Perşembe günü açıklanacak olan ABD TÜFE verisini bekleyen altın yatırımcısı için, bu haftanın son günleri volatil geçmeye aday görünüyor.
Altın geçtiğimiz haftaya son derece güçlü başlamış olsa da, haftayı belirgin bir güç kaybıyla kapatmıştı.
Gram Altın
Aşağıdaki grafik gram altının günlük grafiğini RSI ve MACD göstergeleri ile birlikte göstermektedir.
Kaynak: Tradingview
Gram altın ons altından aldığı destekle geçtiğimiz hafta önemli dirençlerini kırmayı başardı. MACD göstergesindeki kırılıma bakıldığında, geçtiğimiz hafta başında önemli bir hareketin gelme ihtimali yüksekti. Gram altın öncelikle 1000 TL’de bulunan düşen kanal direnç seviyesini geçerek hızla 1040 TL’de bulunan yükselen kanal direnç bölgesine hareket etti. Bu tarz sert kırılımlarda bir sonraki hedefe kısa zamanda ulaşılmaktadır.
1040 TL’deki direncin ardından son 3 günde yaklaşık 30 TL’lik bir düzeltme hareketiyle karşılaşmış olduk. Bu düzeltme hareketinin de temel kaynağı beklentilerden yüksek gelen ABD istihdam verileri ve yaşanan kar satışlarıydı.
Bu hafta ise altın yatırımcısını yine volatil bir haftanın beklediğini söyleyebiliriz. Özellikle hafta sonuna doğru volatilitenin artması muhtemel görünmektedir. Bu hafta perşembe günü Türkiye saatiyle 15:30’da ABD eylül ayı TÜFE verisi açıklanacaktır. Piyasalar eylül ayı TÜFE verisini aylık %0,2 yıllık ise %8,1 olarak beklemektedir.
Beklentilerden yüksek gelebilecek bir enflasyon verisi Fed’in ilk toplantısında şahin bir ton kullanıp 0,75 ve üzeri bir faiz artırımına neden olabileceği için değerli metaller ve riskli piyasalara satış getirebilir. Bu nedenle bu haftanın son 2 günündeki fiyat hareketlerini bu açıdan yakından izleyeceğiz.
Gram altın için bu haftanın destek bölgesi yaklaşık 990 TL’den geçmektedir. Bu bölgeye kadar yaşanabilecek geri çekilmelerin yükseliş hareketini bozmayacağını düşünebiliriz. Olası bir tepki hareketinde ise ana direnç bölgesi 1050 TL seviyesinden geçmektedir. Gram altında asıl yükseliş hareketinin başlayabilmesi için öncelikle daha önceki zirve seviye olan 1040 TL seviyesinin, ardından ise 1050 TL seviyesinin kırılması ve kalıcılık göstermesi önemlidir.
Ons Altın
Ons altın geçtiğimiz hafta yaşanan kuvvetli yükseliş sonrası önceki yakın zirve seviyesi olan 1730 USD seviyesinden satış yedi. Bu seviyeden başlayan mini düzeltme ons altın fiyatının yaklaşık 35 USD geri çekilmesine neden oldu. Bu aşamada ons altın için en kritik destek seviye hala 1680 USD olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu ana destek seviyesi üzerinde kalındıkça yükseliş ataklarının devam etmesi beklenebilir. Fakat hafta sonuna doğru yaşanabilecek olası geri çekilmelerde 1680 USD desteğinin kırılması halinde öncelikle 1622 USD ardından ise 1560 USD bölgeleri hedef haline gelebilir.
ABD 10 Yıllık Tahvil Faizleri
Kaynak: Tradingview
Yukarıdaki grafik ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin haftalık grafiğini göstermektedir. Son hafta mumuna dikkat ederseniz faiz oranlarının %4,01’den %3,5’e kadar önemli bir geri çekilme yaşadığını; fakat ardından yeniden yükselişe geçtiğini görebilirsiniz. İşte tam da bu geri çekilme esnasında ons altında kuvvetli bir yükseliş meydana geldi. Daha önce de belirttiğim gibi değerli metaller ile ABD 10 Yıllık tahvil faizleri arasında önemli bir ters korelasyon bulunuyor. Temmuz ayından beri yaşanan kuvvetli yükseliş hareketi, tahvil faizlerini direnç bölgesine kadar sürükledi. Fed’in faizlerinin artmaya devam etmesi ile birlikte:
- Tahvil faizleri grafikteki direnç bölgenin üzerine çıkabilir.
- Teknik anlamda %2 bant genişliğinde yeni bir kanal içine girebilir.
- Dolayısı ile yükselen tahvil faizleri değerli metallerdeki baskının bir süre daha sürmesine neden olabilir.