Altın yatırımcısı, haber akışlarına bağlı olarak inişli ve çıkışlı sert hareketler sergileyerek yükselen ons altından maksimum getiriyi elde edebilmek için trend takibi stratejisini izlemeye devam ediyor.
Aşağıdaki grafik ons altının günlük hareketlerini fibonacci seviyeleri ile birlikte göstermektedir. Ons altının 1620 USD seviyesinden itibaren başlattığı yükseliş hareketinin devam ettiğini görüyoruz. Çok sert bir yükseliş ile başlayan trend, yükselişi zamana yayarak devam ettirmeyi tercih etti. Yükseliş hareketi zamana yayıldığı için de yükselişin yatayla olan yani zamanla olan açısı da daralmaktadır. Açıkçası bu tarz zamana yayılan bir yükseliş hareketi ise çok daha sağlıklı görünmektedir.
Kaynak: Tradingview
Yukarıdaki grafikte yer alan ve yeşil renkle gösterilen yükselen trendini yaklaşık 2 haftadır takip ediyoruz. Dikkat ederseniz ons altın tam 5 kez bu yükseliş trendine temas ederek, 2 kez de çok yaklaşarak yönünü yukarı çevirmeyi başardı. Özellikle dün yaşanan yaklaşık %2’lik yükseliş ile trend takibinin önemi bir kez daha artmış oldu. Çünkü haber akışlarına bağlı olarak görülen gevşemelerde “yükselen trend kırılmadığı sürece” yükseliş trendi sorgulanmaz. Ayrıca, üç gün önce görülen geri çekilmede yaklaşık 1780 USD seviyesi test edilmişti. Bu seviye grafiğin zamansallığı gereği hem fibo 0,38 seviyesi hem de yükselen trend destek seviyesiydi. Fiyatın bu kesişimden geri dönmesi ise yükseliş adına son derece anlamlı oldu.
Peki, bundan sonra ne olabilir? Teknik anlamda ons altının ilk hedefi 1832 USD olacaktır. Bu seviyenin kalıcı şekilde kırılması halinde ise bir sonraki hedef 1883 USD haline gelecektir. Yine yukarıdaki grafiği incelerseniz ons altının ana hedefi grafiğin üzerinde soru işareti ile gösterilen bölge olmaya devam etmektedir. Bu ana hedef orta vadeli olarak karşımızda dururken, günlük olarak dalgalanmaların yaşanması son derece normal karşılanmalıdır. Olası geri çekilmelerde ana destek seviyesi 1790-1780 USD bölgesi olacaktır. Ons altın fiyatı bu bölge üzerinde kaldıkça yükseliş adına herhangi bir sorun görünmemektedir. Fakat eğer bu bölge aşağı geçilirse, yaklaşık %5 gibi bir düşüş marjı açılma ihtimali doğar ki bu durumda dikkatli olmak gerekir.
Gram altın
Kaynak: Tradingview
Yukarıdaki grafik de benzer şekilde gram altının günlük hareketlerini göstermektedir. Dolar/TL’de uzunca bir süredir belirgin bir hareket olmaması nedeniyle ons altında oluşan yapılar gram altını da doğrudan etkilemektedir. Gram altın kırdığı kuvvetli direnç olan 1040 TL seviyesi üzerinde yükselen trendini sürdürmektedir. Gram altın yatırımcısının tüm konsantrasyonu bu trendin devam edip etmediği üzerinde olmalıdır. Gram altında olası geri çekilmelerde esas olarak bu trendin kırılıp kırılmadığı yakından izlenmelidir. Trende ek olarak özellikle RSI ve MACD göstergelerinin özellikle saatlik grafiklerde negatif uyumsuzluk göstermesi olası geri çekilmeler için ipucu olabilirken, günlük grafiklerde sat sinyali gelmeden trendin kırılması da çok olası görülmemektedir. Her iki gösterge de gram altının bu yükselişini desteklemeye devam etmektedir.
Unutmamalı ki bu tarz yükselişlerde zaman zaman volatilite artabilir ve yalancı trend kırılımları olabilir. Ama esas olarak trendi kim yakından izler ve olabildiğince uzun süre buna uygun hareket ederse, en çok o kazanacaktır.