemde yatırımcısının yüzünü ziyadesiyle güldüren bir yatırım aracı oldu. Ons altın tarafında yaşanan yükselişi her zaman olduğu gibi itidalli bir şekilde takip edebilmek için altın değerinde bir trend takibi stratejesinden bahsedeceğim sizlere.
Aşağıdaki grafik ons altının günlük hareketlerini EMA(13) indikatörü ile göstermektedir.
Kaynak: Tradingview
Analizlerimi yakından takip edenler iki önemli yükselen kanalın varlığına verdiğim önemi hatırlayacaklardır. Ons altın iki yükselen kanal içinde hareket ederken kanallar arası geçişini de kırmızı yükselen kanal ile yaptı. Bu yükseliş esnasında kırmızı yükselen kanal ile yeşil yükselen kanalın 2400 USD seviyesindeki kesişimine dikkat çekip, bu seviyenin önemli bir bölge olabileceğinden bahsetmiştim.
Her ne kadar ons altın bu seviyeye yaklaştıkça her yükselişi sonrasında bir satış ile karşılaşsa da aksi yönde bir emare olmadıkça yaşanan yükseliş momentumunun devam etmesi teknik anlamda makul olandır fakat gerek bir süredir yaşanan yükselişin olgunlaşmış olması gerekse yaşanan jeopolitik risklerin fiyatlara yansımış olması olası bir düzeltme hareketini akıllara getirmektedir.
Peki, düzeltme başlar ise bu hareket nasıl tespit edilebilir? Her geri çekilme bir düzeltmenin başlangıcı mıdır? Bu sorulara farklı bakış açılarından verilebilecek birden çok cevap olabilir. Ama bana en makul gelen cevap ons altın hareketin ons altının günlük grafiğindeki EMA(13 seviyesi ile takip etmek olacaktır. 13 günlük üssel hareketli ortalama anlamına gelen EMA (13)’ü yukarıdaki grafikte mum barların altındaki mavi çizgi ile görebilirsiniz.
Dikkat ederseniz kırmızı yükselen kanal içindeki yükselişin başladığı 2030 USD seviyesinden itibaren EMA(13) indikatörü ons altın fiyatını çok başarılı bir şekilde takip etmiştir. 2150-2170 USD bölgesindeki konsolidasyon sırasında bile ons altın EMA(13) altında bir kapanış yapmamıştır. Bu nedenle eğer olası bir geri çekilme başlayacak ise biz bunun ilk işaretini ons altının EMA(13) altında kalıcılık sergilemesinden anlayabiliriz. Buradaki kalıcılıktan kastım ons altının 2 gün üst üste EMA(13) altında kapanış almasıdır. Yaklaşık 42 mumdur yaşanmayan bu olayın gerçekleşmesi demek, paradigmanın değişmesi anlamına gelebileceği için bu seviyenin dikkatle izlenmesi gerekecektir.
Bugün itibarıyla 2350 USD seviyesinden geçen EMA(13)’ün olası kırılımda gözlerimiz kırmızı yükselen kanalın destek seviyesi olan 2300 USD seviyesinde olacaktır. Yaşanan son %20’lik yükseliş boyunca egale edilmemiş bu ikili sıralı desteğin olası kırılımı bizlere artık yükselişi sorgulatabilecek güçte olacaktır.
Her zaman olduğu gibi olası bir dönüş ya da kar satışı ile ilgili ihtimallerden bahsederken değinmeden geçemeyeceğim yegâne gerçek, piyasanın çift yönlü okunması gerçekliğidir. Unutmayın ki bir sonraki gün yaşanacak hareketi sizi temin ederim ki hiç kimse bilmiyor çünkü jeopolitik olarak yaşanacak gelişmeleri ve bu gelişmelerin finans piyasalarına yansımalarını hiç kimsenin bilme ihtimali bulunmuyor. Bu bilinmezlik sebebiyle yaşanabilecek her türlü sürprize hazırlıklı olunmalı, verdiğimiz kararları hangi koşullar altında verdiğimizin farkında olmalı, kullandığımız varsayımların tersine gelişmeler yaşanırsa aldığımız kararların belki de tam tersine kararlar almaktan çekinmemeliyiz.
Çok zor bir elastikiyetten bahsettiğimin farkındayım. Bu nedenle finansal piyasalarda karar verip pozisyon sahibi olurken her an yaşanabilecek gelişmelere göre karar değiştirmek zorunda kalabileceğimizin farkında olmalıyız. Bir önceki kararımızdan zarar etmiş olsak dahi…
**Kaynak gösterilmeden kullanılamaz.