Altın yeni zirve hedefine yürüyor

Okuma Süresi: 3 Dakika
Altın yeni zirve hedefine yürüyor
Osman Bayrak
23.10.2024 09:05

Yükseliş hareketini büyük bir kararlılıkla sürdüren ons altın hafta başında yaşadığı zayıflığa rağmen yeni zirve hedefine ilerlemeyi sürdürüyor.

Aşağıdaki grafik ons altının günlük hareketlerini göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Ons altın son dönemde zirve üzerine zirve tazelerken hareketin momentumu da dikkati çekmekteydi. Hafta başında olumsuz görünüm veren bir muma imza atsa da dün gelen yükseliş bir önceki günü gölgede bıraktı.

Pazartesi günü gün içinde yaşanan yükselişin ardından gerileyen altın fiyatları klasik bir mezar taşı görünümü oluşturmuştu. Oluşan mumun ardından akıllara bu seviyelerden bir kar satışı ihtimali gelse de oluşan yapıların muhakkak teyit edilmesi ilkesi bir kez daha yatırımcıları olası kayıptan korudu çünkü bu denli yüksek momentum ile gelen hareketlerde ters yönde pozisyon almak için ya haber akışlarının ya da yaşanan hareketlerin ters yön konusunda yatırımcıyı mutlaka ikna etmesi gerekir.

Dün gelen yükseliş ile hafta başındaki mezar taşı görünümünde oluşan risk ise bertaraf edilmiş oldu. Böylece ons altın içinde bulunduğu kısa vadeli yükselen kanalın direnç bölgesine doğru ilerleyişini sürdürdü.

Bu hafta için 2780 USD seviyesinden geçen yükselen kanal zirvesi, ons altının kısa vadedeki ilk direnç seviyesi olarak takibimizde olacaktır.

Ons altının göstergelerini incelediğimde de yükselişin aksine sinyal üreten bir durum görülmüyor. RSI ise 74 seviyesine ulaşarak yükselişi aşırı alım bölgesinde desteklemeye devam ediyor. MACD göstergesi de kısa vadeli kar satışının ardından gelen yükselişe yeni bir al sinyali üreterek destek oluyor.

Şu ana kadar her ne kadar yükseliş yönündeki donelerden ve olası hedeflerden bahsetmiş olsam da piyasanın çift yönlü olduğunu hiçbir zaman akıllardan çıkarmamalıyız. Bir yönde yaşanan ısrarlı hareket sırasında yatırımcılar bir süre sonra hareketin uzun süre aynı yönde aynı şiddetle devam edeceği yanılgısına düşer. Bu düşüşlerde de yükselişlerde de aynıdır. Hiçbir yatırım aracı sonsuza kadar yükselemez, sonsuza kadar da düşemez. Bu nedenle de ons altın hareketini iz süren stoplar ile izlemeyi sürdürmeliyiz (Hareketli ortalamalar özellikle 5,8 ve 13 günlük v.b.).

Gram altın

Aşağıdaki grafik gram altının günlük hareketlerini göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Ons altında yaşanan ısrarlı yükseliş ile gram altın da kısa vadeli hedeflerine gün be gün yaklaşmaktadır. Yukarıdaki grafikte sizlerle paylaştığım kırmızı genişleyen direnç çizgisi yükselen gram altını karşılamaya aday ilk direnç seviyesi olarak karşımıza çıkmaktadır.

Bu hafta için 3050 TL seviyesinden geçen bu seviyenin geçilmesi halinde kısa vadeli ikinci direnç seviye, yeşil yükselen kanalın direnç noktasıdır. Bu hafta için 3085 TL’den geçen yeşil yükselen kanalın direnç hattı da gram altın için kritik öneme sahip olacaktır.

Burada dikkat etmemiz gereken detay ise direnç hatlarının birinden geri dönebilecek gram altının hala yükselen trend içinde olduğudur. Yatırımcılar maalesef kısa vadeli hareketleri zaman zaman yanlış yorumlamaktadır. Finansal varlıklar içinde bulunduğu yeşil yükselen kanalın destek seviyesini aşağı kırmadan orta vadeli bir düzeltme hareketi içine girmez. Yeşil kanal içindeki salınım hareketi destek ve direnç hatları arasında temaslar ile devam eder.

İLGİLİ HABER Citi, altın ve gümüş tahminini yükseltti Citi Research, ABD işgücü piyasasındaki olası bozulma, Fed'in faiz indirimleri ve spot ETF alımlarını işaret ederek altın ve gümüş fiyatları için tahminini yükselttiğini duyurdu.
REKLAMI KAPAT X