Altın yatırımcısının beklediği Fed günü geldi

Okuma Süresi: 3 Dakika
Altın yatırımcısının beklediği Fed günü geldi
Osman Bayrak
18.09.2024 09:37

Son ayların belki de en çok beklenen Fed toplantısı günü geldi çattı. Uzunca bir süredir ABD tarafında devam eden yüksek faiz ortamı bu akşam itibarıyla zirve yaparak gerilemeye başlayacak. Dilerseniz kritik Fed kararı öncesi altının teknik görünümünü analiz edelim.

Aşağıdaki grafik ons altının günlük hareketlerini göstermektedir.           

Kaynak: Tradingview

Kritik faiz indirim süreci öncesinde ons altın 2589 dolar zirvesini test etmişti. Bugünkü Fed kararı öncesinde ise altın, zirve seviyelerine yakın bir bölgede hareket etmektedir. Her ne kadar ons altın hala yükselen kanal yapısı içinde hareketini sürdürse de son haftalarda yaşanan yükselişin perde arkasında Fed’in faiz indirim hikâyesi yatmaktaydı. Yüksek seyreden faiz, belirli bir dönem için sabit bir getirisi olmayan altın için ciddi bir alternatifti. Bu alternatifin faiz indirim süreci ile gücünün azalması beklentisi ise altın açısından olumlu bir sürece işaret etmişti. Burada çok önemli bir konuya dikkat etmemiz gerekiyor eğer gelecek açıklamalarda ekstra bir güvercin ton olmazsa 0,25 puanlık faiz indirimi muhtemelen fiyatların içindedir.

Ancak, ons altın an itibarıyla yükselen kanal içinde hareket etmektedir. Bu nedenle olası geri çekilmelerdeki sınırları iyi belirleyebilirsek ve ons altın o sınırların bir şekilde üzerinde kalmayı başarabilirse yükseliş hareketini sürdürmeye aday konumda olacaktır. Kısa vadede ons altın için en önemli destek seviye 2535 dolardan geçmektedir. Bu seviye hem içinde bulunduğu kanalın orta noktası hem de yatay konsolidasyon bölgesinin direnç seviyesi olduğu içinde olası geri çekilmelerde üzerinde kalması görünümün pozitif kalmasını sağlayacaktır.

Yükseliş hareketinin devamında ise 2615-2650 dolar bölgesi önemli bir direnç bölgesi olmaya aday görünmektedir. Hem yatay kanalın hem de yükselen kanalın direnç seviyelerini sembolize eden bu seviyeler, grafiğin zamansallık ilkesi gereği gün geçtikçe güncellenecektir.

Gram altın

Aşağıdaki grafik gram altının günlük hareketlerini göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Ons altın tarafında yaşanan yükseliş ile birlikte içinde bulunduğu yükselen kanalın direnç çizgisi etrafında sarmal bir hareket izleyen gram altının yükselen kanalın direnç seviyesi üzerinde konumlanması görünümü pozitif hale getirmektedir. Kısa vadede gerek ons altın gerekse Dolar/TL tarafında yaşanabilecek bir yükseliş hareketi gram altını da kırmızı genişleyen direnç çizgisine doğru sürükleyebilir. Olası geri çekilmelerde 2790 TL seviyesi önemli bir destek seviye olarak izlenebilir. Gram altının 2790 TL üzerinde kalabilmesi kısa vadeli yükseliş hareketinin devamı açısından kritik öneme sahiptir. 

Altın/gümüş rasyosu

Aşağıdaki grafik altın/gümüş rasyosunun günlük hareketlerini göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Son dönemde altın cephesinde görülen yükselişin altın/gümüş rasyosunda bir düşüş ile birlikte yaşanması sürpriz değildi. Değerli metallerde yaşanabilecek yükselişlerde altın/gümüş rasyosunun da aşağı yönlü hareketi son derece olasıdır.

Rasyonun yeşil alçalan trend ve kırmızı kanalın altına inmesi yükseliş adına pozitif; bir önceki dibi henüz kıramamış olması da negatif bir unsur olarak karşımıza çıkmaktadır. Rasyonun olası 80 seviyesine doğru geri çekilmelerinde değerli metaller tarafında ekstra kazanımlar görme ihtimalimiz de yükselecektir.

REKLAMI KAPAT X