Altın yükselen kanal hareketini sürdürebilecek mi?

Okuma Süresi: 3 Dakika
Altın yükselen kanal hareketini sürdürebilecek mi?
Osman Bayrak
05.06.2024 09:52

Hafta başında ons altın tarafında görülen tepki yükselişi, dün gelen satışlarla karşılandı. Yükselen kanal içinde hareket eden ons altının kanal hareketini sürdürüp sürdüremeyeceği ise merak konusu oldu.

Aşağıdaki grafik ons altının günlük hareketlerini göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Hafta başında sizlerle paylaştığım analizde, ons altın cephesinde görülen geri çekilmeleri işaret ederek olası düşüş senaryolarından bahsetmiştim fakat bu düşüş senaryoları için de 2280 USD seviyesinin aşağı geçilmesinin en önemli ilk koşul olduğunu belirtmiştim. Her ne kadar ons altın bu seviyenin üzerinde olsa da yükseliş denemeleri sonrası gelen satışlar ons altın hareketindeki zayıflığa işaret etmektedir.

Bu zayıf seyir devam ederken ons altının içinde bulunduğu yükselen kanal desteği de gün geçtikçe yükselmektedir. Bugün için 2310 USD seviyesinden geçen yükselen kanal desteği, ons altın için kısa vadeli en önemli destek olarak karşımıza çıkmaktadır. Zira bu seviye üzerinde kaldıkça hareketin içinde bulunduğu kanalda devam etmesi beklenebilir. Olası bir kanal kırılımı halinde ise hareketin yeni düşüşü için ekstra bir marjın açılması gündeme gelecektir.

2310 USD desteği başka bir açıdan daha önemli görünmektedir. Eğer bu destek aşağı kırılır ve ons altın fiyatındaki zayıflık güçlenirse bu kez fiyatın kritik 2280 USD desteğini de aşağı kırma ihtimali yükselir ki bu kez ikili tepe formasyonu tetiklenerek fiyat bir alt kanal desteğine kadar sürüklenebilir. Bu nedenle burada belirttiğim destek seviyelerin korunması kısa vadeli yukarı yönlü hareketlerin devamı açısından kritik öneme sahiptir.

Gram altın

Aşağıdaki grafik gram altının günlük hareketlerini göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Son dönemde neredeyse ons altın ile bire bir hareket eden gram altın dün dolar/TL’de görülen yükseliş sonrası bu birlikteliğe ara veren bir görüntü çizmektedir. Ons altın kritik desteklerine geri çekilirken, gram altın içinde bulunduğu kanalın direnç seviyesine doğru yükselmeye devam etmektedir (Gram altın fiyatı ons altın fiyatının Dolar/TL kuru ile çarpılıp 31,1’e bölünmesi ile elde edilir. [1 ons 31,1 gram olduğu için] Bu nedenle de gram altın fiyatı ons altın ve Dolar/TL fiyatlarından aynı oranda doğrudan etkilenir. Yatırımcıların gram altın alarak hem Dolar/TL hem de ons altın yükseliş/düşüş riskini üstlendiklerini hatırlatmak isterim).

Gram altın sergilediği ufak yükselişlerle henüz bir direnç kırılımından uzak görünse de kritik 2370 TL desteğinden uzaklaştıkça pozitif bir görünüm vermektedir çünkü ons altında var olan ikili tepe ihtimali gram altın için de olası bir senaryo olarak masada yer almaktadır. Bu nedenle de gram altın fiyatının 2370 TL desteği üzerinde fiyatlaması kısa-orta vadeli yükseliş umutları açısından önemlidir.

Göstergelerin mesajı

Ons altında MACD ve RSI göstergeleri düşüş hareketini sürdürürken DMI göstergesi net bir mesaj vermemektedir eğer düşüş hareketi devam ederse RSI 30 altına sürüklenerek DMI tarafında bir sat sinyali oluşabilir.

Gram altın tarafında ise hafta başından beri yaşanan küçük yükseliş MACD ve RSI göstergelerinin düşüş hızını yavaşlatmış görünmektedir. Göstergeler başlarını yukarı çevirmeye çalışmakla birlikte henüz alçalan trendlerini kırmış görünmemektedir. DMI göstergesi de ons altın ile aynı yapıya sahip görünmektedir.

REKLAMI KAPAT X