Altın, yükselen jeopolitik risklerden destek buldu

Okuma Süresi: 3 Dakika
Altın, yükselen jeopolitik risklerden destek buldu
Osman Bayrak
02.10.2024 09:00

Önemli bir yükseliş hareketine devam eden ons altın ve gram altın, artan jeopolitik risklerin desteği ile yönünü yukarı çevirdi.

Aşağıdaki grafik ons altının günlük hareketlerini göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Amerika Merkez Bankasının (FED) 0,50 puan faiz indirimi sonrası ciddi bir yükseliş hareketi sergileyen ons altın, içinden sıyrılmayı başardığı yükselen kanalın üzerinde 2685 USD seviyesini test ederek tüm zamanların rekorunu kırmıştı. Bu yükseliş sonrası sahip olduğu momentumun gücünü koruyamayarak bu seviyelerde tutunamayan ons altın 2640 USD seviyesinden geçen yükselen kanalın önceki direnç seviyesini aşağı kırarak kanal içinde kapanış almıştı. Üst üste gelen 2 kırmızı mum ile yeniden yükselen kanal içine giren ons altın için düne kadar aşağı yönlü riskler oluşmaya başlamıştı.

Özellikle yükselen kanalın direnç seviyesini tekrar test etmeye çalışan ons altına dün yaşanan İran-İsrail geriliminin öncü sinyalleri adeta destek oldu. ABD kaynaklarından gelen bilgilerin haber terminallerine düşmesi ile başlayan riskten kaçış hareketleri ons altına da alım getirdi.

Gelen yüksek talep ile birlikte kırılan yükselen kanal direnci ons altının şu an için en azından düşüş ihtimallerini zayıflatmış görünüyor. Bu nedenle de hafta sonuna kadar takip edeceğimiz en kritik seviyeyi aşağıda sizlerle paylaşacağım.

Son günlerde adeta etrafında git geller yapan ons altın için bu haftanın haftalık kapanışının 2650 USD’nin ne tarafında olacağı ciddi bir yön belirleyici olacaktır. Ons atın haftayı bu volatilite sonunda 2650 USD’nin altında kapatır ise ons altın tekrar yükselen kanal içine girmiş olacaktır.

Bu da ons altın üzerindeki baskıların artması anlamına gelir eğer ons altın bu haftayı 2650 USD üzerinde kapatırsa, son yaşanan düşüş bir düzeltme olarak kalır ve yönünü tekrar yukarı çevirerek önce 2685 USD’de bulunan ATH seviyesini geçmeye çevirebilir. Burada unutulmaması gereken en önemli nokta bu senaryoda ons altının ikinci yükselen kanalın da dışında artık kalıcılık emareleri göstermeye başlamış olacağıdır.

Gram Altın

Aşağıdaki grafik gram altının günlük hareketlerini göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Ons altının etkisi ile yükselişini sürdüren gram altının hareket yapısını incelediğimizde ons altın hareketleri ile neredeyse bire bir uyuşma dikkatimizi çekecektir. Gram altın ons altının aksine tek bir yükselen kanal içinde yükselişini sürdürmekte idi. Söz konusu bu kanaldan çıktıktan sonra da yönünü kırmızıçizgi ile gösterdiğim genişleyen direnç hattına doğru çevirmiş oldu. Eğer ons altın yükselişi yükselen jeopolitik riskler ile sürerse gram altının ilk hedefi 3000 TL olacaktır. Yatırımcılar için kritik bir psikolojik eşik niteliğinde olacak olan 3000 TL hedefi olası bir yükselişte nihai hedef değil bir ara durak olarak değerlendirilebilir. Çünkü ons altın tarafında yükselişin önü yeni bir ATH ile açılır ise oluşacak marj gram altını da daha yüksek seviyelere sürükleyebilir.

Her ne kadar yükselen jeopolitik riskler altını besliyor olsa da gram altının artık yükselen kanal direnci ile kırmızı genişleyen direnç hattı arasında oluşan kanal bölgesi içinde hareket ettiği gözlerden kaçmamalıdır.   

REKLAMI KAPAT X